Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Focșani. Impozitele și taxele locale vor crește doar cu rata inflației

Consilierii locali vor discuta joi, în ședința ordinară, un proiect de hotărâre referitor la taxele și impozitele locale din Focșani pentru anul 2024. Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică și nu cuprinde modificări foarte mari, comparativ cu nivelul actual. Anul viitor, impozitele locale fi indexate și vor crește doar cu rata inflației de 13,8%, așa cum a fost comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Practic, nu se schimbă cota de impozitare, ci doar suma de plată va crește cu rata inflației, o obligație legală impusă tuturor administrațiilor locale prin Codul Fiscal. În ceea ce privește plata impozitelor locale, respectiv impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, impozitul pentru mijloace de transport, acestea trebuie achitate anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Cei care achită integral până la 31 martie 2024 vor primi o bonificație de 10% pentru persoanele fizice, respectiv 5% pentru firme.

În cazul impozitelor mai mici de 50 lei, acestea trebuie plătite integral până la termenul din 31 martie. Proiectul de hotărâre cuprinde informații atât despre impozitele și taxele speciale care trebuie plătite la municipalitate pentru diversele servicii prestate, dar și procedurile pentru acordarea facilităților fiscale. De exemplu, se propune ca taxa anuală de întreținere cimitire să fie în cuantum de 8 lei pentru fiecare metru pătrat din suprafața locurilor de veci. În consecință, se scumpesc și serviciile groparilor, iar taxa pentru o groapă va fi de 467 lei, față de 431 lei, în prezent.

Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în regim de urgență, adică în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, va fi de 335 lei, la care se adaugă contravaloarea taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism. De asemenea, taxa specială pentru operatorii de transport alternativ, autorizați ARR, va fi de 40 lei/ autovehicul/ lună, în scădere de la 75 lei. În acest sens, firmele de transport alternativ trebuie să declare până la data de 31 martie sau în termen de 30 zile de la autorizare, numărului de autovehicule pentru care trebuie să plătească taxa de utilizare a infrastructurii rutiere.

Încetarea plății taxei se poate face pe baza documentelor justificative, respectiv decizia ARR cu privire la încetarea autorizării respectivelor autovehicule sau pe baza listei centralizate transmise de către Compartimentul transport urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?