Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ISU Vrancea se mută în fostul sediu al General Construct, pentru două milioane de lei

Săptămâna trecută, redacțiile din Vrancea primeau o informație „pe surse”, conform căreia Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului Vrancea a găsit spațiul de vis pe care îl căuta pentru o relocare temporară a activității. Sursa, ca sursa, așa că am purces la a chestiona instituția abilitată să ne lămurească – ISU Vrancea, într-o zi frumoasă de 19 ianuarie.

ISU Vrancea a avut nevoie de o săptămână întreagă ca să ne trimită un răspuns de câteva rânduri, confirmând inclusiv că „mutarea este preconizată începând cu data de 01.02.2023”. Instituția dăduse sfoară în țară că ar cam avea nevoie de un spațiu generos, la îndemână, pentru 36 de luni sau poate mai mult. La câteva săptămâni de la publicarea anunțului, instituția a încheiat și un contract în acest sens – pe 9 noiembrie 2022, contract care are ca dată de finalizare 9 noiembrie 2025.

Potrivit ISU Vrancea, a existat o singură ofertă primită în cadrul procedurii, iar din ce se explică în centralizatorul achizițiilor publice pentru contractele cu o valoare totală mai mare de 5.000 euro, contractul a fost atribuit printr-un anunț de publicitate către SC Metale Internațional SRL, pentru un preț de 2.292.325,92 lei, bani care se vor achita din fonduri bugetare.

Imobilul în discuție este cunoscut drept fostul sediu al General Construct, pe care societatea dorea să îl vândă în 2016. La acea vreme, terenul în suprafață de 8.500 de metri pătrați se vindea cu 30 euro/mp, iar clădirea cu un etaj, în suprafață de 1.008 mp, cu 300 euro/mp. Tot din anunțul de la acea dată reieșea că terenul și imobilul aveau toate utilitățile necesare desfășurării activității, respectiv „puț forat propriu pentru alimentare cu apă, centrală termică pe gaze și este racordată la canalizarea menajeră și pluvială a orașului”. În același timp, imobilul era prezentat și ca având două garaje, două magazii construite din zidărie de cărămidă cu planșee din beton și parcare amenajată.

Câțiva ani mai târziu, imobilul a ajuns de la General Construct la Metale International, aparent în contul unor datorii, noul proprietar având în intenție să construiască acolo blocuri – conform unor certificate de urbanism: unul în luna mai 2019 pentru elaborare PUZ – zonă locuințe colective P+6-P+8, iar al doilea în septembrie – elaborare PUZ – zonă locuințe colective P+4-P+10.
Însă la momentul 2016, când General Construct își făcea reclamă la sediu spre vânzare, parte din caracteristici se potriveau mănușă cu cerințele pe care le-a impus ISU Vrancea în octombrie 2022, atunci când anunțase că își caută un sediu provizoriu. Astfel, spațiul căutat de ISU Vrancea trebuie să aibă „1.100 mp ± 5%, reprezentând suprafața maximă pentru care autoritatea contractantă va plăti chirie”, „zona de acces în clădire trebuie să permită accesul exclusiv al beneficiarului spre spațiile în care își desfășoară activitatea”, să permită accesul autovehiculelor având masa între 7,5 tone și 16 tone, dar și să fie asigurate dotarea cu instalații tehnice, acces la utilități, precum și locurile de parcare necesare.

Din ce arată într-un răspuns al ISU Vrancea, „suprafața construită este de 1.061,97 mp, imobilul fiind situat în municipiul Focșani, strada Anghel Saligny, nr. 10. Ofertantul își asumă obligația ca până la data predării în folosință a spațiului închiriat în incinta imobilului, să asigure cu titlu gratuit, spre folosința Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului Vrancea, toate dotările și accesul la utilitățile necesare (conform cerințelor minime solicitate), astfel încât să răspundă cerințelor Autorității Contractante”.

O problemă ar putea fi însă… distanța, dat fiind că una dintre cerințele sine qua non era ca imobilul să fie amplasat la o distanță de cel mult 2 km față de actualul sediul al instituției, din strada Str. Dornișoarei nr. 10, Focșani, într-o locație în stare foarte bună, accesibilă cu mijloacele de transport în comun. Însă ISU Vrancea asigură că fostul sediu al General Construct, închiriat de la Metale International, este la o distanță care „se încadrează în cerința de a fi la până la 2 km și îndeplinește celelalte condiții specifice, inclusiv accesul facil”.

Cu toate acestea, strada este într-un amplu proces de modernizare, așa că momentan accesul facil ar putea fi… destul de dificil.

Mutarea este necesară întrucât în actualul spațiu al ISU Vrancea vor fi făcute schimbări majore: clădirea va fi demolată, în locul acesteia urmând a fi ridicat un nou sediu, în cadrul proiectului „Demolare construcție administrativă existentă și construcție clădire nouă pentru ISU Vrancea și Detașamentul de Pompieri Focșani”, care este cuprins în programul cu finanțare rambursabilă prin acordul de împrumut pentru finanțarea proiectului privind Îmbunătățirea managementului riscurilor la dezastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?