Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Gara din Panciu ar putea fi transformată dintr-o ruină în Muzeu al Vinului


Primăria Panciu vrea să preia în proprietate și administrare Gara Panciu cu clădirile și terenul aferent. Primarul Iulian Nica a declarat că va face, luna aceasta, un nou demers prin care va solicita Ministerului Transporturilor transmiterea cu titlu gratuit a imobilelor deținute de CFR în Panciu. „Vom solicita, din nou, Ministerului Transporturilor transmiterea cu titlu gratuit a imobilelor deținute de CFR în Panciu, care nu mai sunt funcționale și care se degradează de la an la an”, a precizat primarul Iulian Nica. Acesta susține că pe terenul deținut de CFR vrea să facă un parc și să reabiliteze clădirea în care ar putea funcționa un Muzeu al Vinului. „Pe acest teren vrem să facem un parc frumos pentru copiii din oraș, iar clădirea în care a funcționat Gara Panciu intenționăm să o reabilităm cu ajutorul unui proiect cu finanțare europeană și ulterior să înființăm aici un Muzeu al Vinului, Panciu fiind una din zonele viticole foarte cunoscute ale României”, a susținut primarul  Iulian Nica.
    În anul 2013, CFR a anunțat că renunță la stația Panciu și solicită autorităților locale să spună dacă pot susține operațională din punct de vedere financiar funcționarea acestei gări. Mai mult, CFR a solicitat Primăriei Panciu să își asume responsabilitatea menținerii funcționale a stației CFR. „Având în vedere legislația în vigoare (….), vă solicităm să analizați situația prezentată, iar pentru secțiile de circulație la care doriți menținerea acestora în exploatare în condițiile prezentate să identificați resursele financiare aferente, în vederea stabilirii mecanismului concret de finanțare, în caz contrar cele două secții neoperabile de pe raza județului Vrancea vor fi închise”, se arată în adresa înaintată Primăriei Panciu de către CFR.
    Autoritățile locale au declinat „oferta” CFR precizând că de la bugetul local nu se pot finanța astfel de activități. „Întrucât de la bugetul local nu se pot suporta pierderile rezultate prin menținerea în exploatare cât și costurile ocazionate de conservarea sau dezafectarea acestei linii de circulație feroviară, vă comunicăm că Primăria Panciu va continua demersurile adresate instituțiilor statului referitoare la trecerea  acestor terenuri din proprietatea statului în domeniul public al orașului Panciu, odată cu închiderea secției de circulație neinteroperabilă Mărășești – Panciu și finalizarea contractului de închiriere cu operatorul privat”, se arată în adresa înaintată conducerii CFR.
    De altfel, Primăria Panciu a interzis amplasarea sau realizarea oricărui tip de obiectiv de interes privat în zona Parc Gară CFR, pentru o perioadă de 3 ani. CFR deține peste 1,5 hectare de teren pe raza orașului Panciu, pe care se află stația CFR, mai multe magazii, rampa de acces și peronul. De reținut că numai rampa se întinde pe o suprafață de 6846 metri pătrați.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?