Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Onorariile notarilor ar putea fi liberalizate


   Prețurile practicate de notari ar putea fi liberalizate. La începutul acestei luni, a fost adoptat un memorandum privind liberalizarea tarifelor notarilor publici.
   Unii dintre notarii publici din Focșani susțin că nu se va putea întâmpla un asemenea lucru. Notarul Cătălin Vrabie ne-a explicat că această liberalizare ar însemna să nu se mai țină cont de grilele, respectiv expertizele făcute de Ministerul Finanțelor, în baza cărora sunt calculate impozitele. „Acest lucru ar însemna, în primul rând, o lovitură pentru bugetul de stat. 60% din sumele plătite de vânzător către noi, sunt vărsate către bugetul de stat. Activitatea noastră nu ar putea fi influențată, pentru că este o profesie liberală. Părerea mea că nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat Cătălin Vrabie.
   În cazul în care s-ar aproba acest proiect, impozitul ar fi calculat la valoarea pe care o declară părțile care vor să încheie tranzacția. Spre exemplu, dacă vânzătorul și cumpărătorul unui imobil vin să încheie un act de vânzare cumpărare pe suma de 10 mii de euro, taxa va fi plătită la această valoare. Notarul nu va mai apela la grila stabilită de experți, care spune că în zona în care este situat apartamentul, spre exemplu, prețul este de trei ori mai mare.
   Astfel, dacă se va ține cont numai de prețul declarat de părți, impo-zitul va fi calculat în baza prețului declarat de aceștia. Proiectul își propune să identifice o serie de acte notariale pentru care să nu mai fie stabilit un onorariu minim de către Ministerul Justiției. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?