Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Guvernul nu dă bani pentru tinerii înotători din Focşani


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a cerut explicații de la ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, referitoare la acordarea finanțării obiectivului de investiții denumit „Bazin de înot de polo – Baza Sportivă Aleea Stadionului nr. 2, municipiul Focșani, județul Vrancea”. Deputatul vrâncean a depus o interpelare în acest sens în care se arată că, deși Compania Națională de Investiții (CNI) a aprobat indicatorii tehnico-economici încă din noiembrie 2009, lucrările nu au început nici până azi.

Focșănenii ar fi trebuit să aibă un bazin de înot din categoria bazinelor de polo însă nici până acum puterea pedelistă nu a acordat banii pentru începerea lucrărilor. Obiectivul de investiție poartă denumirea tehnică de „Bazin de înot de polo – Baza Sportivă Aleea Stadionului nr. 2, municipiul Focșani, județul Vrancea” din cadrul Programului „Bazine de înot” și trebuia realizat prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A.. Până acum, din 2009, singura procedură declanșată a fost aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
„Finanțarea obiectivului de investiție prevăzut la art. 1 se face de la bugetul de stat, prin bugetul Mi-nisterului Dezvoltării Regionale și Locuinței, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Având în vedere cele prezentate mai sus, vă întreb, doamna ministru, când va fi finanțat acest obiectiv de investiții?”, se arată în interpelarea semnată de deputatul Tîlvăr și adresată ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea.
Fostul Minister al Dezvoltării Regionale și Locuinței a aprobat în octombrie 2009, proiectul de investiții privind construcția unui bazin olimpic de polo, în municipiul Focșani. Investiția are o valoare de 8,7 milioane de euro și trebuie să fie realizată în incinta Complexului Sportiv Focșani, Aleea Stadionului nr.2.
Deja Consiliul Județean Vrancea a aprobat ca terenul pe care se rea-lizează investiția să fie dat în folo-sință gratuită Companiei Naționale de Investiții(CNI) pe durata construirii obiectivului. Complexul olimpic va avea 400 de locuri, va fi construit pe o suprafață de 13.601 metri pătrați și va avea un bazin de competiții și un bazin de antrenamente. Suprafața desfășurată a investiției va fi de 5.988 metri pătrați, iar suprafața construită va fi de 3.380 metri pătrați.

Proiectul a fost inițiat în urmă cu 7 ani

Acest proiect a fost inițiat, încă din anul 2004, de către șeful administrației județene, Marian Oprișan, dar a fost sistat imediat după venirea la putere a Alianței DA. În martie 2004, la propunerea lui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a aprobat hotărîrea 42 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Complex sportiv”, în municipiul Focșani, pe bulevardul București.
De reținut că, la începutul anului 2004, Guvernul condus de Adrian Năstase stabilise toate detaliile pentru un împrumut de 6.500 de miliarde de lei vechi de la Casa de Economii și Consemnațiuni. Deși exista sursă de finanțare și se derulaseră mai multe etape ale acestui proiect, fostul guvern al Alianței DA a hotărît, la începutul anului 2005, sistarea tutu-ror investițiilor. În anul 2007, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a trimis guvernului și CNI, adrese prin care solicita finanțare pentru construirea Complexului Sportiv din Focșani. Procedura a fost reluată, iar proiectul a devenit viabil. Mai mult, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a trimis o adresă fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței, Vasile Blaga, în care a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor excepționale obținute de sportivii vrânceni, context în care solicită sprijin pentru construirea bazinului olimpic de polo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?