Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: Ședința CL Focșani – Amânare la împrumutul pentru finanțarea proiectelor europene

Primarul Cristi Misăilă a amânat proiectul de hotărâre pentru contractarea creditului de 50 milioane lei necesar pentru cofinanțarea proiectelor europene derulate în municipiul Focșani. Proiectul a fost retras la propunerea consilierului Liviu Macovei care a arătat că este un proiect important și pentru care ar trebui purtate mai multe discuții în interiorul Consiliului Local. Propunerea a fost agreată de primarul Cristi Misăilă însă a subliniat riscurile pe care le presupune întârzierea aprobării acestui proiect. În lipsa unei surse de finanțare pentru investițiile propuse, acestea nu vor putea fi finalizate la timp și municipalitatea ar urma să achite din bugetul propriu lucrările care trebuiau decontate din fonduri europene.

Una dintre nemulțumirile consilierilor PNL-USR a vizat diferența dintre valoarea contractelor de finanțare cu fonduri europene și cea a proiectelor de investiții. Șeful Serviciului de proiecte europene din cadrul Primăriei, Adrian Imireanu, a explicat că este vorba în special de proiectele finanțate prin axa 9, unde municipiul a avut o sumă prealocată de 5 milioane euro. Însa valoarea stabilită inițial pentru proiectele pe care dorea să le realizeze municipalitatea a fost mai mică decât cea rezultată în urma studiilor tehnice. În plus, în ultimii ani au apărut actele normative referitoare la actualizarea prețurilor din construcții, prin care să se țină cont de majorările de prețuri din domeniu. Este o realitate care o știe orice persoană care și-a renovat măcar o cameră în casă. În plus, unele contracte de finanțare vizau doar reabilitarea termică însă la evaluarea clădirilor s-a constatat că este nevoie de lucrări de consolidare sau de modificări pentru a respecta condițiile de autorizare.

La acest moment, fără această finanțare suplimentară, municipalitatea nu va avea banii necesari pentru derularea proiectelor de investiții din Focșani, majoritatea cu fonduri nerambursabile. Împrumutul de 50 milioane lei este necesar pentru a asigura banii necesari realizării proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene nerambursabile care trebuie realizate în acest an.

Lista proiectelor propuse pentru finanțare din împrumut

Pe lista de proiecte care ar urma să fie finanțate din acest împrumut se află extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale în cartierul Mândrești, proiectele de reabilitare și modernizare a Grădiniței 13, Grădiniței 15, Grădiniței 10, Grădiniței 1, Creșei 1, clădirii internat a Liceului cu Program Sportiv, clădirea Liceului Tehnologic „G. G. Longinescu”, Colegiul Național Pedagogic

Spiru Haret”, construcția Centrului multifuncțional din cartierul Bahne, reabilitarea și modernizarea locuințelor sociale din blocurile de pe str. Revoluției, proiectul de reabilitare și modernizare a Sălii Balada, proiectul resistematizarea infrastructurii de transport din Focșani.

Pentru aceste proiecte trebuie asigurate cofinanțarea și cheltuielile neeligibile, iar bugetul local nu dispune de resursele necesare. De exemplu, proiectul de reabilitare a Grădiniței 13 are o valoare totală de 8,8 milioane lei, din care se asigură doar 2,3 milioane lei din fonduri europene. Restul sumei trebuie asigurată din bugetul local. În total, proiectele pentru care se solicită finanțare au o valoare de 103,3 milioane lei, iar valoarea finanțării europene este de 57,7 milioane lei. În aceste condiții este nevoie de 45,2 milioane lei pentru realizarea acestor investiții. „În urma realizării analizelor economico-financiare care au avut ca obiect determinarea capacității de îndatorare a Municipiului Focșani, cu păstrarea echilibrului bugetar și cu asigurarea unui bun management al datoriei publice locale, a rezultat că autoritatea publică se poate împrumuta cu suma de 50 milioane lei, cu o durată de rambursare de maxim 15 ani. Din împrumutul care va fi contractat se vor asigura atât sumele necesare pentru cofinanțarea și/ sau prefinanțarea proiectelor de investiții care beneficiază de finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, cât și sumele necesare pentru realizarea altor proiecte de investiții prioritare care sunt prevăzute a fi realizate din bugetul local al Municipiului Focșani”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Discuțiile despre acest împrumut nu sunt o noutate, primarul Cristi Misăilă arătând în mai multe rânduri că bugetul local este insuficient pentru a suporta toate investițiile pe care le are în derulare municipalitatea. Practic, dacă nu va fi aprobat acest împrumut, Primăria Focșani nu va putea finaliza proiectele europene sau cel de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale din cartierul Mândrești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?