Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO! Polițiștii, jandarmii și pompierii asigură liniștea și ordinea publică în minivacanța de 1 Decembrie

Comunicat de presă

Pompierii vrânceni pregătiți să intervină și în Minivacanța de Ziua Națională

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională, zilnic, peste 100 pompieri și paramedici SMURD vor fi la datorie, având misiunea de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor calificat. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

Echipajele de intervenție vor asigura misiunile specifice, în cooperare cu reprezentanții celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu cei din cadrul autorităților și instituțiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare.

Totodată, cadrele Inspecției de Prevenire continuă să desfășoare controale inopinate la operatorii economici din județ, în vederea prevenirii evenimentelor care, pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

De asemenea, pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor vor fi desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde vor avea loc evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

RECOMANDĂRI

Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

  • Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați coșurile de fum și mijloacele de încălzire;

  • În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazați în structuri de primire turistice, familiarizați-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

  • De asemenea, recomandăm părinților supravegherea permanentă a copiilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să se joace cu focul sau în apropierea mijloacelor de încălzire.

Turiştilor care vor petrece această perioadă în zone de agrement le recomandăm:

  • Să solicite, la cazarea în hotel, informaţii referitoare la măsurile de prevenire a incendiilor și la modul de comportare în caz de incendiu;

  • Să evite crearea de aglomeraţii şi busculade în discoteci, baruri, cluburi, etc. pentru a nu crea dificultăţi în asigurarea evacuarii rapide a persoanelor în caz de incendiu.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență (incendii, ger, viscol, alte fenomene meteorologice extreme etc.) pot fi consultate prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/

În conformitate cu Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cetăţenii au obligaţia să anunţe, imediat, orice incendiu pe care-l observă, sunând la numărul unic 112 şi să intervină la stingerea acestuia cu mijloacele pe care le au la îndemână.

Dorim, tuturor vrâncenilor, să aibă parte de zile plăcute şi liniştite, asigurându-i că, pompierii militari sunt la datorie şi sunt pregătiţi să intervină în orice moment.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea

MĂSURI PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ

În contextul minivacanței prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor, polițiștii având misiunea de a acționa pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente negative.

În perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2022, peste 750 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigaţii criminale, arme, explozivi și substanţe periculoase, combaterea criminalității economico-financiare, precum și luptători din cadrului structurii de acțiuni speciale, vor acționa în vederea menținerii unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor.

În fiecare zi, în medie, aproximativ 30 de polițiști rutieri vor acţiona pe principalele drumuri publice pentru prevenirea evenimentelor grave și fluidizarea traficului rutier.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație și menținerea unei conduite prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa, zilnic, cu aparate radar, inclusiv cu dispozitivele TrueCam.

Polițiștii rutieri recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Luând în considerare condițiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare, conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele
cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.

Conform O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.

De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Recomandăm conducătorilor auto:
– să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;
– să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;
– să nu efectueze depăşiri riscante;
– înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;
– să conducă prudent în perioada sezonului rece;
– să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;
– să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;
– să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;
– să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;
– să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor.

Până în data de 4 ianuarie 2023, poliţiştii vrânceni vor acționa la nivel judeţean, cu scopul prevenirii evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, poliţiştii vor efectua verificări şi controale în complexele comerciale, pieţele şi târgurile identificate pe raza judeţului, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor de deţinere a articolelor pirotehnice şi de comercializare a acestora către populaţie sau persoane juridice.

Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Siguranța tuturor cetățenilor reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea!

Suntem și vom fi prezenți la datorie pe raza întregului județ Vrancea!

Le dorim tuturor cetățenilor să aibă parte de o minivacanță fără incidente!

La mulți ani, români!La mulți ani, România!

De asemenea, urăm ”La mulți ani!” tuturor vrâncenilor care își serbează onomastica de Sfântul Andrei!

Comunicat de presă IPJ Vrancea

 

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie a.c., jandarmii vrânceni, alături de polițiști, pompieri și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău vor acționa pentru siguranța cetățenilor, cu ocazia desfășurării manifestărilor din spațiul public, după cum urmează:
– Joi, 1 decembrie, în Piața Unirii din Municipiul Focșani, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României;
– Joi, în Municipiul Focșani la deschiderea Parcului Nicolae Bălcescu;
– Duminică, la Sala Sporturilor din Municipiul Focșani, la partida de handbal masculin din cadrul competiției Liga Zimbrilor dintre echipele CSM Focșani 2007 – CSM Constanța.
Pentru evitarea incidentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea face următoarele recomandări:
• participanţii să respecte măsurile stabilite de organizatori precum şi indicaţiile şi îndrumările jandarmilor;
• să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine;
• să evite implicarea în conflicte de orice natură;
• să acorde o atenţie deosebită sporită modului de păstrare a bunurilor şi obiectelor personale;
• dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție.
Jandarmii montani sunt prezenți în localitățile Tulnici, Lepșa, Soveja și pe traseele turistice pentru îndrumarea, informarea și acordarea de asistență turiștilor și persoanelor aflate în dificultate în zona montană, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială.
Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să ţină cont de o serie de recomandări cum ar fi :
– să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condiţiilor climaterice locale;
– să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
– să solicite ajutorul forţelor de ordine, în mod direct sau prin apel la numărul de urgență ,,112” în cazul producerii unor fapte de natură penală sau contravențională.

Comunicat de presă IJJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?