Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare, Rareş Bogdan la PNL

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare, a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD. Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD. Lista va fi una comună cu PNL.

Prim-vicepreşedintele PSD, senatoarea Gabriela Firea, a precizat că va merge la Parlamentul European cu gândul la bucureşteni şi, dacă românii o vor valida pentru un mandat de europarlamentar, se va lupta pentru accesarea de fonduri europene pentru a dezvolta şi mai mult Capitala României. „Le mulţumesc colegilor social-democraţi pentru nominalizarea pe lista alianţei PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Este un vot de încredere care vine după o perioadă în care am muncit mult pentru oameni, pentru echipa social-democrată şi mă onorează. Mă bucur că aportul meu ca primar general, senator şi membru al acestui partid nu a fost uitat. Candidatura pentru un post de eurodeputat este una foarte serioasă, iar Parlamentul European este cel mai important for legislativ al Uniunii Europene. Sunt sigură că voi reuşi să muncesc pentru oameni şi din această nouă poziţie în care mă vor trimite, în primul rând, românii prin votul lor. Merg în Parlamentul European cu gândul, bineînţeles, la bucureşteni şi mă voi lupta să putem aduce fonduri europene pentru a dezvolta şi mai mult Capitala României. Îmi va fi de ajutor toată munca pe care am depus-o în mandatul de primar general, când am atras în Bucureşti 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile”, a scris Gabriela Firea pe Facebook. Ea a dat asigurări că se va concentra şi pe problemele femeilor şi va milita pentru respectarea drepturilor acestora, pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, pentru copiii, tinerii şi seniorii României. „Nu abandonez Bucureştiul. Rămân dedicată acestui oraş care mi-a devenit casă de peste 30 de ani! Am trăit şi muncit în Capitală mai mult ca în orice alt oraş! Voi conduce mai departe Organizaţia PSD Bucureşti cu la fel de multă pasiune şi dăruire pentru oameni”, a transmis Gabriela Firea.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat joi că ”nu e o chestiune de orgolii” faptul că nu se află pe un loc eligibil pe lista partidului pentru europarlamentare, subliniind că va munci în continuare pentru social-democraţi şi pentru succesul acestei liste. „În viaţă părerea mea, poate continui să fiu idealist, ar trebui să fie un anumit set de criterii de profil, de performanţă şi ca fiecare să fie aşezat acolo unde îi este locul în funcţie de criteriile sale de performanţă. Nu m-am regăsit în logica respectivă. (…) La mine este cu totul altceva şi ceea ce am de spus colegilor le-am spus. Eu sper să fie pentru sănătatea partidului. O să am ceea ce am de spus în partid”, a declarat Corlăţean, la Parlament.

Întrebat dacă poziţia sa pe lista pentru europarlamentare este una ofensatoare, senatorul a arătat că problema nu se pune aşa în cazul său. „La mine nu e o chestiune de orgolii, la alţii da. La mine e cu totul altceva. Or eu am fost obişnuit să lucrez în echipe performante, criteriile de performanţă trebuie să fie cele care prevalează. Nu m-am regăsit în logica de astăzi şi este foarte simplu. Eu pot să muncesc şi voi munci în continuare pentru partid şi pentru organizaţia de Dâmboviţa şi fără o poziţie specială. (…) Voi munci din perspectiva PSD pentru un scor bun al acestei liste pentru cei care sunt acolo”, a transmis social-democratul.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Ramona Chiriac s-a suspendat de pe lista alianţei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare după discuţiile din spaţiul public referitoare la această candidatură şi a adăugat că nu puteau avea loc discuţii pentru un portofoliu de comisar european, pentru că deocamdată nu se ştie care e acesta.

„Doamna Ramona Chiriac, preşedinta Reprezentanţei Comisiei Europene al Bucureşti, s-a suspendat după ce au fost discuţiile din spaţiul public că va candida pe lista comună a alianţei PSD şi PNL, a anunţat public de ce anume s-a retras. Nu pot comenta eu o decizie luată de doamna Ramona Chiriac, care a anunţat public de ce a făcut acest lucru. N-am avut niciodată o discuţie în ceea ce priveşte comisarul României. Cred că această discuţie, fără să deranjez pe nimeni, va trebui în primul rând să o am cu preşedintele României, deoarece, conform deciziei CCR, preşedintele României este reprezentatul României în Consiliul European, unde se decid comisarii şi funcţiile de comisari”, a declarat Ciolacu la finalul unei şedinţe a conducerii PSD.

Potrivit premierului, România nu ştie deocamdată ce portofoliu de comisar va avea. „România în acest moment nu ştie ce portofoliu de comisar să aibă. Întâi se negociază portofoliul în cadrul Consiliului şi reprezentantul României este preşedintele României şi pe urmă cu adevărat coaliţia hotărăşte persoana cea mai potrivită pentru a reprezenta România la Comisia Europeană. Cred că prin octombrie anul viitor va fi această desemnare. Deci este puţin probabil ca cineva să aibă o discuţie, să promită cuiva că este comisar, neştiind nici măcar portofoliul”, a precizat Ciolacu.

Liderul PSD a spus că Mihai Tudose este o opţiune de deschidere a listei. „Referitor la Mihai Tudose, este o opţiune de deschidere a listei, dar, în urma deciziei luate de doamna Ramona Chiriac, sunt ferm convins că în zilele următoare o să mă văd cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă şi, cum este normal, vom hotărî împreună cum vom merge mai departe. Eu îmi doresc în acest moment ca listele să fie deschise de reprezentanţii celor două partide”, a afirmat Ciolacu. Întrebat dacă i-a cerut Ramonei Chiriac să se înscrie în PSD, Ciolacu a subliniat că „nu a avut această discuţie. „A postat, a explicat, nu vreau să intru în detalii”, a spus Ciolacu.

Ramona Chiriac a confirmat, joi, că nu va candida la alegerile europarlamentare, „din motive personale”. „Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susţin Europa în România şi România în Europa”, a scris fosta şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, pe platforma de socializare X. Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, anunţa, pe 11 martie, ca lista comună PSD – PNL la europarlamentare va fi deschisă de Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins, joi, varianta tragerii la sorţi între PNL şi PSD pentru candidatul care va deschide lista comună pentru alegerile europarlamentare, urmând să se ia o decizie referitoare la locul vacantat prin retragerea Ramonei Chiriac. „Am aflat (despre retragere – n. r.). Această ştire s-a propagat foarte repede. Nu ştiam detalii. Le-am aflat acum (…). Ca de fiecare dată, nu mă grăbesc să iau niciun fel de decizie. Analizăm şi în funcţie de ce elemente de concreteţe, vom lua o decizie”, a spus, joi, Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Întrebat dacă PNL şi PSD vor completa lista prin tragere la sorţi între următorii candidaţi pe lista de europarlamentare – Mihai Tudose (PSD) şi Rareş Bogdan (PNL), Ciucă a răspuns: „Eu cred că este o chestiune cât se poate de serioasă şi dacă ajungem să o tragem la sorţi, ducem în derizoriu o poziţie pe lista de europarlamentari. Nu se trage la sorţi pentru o astfel de poziţie. Ştii cum se zice la noi la români: ‘Cade omul, stă un pic şi după aia se ridică’. Daţi-ne voie să decantăm şi să vedem despre ce este vorba”.

Biroul Politic Naţional al PNL a validat, joi, candidaţii liberali de pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare, a anunţat preşedintele liberal Nicolae Ciucă. Potrivit deciziei, candidaţii liberali de pe această listă sunt: Rareş Bogdan, Dan Motreanu, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru, Mara Mareş. „Am votat alianţa cu PSD şi conex la acest punct am aprobat convocarea în şedinţă de urgenţă a Consiliului Naţional pe 24 martie, astfel încât să validăm constituirea alianţei electorale şi să finalizăm procedura de fuziune prin absorbţie cu ALDE”, a precizat Ciucă, după şedinţă.

Ministrul Justiţiei, vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu, a declarat, joi, că miniştrii nu vor candida pe listele de europarlamentare, menţionând că nu a cerut nicio derogare pentru a candida la aceste alegeri. Gorghiu a spus şi că este „foarte sănătos” ca PNL şi PSD să meargă separat la alegerile locale. „Dacă nu pot candida miniştrii, bănuiesc că ştiţi că încă sunt ministru. Am răspuns de la Guvern deja la întrebarea asta. Nu am cerut derogare, nu doresc derogare, vă rog să nu vă stresaţi de poziţia mea pe listă. Miniştrii nu participă pe lista de Parlamentul European. Am reacţionat şi la rugămintea premierului şi a preşedintelui de partid: Toţi miniştrii rămân în Cabinet”, a afirmat Gorghiu, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?