Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

FOTO: Simpozion internațional, la Focșani, dedicat pictorului Gheorghe Tattarescu

Liceeni din Focșani și Bălți, Republica Moldova, au participat la un simpozion organizat, în această săptămână, pentru a aduce un omagiu pictorului Gheorghe Tattarescu, la 129 ani de la trecerea în eternitate. Cu această ocazie, a fost organizată, în foaierul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, o expoziție despre pictorul născut la Focșani. Prezentarea operelor a fost realizată de drd. Rodica Ion, muzeograf și curator al operelor pictorului la Muzeul Gheorghe Tattarescu din București.

„Am speranța că această primă ediție a fost una de succes și va fi urmată de multe altele astfel încât să devină o tradiție a Liceului de Arte ”Gh. Tattarescu”. Îi mulțumesc doamnei drd. Rodica Ion, muzeograf si curator al operelor pictorului Gh. Tattarescu de la Muzeul „Gh. Tattarescu” București pentru prezența la Focșani și pentru implicarea în proiectele viitoare. Felicitări doamnei director Ioana Constantinescu pentru acest proiect dedicat marelui pictor născut la Focșani”, a spus primarul Cristi Misăilă.

În cadrul simpozionului au fost organizate două sesiuni de dezbatere cu tema „Egalitatea de șanse în arte pentru femei și bărbați”. Invitatul special a fost domnul Alexandru Zubco, reprezentantul Avocatului Poporului, Chișinău, Republica Moldova.

Simpozionul Internațional ,,Gheorghe Tattarescu și rolul Artei în configurarea Identității Spirituale Românești” a fost organizat de Liceul de Artă ,,Gh. Tattarescu” Focșani în colaborare cu Muzeul Municipiului București, Primăria Municipiului Focșani și ISJ Vrancea. Parteneri au fost Protoieria Panciu, Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri CRAT, Bălți, Republica Moldova și Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” Focșani.

Coincidență sau nu, în această săptămână a fost anunțată demararea licitației pentru atribuirea contractului pentru lucrările de consolidare și renovare a Muzeului Gheorghe Tattarescu din București. Clădirea, înscrisă pe lista monumentelor istorice din București, a fost locuința pictorului Gheorghe Tattarescu. Aceasta a fost realizată în anul 1855 și este singura reședință particulară din Capitală în formă de han ce datează din secolul al XIX-lea.

Pe lângă importanța propriu-zisă a clădirii, aceasta găzduiește și un patrimoniu bogat de: pictură, grafică, artă decorativă, documente și piese de mobilier. Potrivit prezentării oficiale, obiectele menționate au aparținut fie pictorului, fie familiei sale: Georgeta Werthaimer, Micaela Eleutheriade, Florence Werthaimer. Imobilul se află pe strada Domnița Anastasia numărul 7. Ofertele pot fi depuse până la data de 15 noiembrie 2023. Valoarea acestui contract este de 12,9 milioane de lei, iar proiectul beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?