Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO și FOTO! Ceremonial militar și religios la Focșani, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război

Ziua veteranilor de război, marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora la apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, a prilejuit desfășurarea unor evenimente comemorative și la Focșani. Astfel un ceremonial militar și religios a avut loc astăzi la Mausoleul Eroilor din Focșani, la care au participat veteranii de război ai Vrancei – „ultimii eroi în viață”, militarii Garnizoanei Focșani, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, numeroși politicieni și membri ai comunității vrâncene. Momentul a fost marcat prin defilarea militarilor Garnizoanei Focșani, depuneri de coroane și alocuțiuni ale oficialilor prezenți la eveniment.

„Istoria a fost făcută inclusiv de români simpli care au luptat pentru a apăra pământul strămoșesc! Toată recunoștința noastră pentru ei! Respect pentru veteranii de război din Vrancea care încă mai trăiesc, fiind astfel mărturia vie a unor vremuri încrâncenate: locotenent-colonel (retragere) Gheorghe Sebe și maior (retragere) Victor Toader”, a transmis președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

„Am adus un omagiu veteranilor de război români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor statului român.
Astăzi, 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război, ne amintim cu emoție și recunoștință de militarii care au udat cu sângele lor aceste pământuri pentru ca Focșaniul să fie „acasă” pentru zeci de mii de cetățeni. Veteranii de război cărora le aducem 
omagiu sunt străbunicii și bunicii noștri căci fiecare dintre noi are un bunic care a căzut pe front, care a fost rănit în lupte sau care a supraviețuit în anii grei de prizonierat din lagăre! 
Tuturor veteranilor și văduvelor veteranilor de război le mulțumesc pentru tot ceea ce au realizat de-a lungul timpului pentru Focșani și pentru comunitatea noastră și le urez, din inimă, să aibă parte de sănătate și de bucurii alături de copii, nepoți și strănepoți!”, este mesajul publicat astăzi de primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.

 

„Istoria ne învață lucruri care s-au petrecut de-a lungul timpului, însă ne spune prea puțin despre oamenii, dintre cei mulți, care au luptat pe front pentru apărarea țării, a acestui pământ, a familiei, a libertății tuturor românilor și a României. Azi este Ziua Veteranilor de Război, a acelor puțini oameni care s-au întors în viață de pe front din cel de-Al Doilea Război Mondial. Puțini au fost cei care au revenit in sânul familiilor, iar cu trecerea timpului, mulți au plecat pe calea cea veșnică. În fiecare zi, dar mai ales azi, de Ziua Veteranilor de Razboi, avem față de acești ultimi eroi în viață, dincolo de o datorie morală, obligația de a-i cinsti cu un gând, o strângere de mână sau cu o vorbă bună. Să le mângâiem sufletele, adesea singure și uitate de semeni, cu prezența noastră, să le ascultăm poveștile tulburătoare, să le fim alături cât încă ne mai sunt! Față de cei plecați spre nemurirea veșnică, avem datoria de a-i pomeni și de a le cinsti memoria, amintindu-ne de sacrificiul care a făcut posibil ca noi să ne naștem intr-o țară liberă, să vorbim limba română, să trăim și să simțim românește. Vă stăm alături cu recunoștință profundă pentru tot ce ați făcut pentru noi și pentru generațiile următoare”, este mesajul prefectului județului Vrancea, Nicușor Halici.

Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” a precizat:

„În contextul aniversării, la 29 aprilie, a Zilei Veteranilor de Război, militarii Garnizoanei Focșani au adus un omagiu camarazilor care și-au dat viața pentru țară, pentru apărarea independenței, suveranității și integrității naționale. La ceremonialul militar și religios, care a avut loc la Mausoleul Eroilor Sud din Focșani, desfășurat în prezența autorităților publice, a reprezentanților Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, ai reprezentanților cadrelor militare în rezervă și retragere, ne-au onorat cu prezența, în acest an, și locotenent colonel (rtg) TOADER Victor și maior (rtg) SEBE Gheorghe, veterani de război care au luptat în timpul celei de-A Doua Conflagrații Mondiale. Cinste lor, cinste eroilor!

***
În fiecare an, pe 29 aprilie se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război, care a fost instituită prin Hotărârea de Guvern 1222 din 2007. Data a fost aleasă pentru a marca instituirea titlului de veteran de război la 29 aprilie 1902, prin Înalt Decret, de către Regele Carol I”.

 

Pachete cadou primite de veteranii de război din Vrancea, de la militarii Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”

Militarii Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” s-au alăturat campaniei „Recunoștință veteranilor de război”, organizată de Ministerul Apărării Naționale și Asociația „Alături de eroi”, pentru a-i onora așa cum se cuvine pe cei care s-au dovedit adevărați „ambasadori” ai curajului și patriotismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În acest context, militarii marii unități le-au distribuit pachete cadou veteranilor de război din județ, în semn de apreciere și respect pentru faptele de arme săvârșite și înscrise pentru eternitate în filele istoriei naționale”, a anunțat astăzi Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?