Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

FOTO: „Classic for teens” a adus talente din toate colțurile lumii, la Focșani

*Timp de 9 zile (20-28 septembrie -n.r.), Focșaniul a devenit capitala culturală a tinerilor din România

5 minute de standing ovation au încheiat concertul final al Classic for Teens Festival ediţia a IV-a. Peste 300 de persoane au vibrat la unison în sala Teatrului Municipal Gh. Pastia din Focşani, pe acordurile dăruite cu generozitate de Orchestra de Cameră a Conservatorului „Santa Cecilia” din Roma, dirijată de Biagio Micciulla, care i-a acompaniat magistral pe soprana Da Hyun Kang (Korea), tenorul Wang Shijie (China) si pe pianistul Michele Chinellato (Italia).

Ediția cu numărul 4 a Festivalului Classic for Teens” a însemnat 15 concerte, 3 conferinte şi 7 masterclassuri de perfecționare gratuită pentru tineri.

Peste 100 de artiști din 9 țări și mari personalităţi ale muzicii clasice internaţionale au oferit mii de minute de muzică clasică în direct, pe scenele instituțiilor de cultură din Focșani.

Sub direcția artistică a Marei Dobrescu (Franța), au evoluat pe scena festivalului ansamblul Violoncellissimo condus de M. Marin Cazacu, pianiștii Adela Liculescu (Austria), Filippo Tenisci (Italia) și Cătălin Răducanu (Romania), acordeonistul Ghenadie Rotari (Italia), flautistul Matei Ioachimescu, percuționiștii Irina Rădulescu și Andrei Duta, Orchestra de cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma sub bagheta dirijorului Biagio Micciulla, soprana Da Hyun Kang (Korea), tenorul Wang Shijie (China), balerinele Studioului de Balet pentru copii și tineret al ONB condus de Magdalena Rovinescu, Daniel Jinga Directorul General al Operei Naționale București, maeștrii Lea Pavarini, Roberto Giuliani, Emanuela Salucci de la Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, doamna Veronica Costache din UK, membrii Ansamblului folcloric Țara Vrancei condus de Maria Murgoci.

Principalele instituţii culturale ale municipiului Focşani, Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia şi Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, dar şi alte spaţii emblematice din oraş, au găzduit evenimentele acestui proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea.

Deja un reper cultural de tradiţie al zonei, festival cu vocaţie internaţională, Classic for Teens aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au mai mare nevoie de ea. În mod deosebit în acest an, Classic for Teens a adus împreună nume sonore din spaţiul cultural românesc și internațional.

Aflat la intersecția zonei culturale cu zonele educaţională și socială, festivalul urmarește ceea ce şi-a propus de la început, educarea publicului tânăr pentru consumul cultural, dezvoltarea abilităţilor creative ale acestuia, dar și dezvoltarea educației artistice specializate.

Rezultat al unei formule de producție artistică interdisciplinară, situându-se la intersecția dintre arte – muzica educaţie, Classic for Teens este un eveniment a cărui diversitate se regăseşte atât în îmbinarea între muzică, arte vizuale şi educație prin tipul de evenimente – concerte de muzică clasică, expoziții și conferințe, masterclass de perfecționare muzicală, cât şi în cele 9 ţări din care vin artiștii invitaţi.

În același timp, această nouă ediție și-a propus să spargă la modul demonstrativ barierele culturale, sociale și etnice dintre stilurile muzicale, fenomen care separă cel mai mult oamenii din punct de vedere social, mai mult chiar decât standing-ul financiar.

Acest festival de muzică clasică, aflat încă în efervescența creșterii, un minunat fenomen cultural care s-a născut în Focșani din dorința de a schimba și a dărui, a reușit să aducă pe scenele instituțiilor de cultură din oraș, titani ai muzicii clasice, care devin, pentru o scurtă, dar fructuoasă perioada de timp, mentori pentru tânăra generație. Cei aproape 200 de elevi și studenți voluntari, implicați în organizarea și promovarea acestui eveniment de mare anvergură, sunt mărturie la această schimbare de paradigmă.

Cea de-a patra ediție a Classic for Teens – desfășurată sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Italiene în România, al Ambasadei Republicii Moldova în Romania și al Institutului Italian de Cultură din București – a fost realizată de Asociaţia PropatriaVOX din Focșani, cu susținerea Consiliului Județean Vrancea și al autorităților locale din Municipiul Focşani, în colaborare cu Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Colegiul Național Dinu Lipatti din București, Asociația culturală româno-italiană Propatria (Roma), Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Pro Contemporania din București, Muzeul Național George Enescu din București, Rotary Varana, Liceul de Arte Gh.Tattarescu din Focșani, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia și Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focșani, Studioul de balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București, Colegiul Național Unirea din Focșani, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Episcopia Romano-Catolică Iași, Collavini Art, Ansamblul Tara Vrancei.

Evenimentele organizate în cadrul celei de-a patra ediții a Classic for Teens au fost prezentate de actorii Sorin Frâncu și Daria Maria Boboc. (…)

COLABORATORI : Caspro Publicitate, Hotel Rix, Hotelul Unirea, Sara Resort, First Apartments, Pensiunea Dana1.

SPONSORI: AeroItalia, Autovip, Corso, OrthoartLab, Birou de traduceri Lura Cinca, DIVORI, RIKORA, Flori si Cadouri, Paco, Marco, Nova Gym, Floraria Orhideea.

Comunicat de presă

Monitorul de Vrancea a fost partener media al evenimentului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?