Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Focșani. Evenimente de promovare a Forţelor Aeriene și Armatei României, în Piața Unirii și la Aerodrom

În perioada 9-10 iunie 2023, la Focșani vor fi organizate o serie de activități dedicate împlinirii a „111 ani de zbor la Focșani‟ și „110 ani de Aeronautică Militară în România‟. Un alt motiv de sărbătoare pentru Asociația „Mărăști 1917-Mareșalul Averescu‟, a cărui președinte este comandor av. (rez.) lect. univ. dr. Jănel Tănase, îl reprezintă și împlinirea a 140 de ani de la nașterea generalului aviator Andrei Popovici.

Organizatorii evenimentului au pregătit activități atât în Piața Unirii din Focșani, cât și la Aerodromul Focșani. Iată calendarul activităților: vineri, 9 iunie 2023, activitățile vor avea loc în Piața Unirii din Focșani și în sala de spectacole a Cinematografului „Balada‟. Va fi organizat un „spectacol omagial de promovare a Forţelor Aeriene și Armatei României, la care vor participa: Academia Forţelor Aeriene «Henri Coandă» Braşov; Școala Militară de Maiştri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene «Traian Vuia» Boboc și Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic «Aurel Vlaicu» Boboc‟. Invitații se vor bucura și de „participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric «Țara Vrancei»‟. În cadrul activităților, vor fi prezentate replicile funcţionale ale aeroplanelor VLAICU II şi VLAICU III; va fi și un stand de prezentare cu simulatoare de zbor, iar în zona centrală a Focșaniului va avea loc un survol aerian.

Sâmbătă, 10 iunie 2023, între orele 09:00-14:00, la Aerodromul Focșani, Forțele Aeriene Române vor organiza activități aeronautice de zbor la care vor participa: Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu‟ Bacău; Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu‟ Boboc și Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu‟ Otopeni. Brigada 76 ISR „Moara Vlăsie‟ își va prezenta tehnica din dotare, va fi și un stand de prezentare cu simulatoare de zbor și a ofertelor educaționale, și vor fi prezentate replicile funcționale ale aeroplanelor FARMAN III și VLAICU II.

Forțele pentru operațiuni speciale vor desfășura activități aeronautice de parașutare la care va participa Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăiescu‟. Ministerul Afacerilor Interne va organiza activități aeronautice de zbor prin Inspectoratul General de Aviaţie, iar Inspectoratele Judeţene Vrancea de Poliție, Jandarmerie și pentru Situații de Urgenţă vor prezenta tehnica din dotare. Și Școala Superioară de Aviație Civilă a pregătit activități aeronautice de zbor, iar Forțele Terestre Române vor prezenta tehnica de luptă din dotarea Brigăzii 282 Infanterie Blindată „Unirea Principatelor‟ şi a Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza‟.

Pe de altă parte, duminică, 11 iunie, vor avea loc manifestări prilejuite de comemorarea a „95 de ani de la sfințirea Bisericii cu hramul marei Mucenițe Maria Magdalena și punerea pietrei fundamentale a Mausoleului eroilor de la Mărăști‟. Între orele 11-12 va avea loc slujba de pomenire a eroilor și ctitorilor Bisericii din Mărăști, iar între orele 12-13, slujba de pomenire la mausoleu. Evenimentele sunt organizate tot de Asociația „Mărăști 1917-Mareșalul Averescu‟.

Mai multe informații despre generalul aviator Andrei Popovici – AICI, dar și despre „Istoria Aeronauticii din Poarta Focșanilor” – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?