Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

„Apă pentru pace” – Ziua Mondială a Apei, marcată la SGA Vrancea

COMUNICAT DE PRESĂ:

Ziua Mondială a Apei (World Water Day), o inițiativă născută în 1992, la Conferința Națiunilor Unite asupra Mediului și Dezvoltării (UNCED) desfășurată la Rio de Janeiro, este celebrată în fiecare an, în data de 22 martie și își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța apei în viață, protejarea mediului înconjurător și gestionarea durabilă a resurselor limitate de apă potabilă din lume.

Sloganul propus de UN-Water în anul 2024 cu prilejul Zilei Mondiale a Apei este ”Water for peace” – „Apă pentru pace” și aduce o dimensiune nouă a acestei resurse naturale, aceea de omogenizator al diferențelor acumulate în timp de ordin politic, economic și cultural de către principalii actori instituționali sau statali.

Totodată, tema subliniază implicit rolul esențial pe care îl are apa în istoria și evoluția popoarelor, dar și în menținerea stabilității globale în contextul în care apa poate fi un subiect de discuţii atunci când interesele diferiților utilizatori, state și organizaţii, sunt percepute ca ireconciliabile sau când cantitatea și/sau calitatea apei este redusă.

Pentru Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, Ziua Mondială a Apei nu reprezintă numai un eveniment anual, ci este un prilej de a reitera eforturile noastre de a găsi, prin dialog și cooperare instituțională, soluții pentru problemele actuale din domeniul apelor. Este evident că doar împreună, prin parteneriate la nivel local și instituțional, pot fi găsite soluții pentru a reface și întreține armonia dintre comunități folosind semantica naturală și socio-economică a acestei resurse esențiale pentru viață. De asemenea, cooperarea internațională în gestionarea apei devine un pas crucial către un viitor mai pașnic pentru toți locuitorii planetei.

În această perioadă, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea au desfăşurat campanii de ecologizare pe sectoare ale cursurilor de apă aflate în administrare, cantităţile de deşeuri adunate fiind un semnal că este necesară implicarea tuturor (cetăţeni, autorităţi locale şi centrale, mass-media) pentru stoparea acestui fenomen nociv pentru mediu. De asemenea, în lunile martie și aprilie, în cadrul Programului ”Săptămâna Verde”, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea desfășoară mai multe acțiuni educative, în cadrul cărora copiii învață cum să protejeze apa, care reprezintă o resursă epuizabilă și care sunt soluțiile pentru reducerea risipei de apă.

Imagini relevante ale activităţilor desfăşurate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea şi de colegii noştri din Administraţia Bazinală de Apă Siret, veţi găsi accesând pagina de Facebook – Apele Române Siret.

 

Director, Ing. Dorina VRACIU

Sursa foto: SGA Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?