Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Închisoare cu suspendare pentru agenții de pază care au lovit un bărbat până l-au lăsat inconștient; victima a decedat la spital după două săptămâni

După mai bine de 4 ani de anchetă și cercetări, a fost finalizat pe fond procesul celor doi agenți de pază judecați în urma unui incident din august 2018, soldat cu decesul unui bărbat de 42 de ani, din Țifești. Chiar dacă cei doi inculpați nu au recunoscut inițial că au lovit victima, iar apoi au dat declarații diferite, în martie anul acesta, în faţa instanţei de judecată, au admis ceea ce făcuseră. În cauză a fost judecat și un al treilea inculpat, pentru mărturie mincinoasă, deoarece ca martor la urmărirea penală a susținut că cei doi nu ar fi lovit victima în parcarea de pe strada Revoluţiei din Municipiul Focşani, ci acesta din urmă, fiind în stare avansată de ebrietate, a încercat să-l lovească pe unul dintre agenții de pază, motiv pentru care şi-a pierdut echilibrul, a căzut şi s-a lovit cu capul de asfalt suferind în acest mod leziunile traumatice care au dus la deces.

Victima a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, cu traumatism cranio-cerebral nivel I și traumatism toraco-abdominal, iar după ce i-au fost acordate îngrijiri la Terapie Intensivă, a fost trimisă la Iaşi. Două săptămâni mai târziu, bărbatul a încetat din viață, iar în urma expertizelor efectuate în cauză s-a stabilit că decesul a avut legătură cu loviturile primite de la cei doi inculpați trimiși în judecată.

1. Condamnă pe inculpatul (…), pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, la o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind termen de încercare de 3 ani. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Ţifeşti sau Şcoala Generală clasele I-VIII Ţifeşti. (…) deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii, 23.02.2021.

2. Condamnă pe inculpatul (…), pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind termen de încercare de 3 ani. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Focşani – Căminul de persoane vârstnice sau DGASPC Vrancea – Centrul rezidenţial copii cu dezabilităţi.

3. Condamnă pe inculpatul (…), pentru mărturie mincinoasă, la o pedeapsă de 8 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind termen de încercare de 3 ani. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Focşani – Căminul de persoane vârstnice sau DGASPC Vrancea – Centrul rezidenţial copii cu dezabilităţi.

(…) obligă inculpaţii (…) şi (…), în solidar, la despăgubiri civile astfel: 2.119,19 lei cu dobânda legală aferentă de la data externării victimei (30.08.2018) şi până la data achitării integrale a debitului către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf.Pantelimon” Focşani; 10.802,33 lei cu dobânda legală aferentă de la data de 07.10.2019 (data constituirii de parte civilă) şi până la data achitării integrale a debitului, sumă ce va fi actualizată cu rata inflaţiei la data plăţii efective, către Spitalul Clinic de Neurochirurgie „ Prof.N.Oblu” Iaşi; 13,08 lei cu dobânda legală aferentă de la data de 23.04.2019 (data constituirii de parte civilă) şi până la data achitării integrale a debitului către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vrancea.

Admite în parte cererea de constituire parte civilă formulată de părţile vătămate (…). Obligă inculpaţii (…) şi (…), în solidar la plata sumei de 2.500 euro, echivalent în lei la data achitării, către părţile civile (…), reprezentând daune materiale. Obligă inculpaţii în solidar la câte 300 euro, echivalent în lei la data achitării, pentru fiecare din părţile civile (…), reprezentând daune morale. Ia act că asistenţa juridică a inculpaţilor a fost asigurată de apărători aleşi. (…) obligă inculpaţii (…), (…) şi (…), în solidar, la plata către părţile vătămate (…) a sumei de 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare (onorariu avocat). (…) obligă inculpaţii (…), (…) şi (…) la câte 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta sentinței instanței de fond. De menționat că părțile vătămate la care se face referire, patru la număr, sunt frații și sora victimei, care solicitaseră daune materiale de 20.000 euro, echivalent în lei la data plăţii, şi daune materiale de câte 80.000 euro de fiecare, echivalent în lei la data plăţii.

Au abandonat victima și s-au întors la petrecere

Incidentul a avut loc pe 30 august 2018, în jurul orei 21.30, în fața unui magazin din Sud, totul derulându-se extrem de rapid. După agresiune, oamenii legii au fost alertați la 21.45 de un focșănean din zonă. La acel moment, victima era inconștientă, fiind preluată de lângă mașina unde căzuse de un echipaj SMURD. Ulterior avea să se stabilească că, deși victima avea domiciliul într-un sat din Țifești, în ultimii ani de viață frecventa cercurile oamenilor străzii din Cartierul Sud al municipiului, nu avea un loc de muncă stabil, consuma în mod excesiv băuturi alcoolice și se manifesta de multe ori violent. De altfel, bărbatul le și era cunoscut locuitorilor, dar și agenților de pază, dat fiind că nu de puține ori le fusese solicitată intervenția din cauza comportamentului violent și nepotrivit pe care îl avea. Punând cap la cap declarațiile martorilor, anchetatorii au stabilit că în seara respectivă victima, deși era în stare avansată de ebrietate, a convins vânzătoarea unui magazin să îi vândă o sticlă de bere, însă după ceva timp aceasta, speriată de atitudinea bărbatului, a apăsat butonul de panică pentru firma care asigura serviciile de pază și protecție.

Tot în timpul anchetei s-a stabilit că unul dintre inculpați abia ce se căsătorise civil în ziua incidentului, iar a doua zi a fost naș de botez, astfel că de la petrecere a ajuns direct la intervenție, deși se afla în timpul liber. Și, chiar dacă în declarațiile inițiale inculpații nu au recunoscut agresiunea, parte din desfășurarea evenimentelor a fost surprinsă de o cameră de înregistrare aflată în interiorul autoturismului condus de unul dintre aceștia. După incident, se mai reține în rechizitoriu, realizând gravitatea leziunilor suferite de victimă, unul dintre inculpați i-a acordat imediat primul ajutor, fiind ajutat chiar de vânzătoarea din magazin, care i-a dat un pet de 5 litri cu apă, pentru a-l stropi pe față pe bărbatul agresat. În continuare, victima a fost ridicată și sprijinită de un autoturism parcat, moment în care la locul faptei a ajuns un al doilea echipaj al firmei de protecție și pază, însă pentru că persoanele prezente au început să discute că victima a fost agresată de agenții de pază, toți au plecat și au lăsat victima pe asfalt, fără a solicita sau a sesiza autoritățile competente în a interveni în astfel de situații. Inculpații au plecat cu autoturismul de serviciu spre locuința unde era petrecerea, oprind iniţial în apropierea unei cofetării, loc în care unul dintre inculpați şi-ar fi ridicat picioarele pe bord şi s-ar fi şters pe picioare cu şerveţele pentru a înlătura urmele de sânge ale victimei.

Atunci când au fost trimiși în judecată, procurorul reținea că, în calitate de agenți de pază, în seara de 30.08.2018, în jurul orei 21:30, după inculpații ce au ieşit din tură, s-a deplasat la o intervenţie pe strada Revoluţiei din Municipiul Focşani, unde victima, aflându-se în stare de ebrietate, a provocat scandal, motiv pentru care vânzătoarea apăsase butonul de panică, împrejurare în care i-au aplicat două lovituri cu pumnii sau cu obiecte contondente în zona stângă a bărbiei și a arcadei ochiului drept, dar şi alte lovituri cu un obiect contondent (cel mai probabil cu un baston telescopic) la nivelul toracelui posterior, flancului drept şi pe coapsa dreaptă, determinând căderea lui pe spate, pe coate, cu impact cranian de asfalt, victima suferind astfel multiple leziuni ce au dus la deces în data de 14 septembrie 2018, acest rezultat fiindu-le imputabil sub forma culpei. Din documentaţia medicală întocmită în timpul anchetei rezulta că moartea bărbatului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa unui traumatism cranio-cerebral cu contuzie cerebrală, fracturi craniene, edem cerebral difuz, hematom subdural acut emisferic stâng cu angajare subfalciformă şi ischemie cerebrală, complicat în evoluţie cu bronhopneumonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?