Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Noul Palat de Justiție Vrancea ar trebui „să aibă un stil arhitectural asemănător vechiului sediu”

Compania Națională de Investiții a scos la licitație serviciile de elaborare a mai multor studii și documentații pentru viitorul Palat de Justiție din strada Lupeni din municipiu, suma calculată a fi necesară ajungând până la 507.802,01 lei fără TVA. Acesta este un alt pas până la construirea sediului în care vor funcționa Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani. Planul este ca sediul Tribunalului Vrancea să fie construit pe 6.225 metri pătrați, iar Judecătoria Focșani pe 5.809 metri pătrați, fiind propuse a fi ridicate trei corpuri de clădire cu demisol, parter și mansardă, care să ajungă până la 6 etaje, pe principiul că sediul unei instanțe de judecată trebuie să fie o clădire reprezentativă pentru oraș, care trebuie să se bucure de vizibilitate. „Este de dorit ca activitatea cu publicul să se desfășoare pe un singur nivel sau pe două maxim. Zona afectată publicului va fi cantonată la parter și eventual parțial demisol sau parțial etajul 1; zona afectată personalului se va regăsi la demisol, parțial la parter și în restul etajelor. Ansamblul propus poate fi alcătuit din corpuri cu înălțime mai mică, adaptate funcțiunii, dar se recomandă realizarea unui corp-accent de înălțime care să facă vizibilă construcția de pe străzile adiacente și care să se ridice până la înălțime de 30 metri, dominând construcțiile din imediata vecinătate a ansamblului, a căror înălțime este de P+3, P+4+M, P+5. Se vor proiecta pe cât posibil sălile de judecată ale tribunalului și judecătoriei la parterul instanței, eventual etajul 1. În condițiile în care nu se vor aproba două corpuri distincte de clădire pentru cele două instanțe, birourile personalului vor fi poziționate pe niveluri separate”, se arată în tema de proiectare, în care se explică modul în care ar trebui să arate viitorul Palat de Justiție din Focșani.

Procedura a fost una greoaie până s-a ajuns aici, CNI preluând amplasamentul obiectivului de investiții încă din aprilie 2019, în timpul în care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice era condus de Daniel Suciu. Însă planurile au fost date peste cap atunci când s-a analizat situația din teren. În conformitate cu studiile de sistematizare elaborate și aprobate anterior anului 1989, zona trebuia expropriată, în vederea construirii unor ansambluri de locuințe în continuare ansamblului Poienița 1, iar terenul cu suprafața inițială de circa 1,8 hectare era rezervată construirii Spitalului Materno-infantil. Construcția a fost începută și abandonată. În acest moment, suprafața de 411 mp este ocupată cu o construcție demisol, degradată. În timp, prin aplicarea legilor fondului funciar și retrocedarea către foști proprietari, suprafața de teren s-a diminuat. În parte, terenul a fost ocupat cu rețele electrice și rețele de termoficare, care prin aplicarea zonelor de protecție afectează construibilitatea. Se propune realizarea unei noi străzi pe direcția nord-sud, care să facă legătura între strada Alexandru Golescu și Lupeni. Această nouă stradă poate fi realizată cu prospectul carosabil de 6 metri, trotuar pietonal de 1,5 m, pot fi respectate razele de girație impuse de normativele de proiectare, cu vizibilitate din toate direcțiile pentru intersecția acestei noi străzi cu aleea secundară din spatele blocurilor 1-3-5-7 strada Lupeni. De asemenea, pentru realizarea acestei noi străzi se impune desființarea construcțiilor provizorii din spatele blocurilor 9 – 11 strada Lupeni (garaje) și asigurarea locurilor de parcare pentru blocurile 9 – 11 Lupeni și 19 Poienița, se mai precizează în tema de proiectare.

Totodată, o altă modificare propusă este realizarea unui sens giratoriu în zona intersecției Lupeni, Pictor Grigorescu și Cezar Bolliac, cu două sensuri unice. „Se va propune schimbarea sensului de circulație (sens unic) pe tronsonul străzii Cezar Bolliac, cu acces din vecinătatea Blocului 16 spre Cercul Militar și Popota Militară. Se va propune instituirea unui sens unic de circulație în strada Poienița, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Bistrița, spre intersecția cu strada Fără nume, în vecinătatea Blocului nr 9, carosabilul având o lățime de 4,00 metri. Toate lucrările mai sus menționate vor fi incluse într-un proiect DALI, care va fi inițiat de Primăria municipiului Focșani”, se mai arată în documentație.

În total, Tribunalul Vrancea va avea 8 săli de judecată, în timp ce Judecătoria Focșani va avea 9. Totodată, în memoriul tehnic se propune ca avocații să aibă camere separate, cu băi proprii pentru fiecare dintre aceste două instanțe, în timp ce birourile președinților de la tribunal și judecătorie ar urma să aibă inclusiv spații de protocol, spații de așteptare și chicinete. Potrivit planului, și președinții de secții ar urma să aibă birouri proprii, însă birouri individuale sunt planificate și pentru magistrații care soluționează dosare – 6 individuale și câte 8 pentru doi judecători la tribunal, în timp ce la judecătorie trebuie prevăzute 11 birouri individuale și 7 în care să își desfășoare activitatea câte doi judecători. Și primul grefier al fiecărei instanțe ar trebui să aibă birou individual, dar și grefierii șefi de secții.

În schimb, în tema de proiectare se arată că grefierii (de ședință) pot lucra câte doi, respectiv câte patru în birou, grupați astfel încât grefierii aceluiași (acelorași) judecător(i) să lucreze în același birou, iar acel birou va fi amplasat adiacent biroului judecătorului cu care lucrează grefierii respectivi.

Totodată, în viitorul Palat de Justiție va exista și o cameră de audiere pentru minori, la care va fi adăugată adiacent o cameră de vizualizare, de unde procurorii și avocații vor avea posibilitatea să asiste la procedură. În documentație se fac referiri și la vestiare și oficii pentru jandarmii care asigură paza, cu grup sanitar propriu cu duș, un atelier de reparații și adăposturi de protecție civilă, dar și bibliotecă sau cantină cu catering la subsol, posibil chiar și spații de bufet-cafetării, dotate cu automate de cafea, răcoritoare și gustări reci.

În tema de proiectare sunt și specificații legate de aspectul exterior al clădirii: Imaginea volumui arhitectural propus trebuie să susțină calitatea instituției care-și desfășoară activitatea în acest sediu, drept pentru care clădirea nu trebuie să semene a sediu de bancă, aeroport etc. Timp de 100 de ani, Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani și-au desfășurat activitatea într-o clădire construită într-un stil arhitectural neoromânesc, caracteristic începutului de secol XX, arhitectură care impunea respect față de instituție. Pe de altă parte, în municipiul Focșani, instituții importante își desfășoară activitatea în clădiri construite în acest stil. Având în vedere aceste aspecte, solicităm ca imaginea Noului Palat de Justiție Vrancea să aibă un stil arhitectural asemănător vechiului sediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?