Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Primăria Mărășești caută o firmă pentru curățarea unui teren sufocat de gunoaie

Primăria Mărășești vrea să își facă un pic de curățenie în împrejurimi, mai precis să elibereze de gunoi un teren aflat în extravilanul orașului. Pentru aceasta, a pus la dispoziție 336.134,45 lei, suma considerată necesară pentru un contract de servicii de eliminare a deșeurilor de pe amplasamentul respectiv. În descrierea achiziției se arată că „în prezent, pe amplasamentul situat în extravilanul orașului Mărășești sunt prezente deșeuri municipale amestecate. În urma unor depozitări necontrolate, suprafața afectată de depozitarea necontrolată este de aproximativ 4.769 mp”. Potrivit aceleiași surse, depozitarea deșeurilor pe respectivul teren se face încă din anul 2021, „fără a se solicita acordul administratorului” – respectiv Consiliul Local Mărășești și că au existat chiar sancțiuni din partea Gărzii Naționale de Mediu. În plus, pe terenul în suprafață de aproximativ 8.504 metri pătrați, situat în extravilanul orașului – în apropierea stației de epurare, „depozitarea s-a făcut fără autorizație de mediu; deșeurile depozitate sunt deșeuri municipale amestecate; depozitarea s-a făcut direct pe sol fără măsuri de impermeabilizare; deșeurile depozitate nu au trecut prin procese de selectare/ tratare; nu a fost realizată o încadrare a deșeurilor de diguri perimetrale; nu au fost luate măsuri de protecție a factorilor de mediu”.

Un alt aspect de luat în considerare de cei care doresc să obțină contractul este acela că este vorba despre o estimare a cantității de deșeuri, pe baza măsuratorilor topografice efectuate în amplasament, respectiv aproximativ 5.251 metri cubi deșeu în stare semi-afânată. „De la data sistării depozitării au avut loc procese vizibile de biodegradare, atât aerobă cât și anaerobă, a fracției biodegradabile, precum și generarea de gaz de depozit în atmosferă, corelat cu procese de autoaprindere. Suprafața acoperită de deșeuri este de aproximativ 4.769 mp. Datorită faptului că prevederea bugetară este de 400.000 lei cu TVA, serviciile se vor realiza în funcție de sumele aprobate. Se estimează aproximativ 1.000 mc cantitatea de deșeuri ce poate fi eliminată, în limita bugetului aprobat pentru aceasta destinație”, se mai precizează în documentație.

Scopul contractului ar fi acela de degajare a suprafeței de teren și aducerea acestuia la starea inițială, aceasta presupunând escavarea, sortarea și transportul gunoaielor. Totul, în conformitate cu legea. Mai departe, cel care se încumetă să preia contractul, trebuie să se asigure că va găsi un depozit conform pentru gunoaiele adunate, însă „poate prezenta în cadrul propunerii tehnice orice altă soluție alternativă depozitării deșeurilor, respectând condițiile legale referitoare la protecția mediului și legislația specifică domeniului deșeurilor, cum ar fi: sortarea deșeurilor, tratarea mecano-biologică a deșeurilor, compostarea deșeurilor, incinerarea deșeurilor etc”. În caietul de sarcini se lansează însă și avertismente pentru potențialii prestatori, dat fiind amplasamentul pe care vor fi executate lucrările: „Pe timpul executării lucrării de încărcare și transport prestatorul are obligația de a asigura paza propriilor echipamente și totodată se obligă să nu afecteze în niciun fel căile de acces la amplasament. Prestatorul va ține cont de faptul că în zonă nu există racorduri la rețelele de utilități pe care să le poată folosi”.

Foto cu rol de prezentare, sursa: Tom Fisk – pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?