Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Negrilești. Vrâncenii sunt așteptați la cea de-a XIX-a ediție a Boteitului Oilor

Consiliul Judeţean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea în parteneriat cu Primăria Negrileşti și Consiliul Local Negrileşti organizează marți, 21 mai 2024, sărbătoarea pastorală tradiţională Boteitul oilor, ediţia a XIX-a. Manifestarea va începe în localitate la ora 10.30, în piaţa agroalimentară, unde se va desfăşura tradiţionala tocmeală a oilor.

În program, vor urma: Grupul vocal de adulţi Urmaşii lui Negrilă, din comuna Negrileşti, Grupul de copii Mioriţa al Şcolii Gimnaziale „Dumitru Pricop” din Negrileşti, precum și slujba bisericească şi binecuvântarea preotului. Spectacolul folcloric, organizat de Centrul Cultural Vrancea, va fi susţinut la Căminul Cultural Negrileşti, începând cu ora 12.30. Evenimentul va fi prezentat de Sorin Francu, managerul Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focșani.

În program vor evolua: formaţia de Buciumaşi din comuna Spulber, ansamblul Chipăruşul din comuna Nereju, grupul de fluierași Păltineanca din comuna Paltin, formaţia de Cimpoieri din comuna Nistoreşti și Ansamblul folcloric Țara Vrancei. Invitaţi la sărbătoarea pastorală, din partea Primăriei Negrileşti, vor fi interpreţii de muzică populară Ancuța Corlățan și Ilie Caraș.

          În fiecare an, pe data de 21 Mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, în comuna Negrileşti, turmele de oi ale satului pleacă însoțite de ciobani în transhumaţă – deplasare alternativă și periodică a turmelor între două regiuni cu climat diferit, vara la munte, în căutarea celor mai bune pășuni, obicei cunoscut în Vrancea sub numele de Boteitul oilor.

Boteitul oilor începe cu târguiala dintre proprietari și ciobani care promit să aibă grijă de oi până la toamnă. La această tocmeală sunt prezente și nevestele ciobanilor, care își aduc aportul în favoarea alegerii ciobanului (soțului). La întoarcere, ciobanii trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză promisă, care a fost făcută din laptele oilor.

Odată înţeleşi, proprietarul predă oile ciobanului, care le-a adus în faţa bisericii din centrul comunei. Acolo, preotul ține o slujbă menită să ferească oile și pe ciobani de animale sălbatice, dar și de furia naturii, în acele luni cât stau pe munte, reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. După slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani pornesc spre munte, în aplauzele locuitorilor comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?