Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO și VIDEO: Întâlnire la Focșani. „Nu toți romii sunt săraci și nu toți romii sunt infractori”

România trebuie să se dezvolte prin integrarea minorității rome, iar diferențele bazate pe criterii etnice trebuie să dispară. Este una dintre concluziile   şedinţei grupului de lucru mixt pentru implementarea strategiilor Guvernului României, de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022 – 2027.

„Nu toți romii sunt săraci și nu toți romii sunt infractori”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, la întâlnirea care a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Focșani și la care au mai participat Dragoş Hotea, secretar de stat la Cancelaria Prim-ministrului, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, reprezentanţi din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Educaţiei și Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Au fost prezenți șefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, primari ai comunelor cu comunități de etnie romă, experți romi din județ.

Președintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a arătat că nu există o localitate în România unde să nu fie prezentă minoritatea romă. „Este o minoritate numeroasă şi încă nu am găsit resorturile şi toate energiile pentru ca aceste diferenţe bazate pe criterii etnice să dispară. Este unul dintre obiectivele principale ale strategiei”, a spus Iulian Paraschiv, subliniind că unul din obiectivele strategiei este de prezenta o altă față a minorității rome. Acesta a atins și subiectele experților pentru romi de la administrațiile locale dar și evacuările realizate în Focșani pentru eliberarea blocurilor G2 și de pe strada Revoluției.

În cadrul intervenției sale, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a arătat că investițiile realizate au vizat creșterea nivelului de trai al cetățenilor din  zonele urbane marginalizate ale municipiului, respectiv cartierele Sud și Bahne. Sunt investiții prin care se dorește asigurarea unor condiții civilizate pentru oamenii din aceste cartiere, îmbunătățirea ofertei educaționale prin modernizarea unităților școlare dar și a sistemului sanitar, prin reabilitarea Dispensarului Sud.

Edilul a atins și subiectul evacuărilor de la blocul G2 din Bahne, arătând că imobilul era insalubru și era înregistrat cu risc seismic. Cele 107 familii de aici aveau datorii la momentul respectiv de 970 mii lei. În locul blocului demolat se construiește cu fonduri europene un centru multifuncțional prin care vor fi asigurate mai multe servicii sociale locuitorilor din cartier, vor exista o bibliotecă și servicii ale administrației locale. Nu în ultimul rând, va fi amenajat un loc de joacă.

O altă investiție realizată în ultimii ani a fost reabilitarea blocului de locuințe sociale „Onasis” de pe strada Măgura. Acesta a fost reabilitat integral și au fost asigurate condiții foarte bune pentru cele 16 familii. De asemenea, se află în derulare proiectul de reabilitare a blocurilor de locuințe sociale de pe strada Revoluției din cartierul Sud. Aici vor fi realizate 45 de apartamente care vor oferi condiții civilizate de trai pentru persoanele care îndeplinesc criteriile legale.

Primarul Misăilă a subliniat că o problemă importantă care trebuie rezolvată este cea a expertului pentru romi de la nivelul administrației locale. Postul respectiv este pentru un funcționar cu studii superioare, așa cum a fost ultima persoană angajată pe această funcție. După ce aceasta a ieșit la pensie, deși a fost scos în mai multe rânduri la concurs, postul nu a fost ocupat de o persoană de etnie romă care să îndeplinească criteriile, respectiv să aibă studii superioare.

Membrii Grupului de lucru vor continua astăzi vizita în Vrancea atât în Focșani dar și la Slobozia Bradului, unde este cea mai mare comunitate de etnie romă din județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?