Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și FOTO: Natalia Intotero, ministra Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, în vizită la DGASPC Vrancea

Natalia Intotero, ministra Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a vizitat ieri Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Aceasta a adus mai multe bunuri pentru copiii instituționalizați, de la saltele, pături, perne, lenjerii de pat, îmbrăcăminte și până la produse pentru activități extrașcolare – corturi și saci de dormit. Bunurile respective sunt toate noi și sunt scoase din rezervele de stat în baza unei Hotărâri de Guvern inițiată de Natalia Intotero și susținută de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Produsele au fost primite ca urmare a unei Hotărâri de Guvern, după ce în urma controalelor inopinate din ultimele luni am constatat că este nevoie ca multe dintre acestea să fie schimbate. Consiliile Județene și autoritățile locale fac eforturi extraordinare de la bugetul propriu pentru susținerea instituțiilor de tip rezidențial, însă orice sprijin în plus este binevenit”, a afirmat ministra Natalia Intotero.

La întâlnirea de ieri cu ministra Intotero au fost prezenți prefectul județului, Nicușor Halici, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Daniela Nicolaș, șefa DGASPC Vrancea. „În luna octombrie 2023 a fost inițiat un proiect de hotărâre de guvern care viza scoaterea de la rezervele statului a unor bunuri necesare pentru copiii instituționalizați”, a explicat Natalia Intotero.

Vicepreședintele Ionel Cel Mare a salutat inițiativa ministrei Natalia Intotero și a precizat că și administrația județeană susține financiar acest sistem și a reușit să reabiliteze mai multe spații din patrimoniul DGASPC Vrancea, pentru care s-au cheltuit numai în ultimii ani peste 35 de milioane de lei. „Îi mulțumesc doamnei ministru că a venit în Vrancea și că s-a gândit că DGASPC Vrancea are nevoie de anumite materiale.

Consiliul Județean Vrancea a pus de fiecare dată pe primul loc DGASPC și anume că, pe lângă sumele alocate, am renovat o parte din spațiile aflate în patrimoniul acestei instituții. Numai în ultimii ani am alocat peste 35 de milioane de lei pentru renovarea unor spații unde sunt cazați copii instituționalizați.

De asemenea, am renovat sediul central al Direcției și am creat un spațiu în Crângul Petrești destul de generos pentru recuperarea copiilor cu dizabilități. Ne-am străduit să creăm un confort atât material cât și psihic pentru toți care se află în custodia DGASPC”, a afirmat vicepreședintele Ionel Cel Mare. La rândul său, prefectul județului Vrancea Nicușor Halici a declarat că este pentru prima dată când sunt scoase bunuri de la rezerva de stat pentru copiii instituționalizați.

Este o acțiune care nu a mai fost inițiată niciodată până în prezent. Atunci când ai oameni responsabili, când ai un guvern responsabil, se caută toate soluțiile pentru a veni în sprijinul poporului. Dacă nu avem bani suficienți să cumpărăm tot ceea ce este nevoie pentru copiii instituționalizați, atunci scoatem de la rezervele de stat. Acest lucru este o premieră și nu l-a mai făcut nimeni niciodată.

De aceea o felicit pe doamna ministru Intotero, pe premierul Marcel Ciolacu și pe ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, că au fost de acord cu această idee și i-au sprijinit pe acești copii care au fost bătuți de soartă odată din varii motive și au ajuns într-un sistem instituționalizat. Este vorba de peste 10 mii de copii la nivel național, care vor beneficia de aceste bunuri, care de fapt sunt necesități primare în mileniul în care trăim, dar vedeți că nimeni nu s-a gândit în 30 de ani la aceste necesități primare” a afirmat prefectul Nicușor Halici.

Conform unui comunicat de presă al DGASPC Vrancea, au fost predate „109 paturi, 109 saltele de pat, 109 perne, 218 pături, 218 fețe de pernă, 218 cearșafuri, 5 corturi, 109 saci de dormit, 120 treninguri și 120 tricouri. Aceste echipamente sunt necesare serviciilor sociale cu cazare și de campare, în cadrul activităților de recreere și socializare, pentru cei 109 copii instituționalizați din cadrul instituției”.

Mulțumesc doamnei director și întregii echipe pentru mobilizare. Vreau să mulțumesc în egală măsură și președintelui interimar al Consiliului Județean Vrancea și domnului prefect. Vreau să mulțumesc și domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și colegului meu Angel Tîlvăr pentru că au fost de acord cu această Hotărâre de Guvern. 109 copii din județul Vrancea vor beneficia de paturi noi, saltele noi, pături, perne, lenjerii de pat – aici vorbim de o cantitate dublă, pentru fiecare copil, dar și de treninguri, tricouri.

Și, de asemenea, colegii de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat ne-au întrebat, la vremea respectivă, dacă noi considerăm oportun să primească și saci de dormit și câteva corturi, pentru a putea face activități extrașcolare”, a detaliat Natalia Intotero. Iar ieri, în cadrul unei conferințe de presă, ministra Familiei a vorbit la Focșani și despre faptul că sunt localități din județul nostru care au aplicat pentru centrele de zi destinate copiilor care provin din medii vulnerabile, precum și pentru copii cu dizabilități.

Prin aceste centre de zi, care vor fi realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vorbim de aproximativ 50 de milioane de euro, copiii din județul Vrancea vor putea beneficia, prin grija autorităților locale implicate, de o masă caldă, după finalizarea cursurilor de învățământ, dar și de ore remediale – recuperarea la anumite materii, unde sunt deficitari, dar și posibilitatea de a-și spăla hainele sau să beneficieze de un sprijin pentru programul de igienă.

De asemenea, și consiliere psihologică – atât pentru ei, cât și pentru părinți, în cazul în care este nevoie. La finalul unei zile, după 4, 5 ore de ședere în aceste centre de zi, copiii se vor întoarce în familiile lor. Este o susținere a copiilor care vin din familii vulnerabile și, în egală măsură, a copiilor cu dizabilități.

În egală măsură, din județul Vrancea există un mare interes pentru programele de creditare care se află în acest moment în derulare la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – un împrumut de 15.000 de euro pentru studenți, vârsta până în 40 de ani, care trebuie să facă dovada că urmează cursurile unei forme de învățământ univesitare, postuniversitare sau școală doctorală.

Banii pot fi returnați într-un interval de până în 10 ani, iar dobânda este subvenționată 100% de statul român, prin Minister. Și, de asemenea, programul de 30.000 de euro pentru familiile de până în 45 de ani – aici avem dobânda subvenționată 75% și, de asemenea, avem câteva criterii economice și sociale”, a mai detaliat Natalia Intotero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?