Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Bugetul municipiului Focșani, blocat de consilierii PNL&USR; dar măcar Tănase ne-a arătat lumina

Doar două din cele cinci proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Focșani de ieri au trecut, cu bunăvoința majoritarilor PNL&USR. Ședința a început „în forță”, cu o serie de consilieri în on-line – parte odihnind acasă pe motive medicale, inclusiv viceprimarul Ana Maria Dimitriu, iar finalitatea a fost una de așteptat în ceea ce privește unul dintre cele mai „fierbinți” puncte de pe ordinea de zi, anume proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general al municipiului Focșani pe anul 2023, inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă.

De altfel, aici au și fost cele mai multe discuții, care au ținut mai bine de o oră și jumătate din cele două cât a durat ședința, rezultatul fiind că proiectul nu a trecut la vot. Previzibil, de altfel, dat fiind că PNL-iștii din CL Focșani deja anunțaseră încă din timpul ședinței că vor susține o conferință de presă „pe treptele primăriei”, discuțiile dovedindu-se a fi doar de ochii lumii, pe live, și nicidecum cu vreo intenție de a dezbate ceva.

Ședința a început însă cu un vot pentru desemnarea unui președinte de ședință temporar, dat fiind că cel votat în acest sens, Victor Dumitru, era departe de primărie, în concediu medical. Și așa a ajuns din nou la prezidiu, pentru a conduce lucrările, Alexandra Tătaru, viceprimar USR, care venise de altfel deja pregătită cu toate cele, inclusiv cu o nouă ținută. Una e indemnizația plus sporurile! Ei, printre hârtii, doamna ex-profesoară și-a strecurat și câteva articole din mass media, scoase la imprimantă, pe care la un moment dat le-a citit cu glas tare, deși țipă ca din gură de șarpe la orice consilier „neprieten”, ba chiar la primarul municipiului, atunci când i se pare că discuția nu se îndreaptă unde vor majoritarii. Ei, ce a citit doamna Tătaru era de fapt o declarație a primarului Misăilă, exact fără mare legătură cu ce se discuta la acel moment în ședință. Dar asta e, i-o fi lipsit un pic atenția, nu a mai avut intervenții în live care să îi fie tăiate de o mână pricepută și pe care să le pună ulterior pe pagina dumneaei de Facebook, cumva pentru a convinge că face treabă bună. Știm și noi că faceți treabă bună, talentele dumneavoastră deja sunt subiect de discuție. Nu e vorba de talente în administrație, dar orișicât.

Și după ce doamna Tătaru și-a așezat cuminte hârtiuțele în fața ochelarilor și drumul cum doar dumneaei știe – la ședință, a urmat primul proiect respins de majoritari, cel legat de aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru refacerea infrastructurii străzilor, a aleilor acces auto și parcărilor din zona Bahne. Nu, că de altfel ei chiar veghează la bunăstarea focșănenilor. „Decât” că nu votează proiecte importante pentru comunitate, că în rest… laser.

Refuzat a fost și proiectul de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli al SC TRANSPORT PUBLIC SA Focșani pe anul 2023 și estimat pe următorii 2 ani. Or fi având supărări și frustrări majoritarii, cine știe? Cât despre proiectul legat de bugetul municipiului, primarului Misăilă i s-a reproșat că nu a fost o dezbatere publică și că ar fi „lacunar întocmit”. Victor Dumitru, bolnav, bolnav cum se afla, a reușit totuși să facă circ și să se prefacă că ar vrea să fie lămurit în ceea ce privește anumite cheltuieli și venituri detaliate pentru unitățile din subordinea primăriei și, chiar dacă i-au fost oferite explicații, a „plecat” tot nelămurit. Vorba aia, atât s-a putut. De fapt, probabil nici nu aștepta explicații, ci dorea doar să critice și să arunce cu acuze.

Au fost votate doar proiectul de hotărâre pentru modificarea hotărârii privind aprobarea numărului de burse şi a cuantumului unei burse pentru elevii de la cursurile cu frecvenţă din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Focșani pentru anul școlar 2022-2023, cu modificările și completările ulterioare și cel privind repartizarea sumelor alocate pe anul 2023 reprezentând finanțarea de bază de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru unitățile de învățământ particular și confesional acreditate cu personalitate juridică, din Municipiul Focșani.

Fără amendamente PNL-USR la proiectul de buget

Consilierii PNL-USR nu au votat proiectul Bugetului general al municipiului Focșani deși nu au făcut nici măcar un amendament, nu au avut nicio propunere de modificare a sumelor trecute la capitolele funcționare și dezvoltare. Atât în cadrul ședinței de ieri dar și în comisia de buget finanțe care a avut loc luni nu au fost discutate decât amendamentele pregătite de primarul Misăilă. Iar când directorul economic al Primăriei le-a spus consilierilor că pot face amendamente dacă sunt nemulțumiri față de sumele prevăzute în proiect, nu a fost nicio reacție din partea consilierilor majoritari PNL-USR.

Primarul Cristi Misăilă a arătat că proiectul de buget propus dezbaterii și aprobării consilierilor locali este unul orientat către investiții, către susținerea proiectelor de dezvoltare ale municipiului Focșani. „Am propus un buget prin care să asigurăm atât fondurile necesare pentru derularea investițiilor pe care le avem în implementare la acest moment dar și pentru noi proiecte care vor transforma orașul nostru în următorii ani. Bugetul de dezvoltare pentru 2023 a fost prognozat la o sumă de 435 milioane lei, adică 88,7 milioane Euro. Este un buget mai mare decât anul trecut deoarece în acest an vor începe lucrările la mai multe proiecte finanțate din fonduri europene, mă refer în special la cele 8 unități școlare care vor intra în reabilitare în această primăvară. Nu în ultimul rând, prin acest buget ne-am asigurat că sunt prevăzute fondurile necesare pentru finalizarea proiectelor de investiții finanțate cu bani europeni care au creat disconfort în ultimul an”, a arătat primarul Cristi Misăilă.

Edilul a precizat că, în proiectul de buget pentru acest an, au fost prevăzute fonduri și pentru lucrări de reparații pentru mai multe străzi din Focșani. De exemplu, au fost propuse lucrări de reparații pe străzi precum Viilor, Vrancei, Mitropolit Varlaam, zona Oborul de vite, zona blocuri de pe strada Petre Liciu, zona de blocuri și parcarea de pe strada Trotuș, zona parcărilor de pe Aleea Școlii dar și în alte cartiere ale Municipiului Focșani unde au fost solicitări din partea cetățenilor.

Degeaba, pentru că este mai ușor să ataci, să critici, decât să oferi soluții sau amendamente cum este cazul proiectul bugetului municipiului.

Treptele „e” viața mea

Liberalilor le place pe scări, dar cine suntem noi să judecăm plăcerile oamenilor… L-au scos pe Nicu Tănase de la naftalină ca să se smiorcăie în fața primăriei că ei voiau dezbatere și informare detaliată și raport detaliat. Da’ când li s-au cerut amendamente, nimic. Păi, cum să facă ei amendamente la buget, când pot să facă reacțiune pe trepte, nenicule, să vadă poporul, țărișoara, cum sunt ei traduși…. Că e musai ca primarul să facă un compromis cu ei, că ei fac majoritatea și „așa-i în politică”.

A, stați, că nu știți cine e Nicu Tănase! Se dă șef la PNL Focșani, dar are datorii politice la „Grindă”, care i-a „scuipat” pe peneliști și a dat-o în Forța Dreptei. Ion Ștefan „Grindă” l-a „uns” pe Tănase secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, de unde a fost dat afară la începutul anului trecut. Nicu Tănase este unul dintre zecile de PCR-uri (Pile Cunoștințe Rude) cărora Grindă le-a asigurat salarii grase în instituțiile statului. Tănase a devenit cunoscut în toată țara după ce a angajat-o la minister chiar pe nepoata lui Grindă, Ioana Ștefan, pe un post de consilier secretar de stat. În vara anului trecut, nemulțumit probabil doar cu salariul de la ARR, Nicușor Tănase, care lăsase Consiliul Local Focșani pentru ministerul unde n-a apucat să facă prea mulți purici, a încercat și un post în CA-ul de la CUP Salubritate, dar nu s-a lipit.

Acest far al politicii vrâncene a luminat din orice partid a putut să-i asigure un loc călduț. A fost, prin anii 2000, vicepreședinte, apoi președinte la PNȚ-CD Vrancea. În anul 2005, pe timpul Guvernării PNL- PD, era șef la ARR Vrancea, pe filieră PD. În octombrie 2007 era ales președinte la PD Focșani, iar în Consiliul Local Focșani el îi critica pe liberali. În 2007, deși PD-ul ieșise de la guvernare, rupând lanțul de iubire creat în Alianța DA, iar PNL-iștii puneau presiune pe directori să părăsească funcțiile, aceștia, printre care și Nicu Tănase, se țineau tari pe poziție; nu pentru mult timp.

În ianuarie 2008, PD și PLD au fuzionat la nivelul organizațiilor locale din Focșani și au stabilit noua conducere a filialei. Pentru funcția de președinte a PDL Focșani a fost păstrat Nicu Tănase. A fost și președinte la PMP Vrancea, pozându-se cu afișul de campanie electorală al Elenei Udrea. În 2015 a fost demis din PMP și a intrat în PNL, nu fără să stârnească nemulțumiri în rândul liberalilor.

Această lumină călăuzitoare este acum șef la PNL Focșani și la Agenția Teritorială ARR Vrancea – Autoritatea Rutieră Română. Felicitări, liberalilor! Vai, nouă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?