Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

FOTO: Nereju. O terasă a fost demolată de primărie pe motiv că era amplasată ilegal pe domeniul public

O terasă din comuna Nereju a fost demolată ieri de autoritățile locale pe motiv că era amplasată ilegal pe domeniul public. La demolare au participat polițiști, jandarmi și trupe de intervenție rapidă pentru a asigura liniștea și ordinea publică în zonă. Conform unei hotărâri a Consiliului Local Nereju și a unei dispoziții semnată de primarul Toader Gemănaș, terasa provizorie a fost demolată pe motiv că se află amplasată pe un teren pe care se află în derulare un proiect de investiții ce vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural Nereju.

Terasa este deținută de Ionel Bălan, care are documente din care rezultă că a achiziționat terasa, în anul 2002, de la Federalcoop în baza unei licitații care a avut loc la acel moment. Deși are factura și chitanța prin care s-a efectuat acea plată, acesta nu deține niciun document privind concesionarea sau închirierea terenului pe care se află terasa. El susține că a încercat să intre în legalitate și să obțină autorizație de construire de la Primăria Nereju, dar spune că a fost refuzat de fiecare dată. În acest context, Ionel Bălan a contestat la Tribunalul Vrancea – Secţia a II-a Civilă și de Contencios Administrativ şi Fiscal hotărârea Consiliului Local Nereju care vizează demolarea terasei. Mai mult, acesta a scos și un certificat de grefă din care rezultă că pe rolul instanței se află un dosar care are ca obiect principal anularea Hotărârii Consiliului Local Nereju din data de 24.07.2023.

Disputa s-a mutat pe facebook, unde Ionel Bălan a postat diverse documente din care reiese, susține acesta, că dreptatea ar fi de partea sa. „Vă aduc la cunoștință abuzul pe care îl face primarul Gemănaș Toader din nou. Văd că nu înțelege faptul că construcția tip Terasă se află în litigiu. A primit la sediul primăriei un CERTIFICAT DE GREFĂ unde se menționează contestarea hotărârii Consiliului Local Nereju. Pentru abuzurile pe care le repetă primarul Gemănaș Toader referitor la construcția tip Terasă: Vă rog, și cer ajutorul public instituțiilor care sunt îndreptățite pentru oprirea abuzurilor făcute de primarul Gemănaș Toader la adresa clădirii tip Terasă pentru evitarea unei tragedii. Cer ajutorul Prefecturii, cer ajutorul Consiliului Județean Vrancea, cer ajutorul Direcției Naționale Anticorupție, cer ajutorul Poliției Române și tuturor instituțiilor îndreptățite pentru stabilirea adevărului“, a scris Ionel Bălan pe pagina sa de facebook.

În replică, primarul comunei Nereju Toader Gemănaș susține că demolarea terasei s-a făcut legal, cu respectarea tuturor procedurilor în astfel de situații. Acesta spune că terasa se afla pe un teren inventariat în domeniul public, pe care a fost construită fără niciun document privind închirierea sau concesionarea unei suprafețe de teren. În acest sens, Primăria Nereju i-a trimis mai multe adrese lui Ionel Bălan în care îi solicită să prezinte documente din care să rezulte deținerea terasei din lemn dar și a terenului pe care este construită această terasă. „Disputele privind modalitatea prin care a fost construită această terasă pe un teren ce aparține domeniului public al comunei Nereju au început încă din anul 2015, când primar era altcineva. Singurele documente prezentate de Ionel Bălan sunt doar factura și chitanța prin care a cumpărat terasa de la Federalcoop. I-am solicitat prin mai multe adrese să ne prezinte documente că terenul pe care a fost construită terasa a fost închiriat sau concesionat, dar nu a prezentat un astfel de document. Toate aceste demersuri le-am făcut conform prevederilor legale și pentru a putea finaliza un proiect de investiții respectiv «Reabilitare, modernizare și dotare Cămin Cultural Nereju». Terenul pe care se află terasa deținută de Ionel Bălan face parte din aceeași carte funciară cu terenul pe care se realizează investiția menționată mai sus, iar acest teren trebuie să fie degrevat de orice sarcini. În acest context, comisii din cadrul Consiliului Județean Vrancea și Primăria Nereju au mers la această terasă, care a fost lăsată în paragină, și au constatat că nu există documente privind deținerea terenului și au solicitat sistarea lucrărilor de reparații și demolarea terasei din lemn. Ulterior, Consiliul Local Nereju a aprobat hotărârea nr. 25, din 24 iulie 2023, privind desființarea terasei din lemn realizată fără autorizație de construire. În aceeași zi am emis Dispoziția nr. 325 privind desființarea pe cale administrativă a construcției respective“, a precizat primarul Toader Gemănaș.

Cu toate aceste dispute, terasa în cauză a fost demolată fără incidente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?