Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Dispozitive inteligente pentru monitorizarea transporturilor de mărfuri

Șoferii care nu asigură integritatea e-Sigiliului riscă amenzi de cel puțin 20 mii lei, avertizează finanțiștii vrânceni. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea au anunțat că a fost aprobată Procedura privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente şi monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri – RO e-Sigiliu precum şi formularele care se aplică în acest caz: fișa de monitorizare a transportului, procesul verbal de sigilare/desigilare, angajamentul de plată. Această procedură se aplică atât transportatorilor rutieri de marfă români cât și celor străini.

Sistemul naţional RO e-Sigiliu se bazează pe utilizarea unei aplicaţii informatice şi a unor dispozitive inteligente care asigură localizarea mijloacelor de transport pe care sunt montate și permit urmărirea transporturilor de mărfuri aflate sub supravegherea autorităţii vamale/fiscale. „Următoarele informaţii sunt introduse în aplicaţia informatică şi sunt asociate cu e-Sigiliul aplicat: numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, felul bunurilor – încadrare tarifară, cantitate, valoare, destinaţie, rută, operatori economici implicaţi, date de identificare ale şoferului”, arată AJFP Vrancea. Fiscul precizează că sistemul e-Sigiliu se aplică pentru monitorizarea deplasării bunurilor cu risc vamal sau fiscal aflate sub supravegherea autorităţii vamale/fiscale.

În acțiunile de aplicare, respectiv scoatere a e-Sigiliului sunt implicate cele două instituții, respectiv Autoritatea Vamală Română și Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Montarea e-Sigiliului se va efectua numai în prezenţa conducătorului şi cu proces-verbal de sigilare/desigilare. „Pentru asigurarea continuităţii şi funcţionalităţii procesului de monitorizare la nivel central, Autoritatea Vamală Română şi Direcţia generală de antifraudă fiscală asigură, fiecare, servicii de dispecerat care vor funcţiona în regim de permanenţă, 24/7. Fiecare autoritate competentă va avea dispecerat cu aceeaşi interfaţă a aplicaţiei informatice. Serviciul de dispecerat monitorizează toate transporturile supuse Sistemului naţional RO e- Sigiliu şi va comunica autorităţilor competente alertele destinate intervenţiei echipelor de control în cazul evenimentelor. În scopul intervenţiei operative ca urmare a producerii unui eveniment, fiecare autoritate competentă planifică echipe de control pentru intervenţie pe timp de zi şi de noapte, în baza informaţiilor transmise de către dispecerate, astfel încât intervenţia să poată fi efectuată în cel mai scurt timp”, precizează AJFP Vrancea.

 

Foto: trans.info via https://agrointel.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?