Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

O tânără la volanul unui Peugeot, care circula cu 132 km/h, a accidentat mortal șoferul unui BMW, care se deplasa regulamentar

O tânără de doar 21 de ani, originară din județul Bacău, a fost găsită vinovată de producerea unui accident mortal care a avut loc la finele lunii octombrie 2021, înainte cu câteva minute de miezul nopții. În rechizitoriu se preciza că aceasta, pe fondul neatenţiei, a pierdut controlul autoturismului marca Peugeot şi a pătruns pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu un BMW. În urma impactului, șoferul autoturismului BMW a murit pe loc, însă anchetatorii au reținut și că inclusiv tânăra a rămas marcată în urma a ceea ce se întâmplase – atât fizic cât şi psihic.

Angajată în prezent la o societate și studiind în paralel la o facultate, tânăra a beneficiat de clemența instanței, pedeapsa aplicată acesteia fiind una cu suspendare. Instanța a mai apreciat la aceasta și sinceritatea, chiar dacă în timpul anchetei tânăra a susținut că pierduse controlul asupra volanului deoarece a trecut cu roţile din dreapta peste mai multe denivelări prezente pe partea carosabilă şi astfel, din lipsă de experienţă, a virat stânga.

Susţinerile acesteia sunt înlăturate de procesul verbal de cercetare la faţa locului şi de imaginile existente pe aplicaţia Street view”, preciza însă instanța în motivare, conform rejust.ro, avându-se în vedere totodată și că, în conformitate cu opinia expertului, „inculpata ar fi trebuit să lovească cu roata din dreapta o cavitate de o adâncime şi suprafaţă considerabilă sau un obstacol înalt pentru a pierde controlul vehiculului şi pentru a fi nevoită să vireze stânga. Ori, aşa cum s-a arătat, partea carosabilă nu prezenta astfel de neregularităţi”.

O altă probă au reprezentat-o inclusiv imaginile surprinse de camerele video montate pe un stâlp din apropiere, în care se putea observa „momentul premergător impactului”, adică faptul că autoturismul Peugeot pătrunde pe sensul contrar „în mod progresiv şi nu brusc, aspect ce atestă că inculpata avea alte preocupări care i-au distras atenţia de la condus”. Tot din expertiză rezultase și faptul că fata se deplasa cu o viteză de cca 132 km/h – în condițiile în care limita de viteză era de 90 km/h, iar autoturismul marca BMW se deplasa cu viteza de 62 km/h.

Starea de pericol pentru producerea accidentului rutier s-a produs în momentul pătrunderii în mod intempestiv a autoturismului marca Peugeot pe banda de circulaţie destinată traficului pe sens contrar şi unde se deplasa autoturismul marca BMW. Numitul (…), în calitate de conducător auto al vehiculului marca BMW nu putea evita accidentul de circulaţie. Acest lucru putea fi efectuat de către inculpată, dacă în timpul conducerii ar fi avut privirea orientată pe direcţia de înaintare a autovehiculului condus”, mai reținea instanța.

În urma tuturor probelor, judecătoria a dispus condamnarea tinerei la 2 ani şi 9 luni închisoare pentru ucidere din culpă: „(…) dispune suspendarea sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea (…), inculpata va presta muncă neremunerată pe o perioadă de 90 de zile la una dintre următoarele entităţi din comunitate – Primăria comunei (…), jud. Bacău sau la Şcoala Gimnazială (…), jud. Bacău (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune).

(…) admite, în parte, acţiunea civilă, formulată de părţile civile, şi obligă asiguratorul, partea responsabilă civilmente, S.C.(…) ASIGURARE REASIGURARE SA, să plătească părţilor civile următoarele sume: 1. părţii civile (…), soţia defunctului (…), suma de 15.000 lei cu titlu de daune materiale şi 200.000 lei, cu titlu de daune morale; 2. părţii civile (…), mama defunctului (…), suma de 150.000 lei, cu titlu de daune morale; 3. (…), fratele defunctului (…), suma de 100.000 lei, reprezentând daune morale; 4. (…), sora defunctului (…) suma de 100.000 lei, reprezentând daune morale; 5. (…), fiul defunctului (…), suma de 100.000 lei, reprezentând daune morale;

6. (…), fiul defunctului (…), suma de 100.000 lei, reprezentând daune morale. (…) admite acţiunea civilă formulată de prestatorii de servicii medicale și dispune obligarea părții responsabile civilmente SC (…) ASIGURARE-REASIGURARE S.A., la plata 1. sumei de 106,24 lei, către Spitalul Municipal Adjud, 2. sumei de 894,06 lei către Spitalul Judeţean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focşani 3. sumei de 570,80 lei către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea, cu titlul de daune materiale, reprezentând costul serviciilor medicale acordate victimelor (…). (…) obligă inculpata la plata cheltuielilor judiciare către stat în ambele faze ale procesului penal în cuantum de 2.700 lei (2.500 lei în cursul urmăriri penale şi 200 lei în cursul judecăţii). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: cottonbro studio – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?