Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Trei bărbați au șantajat un vrâncean să le dea mii de euro, lire și lei; păgubitul era convins că aceștia erau prieteni cu polițiștii

Pedepse pe fond aplicate de instanță unor bărbați acuzați că au șantajat un vrâncean să le dea mii de euro. Aparent, banii au fost ceruți pur și simplu, pentru că unul dintre inculpați ar fi știut că partea vătămată dispune de fonduri și, conform probelor și implicării celor trei în „poveste”, instanța a decis să îi condamne doar pe doi dintre aceștia. Astfel, unul dintre inculpați a fost condamnat la 3 ani și 252 zile de închisoare cu executare, al doilea la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, în timp ce ultimul inculpat a fost achitat, pe considerentul că „fapta nu există”.

            Conform rechizitoriului, acestuia din urmă i se imputa că, în august 2020, a participat la amenințările adresate părții vătămate, pentru a-l constrânge să remită 25.000 euro, primind suma echivalentă a 6.000 euro (3.800 lire sterline și 10.000 lei). În același timp, inculpatul condamnat la închisoare cu suspendare fusese acuzat că, în septembrie 2020, a mers la o sală de forță unde se afla partea vătămată, când acesta din urmă a fost constrâns să dea suma de 10.000 euro (diferența până la 25.000 euro). În ceea ce îl privește pe cel de-a treilea inculpat, acuzațiile au fost mai grave.

            Astfel, din ce arătau procurorii, acesta fusese implicat atât în faptele din august 2000, cât și în cele din septembrie, fiind totodată și cel care în acea lună a primit suma de 10.000 euro de la partea vătămată. La distanță de o lună însă, partea vătămată formula o plângere penală în care povestea ceea ce se întâmplase. Și, după cum se arată în motivarea hotărârii, așa cum apare pe rejust.ro, în decursul anchetei s-a stabilit că și alte persoane fuseseră implicate, astfel că, până ca dosarul celor trei să fie trimis în instanță, alți acuzați au decis să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției.

            Din ce relatase partea vătămată, totul începuse pe 19 august 2020, când se întâlnise cu trei bărbați, la solicitarea unei persoane cunoscute, ocazie cu care unul dintre inculpați i-a spus pe un ton amenințător că trebuie să le dea niște bani întrucât „ar fi dat țeapă” cuiva. Pe tot parcursul discuției, păgubitul s-a simțit amenințat, după cum avea să povestească mai târziu, dat fiind că i se spusese clar că îl vor „tăia” dacă nu le dă banii, dar mai ales pentru că doi dintre inculpati aveau alură sportivă și se comportau agresiv.

Mai mult, unul dintre inculpați i-ar fi spus părții vătămate că nu-i este frică de pușcărie, astfel că acesta din urmă a cedat și le-a spus că are bani la domiciliu. Așa se face că, în ziua respectivă, partea vătămată a fost însoțit până acasă, unde le-a dat 3.800 lire sterline și 10.000 lei. Numai că suma a fost considerată insuficientă, iar partea vătămată a primit un „deadline”: să achite diferența până la 25.000 euro în termen de o lună. După acest episod, a mărturisit partea vătămată, i-a cautat pe cei doi inculpați pe rețelele de socializare, astfel că s-a convins și mai tare că amenințările puteau fi puse în practică, văzându-le anturajul.

Iar inițial partea vătămată nici nu a anunțat șantajul la care fusese supus, întrucât i se crease convingerea că inculpații au influență asupra organelor de poliție. La nici o lună, păgubitul a fost căutat din nou de inculpați, spunându-i-se iarăși că va fi tăiat și desfigurat, ba chiar și că membrii familiei sale vor avea de suferit dacă nu va remite restul banilor. Și, atunci când partea vătămată le-a spus inculpatilor că nu are de unde, aceștia i-au sugerat să își vândă mașina sau apartamentul. Și, supus din nou presiunilor, partea vătămată le-a dat a doua zi după această întâlnire 10.000 de euro.

În cursul anchetei, păgubitul s-a constituit parte civilă împotriva unui inculpat, cu 3.800 lire, 10.000 euro și 10.000 lei – daune materiale, plus 10.000 lei – daune morale. Din aceste sume, doar daunele materiale au fost considerate de instanță a fi dovedite complet și, potrivit sentinței, inculpatul care are de executat pedeapsa cea mai grea a fost obligat să-i achite „3.800 lire, 10.000 euro si 10.000 lei cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea sumelor luate în mod injust prin comiterea infracțiunii de șantaj”.

Totodată, cei doi inculpați condamnați au fost obligați să achite împreună păgubitului 5.000 lei – daune morale. În ceea ce îi privește pe aceștia, instanța a stabilit ca cel a cărui pedeapsă a fost suspendată trebuie să presteze „o muncă neremunerată pe o perioadă de 90 zile la una dintre următoarele entităţi din comunitate – Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, județul Vrancea respectiv Cantina de ajutor social din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, județul Vrancea”.

În același timp, la pedeapsa celui de-al treilea inculpat a fost adăugată o alta, anterioară:  „(…) revocă beneficiul liberării condiționate (…) și dispune executarea restului rămas neexecutat de 252 zile închisoare. (…) dispune adăugarea restului de 252 zile închisoare la pedeapsa de 3 ani închisoare, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani și 252 zile inchisoare. (…) Menține măsura sechestrului asigurător asupra bunului aparținand inculpatului (…) concretizat în autoturism marca Fiat Stilo”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pexels.com – Tima Miroshnichenko

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?