Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Pe strada Constructorului e beznă


   În cartierul Sud din Focșani conti-nuă lucrările din cadrul a două proiecte mari, finanțate cu bani europeni: „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană” și Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). În cadrul primului proiect au loc lucrări de înlocuire a conductelor termice, iar în PIDU se reabilitează spațiile verzi și s-au început lucrările pentru montarea sistemului de supraveghere video. Acest lucru se vede cu ochiul liber: șanțuri peste tot, țevi descoperite, spațiile verzi dintre blocuri ăscolite” de utilaje, totul este un șantier.
    Una dintre străzile pe care se lucrează intens în aceste zile este strada Constructorului. Aici s-au făcut săpături ample și s-au introdus noi conducte pentru sistemul de încălzire. De când au început săpăturile, oamenii spun că iluminatul public nu mai funcționează, iar noaptea e o beznă totală. „De când au început lucrările nu mai avem lumină pe stradă. E un întuneric de îți este frică să ieși din casă, nu se vede nimic. Este periculos, mai ales că sunt și șanțuri peste tot. Numai când a fulgerat am mai văzut ceva lumină”, ne-a spus Niculina Balica, de pe Constructorului nr. 7.
    Cât despre lucrările care se fac în zonă, focșăneanca spune că sunt binevenite, pentru că trotuarele și strada sunt stricate și ar trebui reabilitate. Primarul Decebal Bacinschi ne-a precizat că pe parcursul desfășurării lucrărilor din cadrul celor două proiecte, locatarii din zonele unde se lucrează vor trebui să înțeleagă faptul că vor fi unele neplăceri, de exemplu întreruperea iluminatului public sau a apei calde. „În această zonă se intervine în cadrul lucrărilor pentru înlocuirea rețelelor termice, din această cauză este această situație. Cei de la Direcția de Dezvoltare vor merge în zonă pentru a încerca să remedieze problema”, a spus edilul. 
    Deși unii cetățeni din zona Sud sunt nemulțumiți că sunt șanțuri peste tot, ei recunosc că aceste lucrări erau necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii și înfrumusețarea zonei. „Așteptăm să fie bine după ce se termină lucrările, acum sunt șanțuri peste tot. Oricum, în halul în care era, acum sperăm să fie mai frumos”, ne-a zis și Neculai Argeșanu, de pe strada Constructorului.    
    În ceea ce privește proiectul de reabilitare a spațiilor verzi din cadrul PIDU, unii locatari nu ar vrea să le fie tăiată vegetația din fața blocului, pe care spun că au plantat-o. Este și cazul focșănencei Anica Bîtcă, care vrea ca cei trei butuci de vie pe care i-a pus cu ani în urmă în fața apartamentului de la parter, care fac niște „struguri mari și buni”, să nu fie scoși. „Am avut gard viu, ni l-au scos. Nu ne mai lasă nici cu teuri pentru întins rufe afară și nu avem nici balcon, nici uscător la blocul nostru. Am făcut o sesizare la Primărie, pentru că am trei butuci de viță de vie, care fac niște struguri mari și buni, fac și umbră și vor să mi-i scoată. Despre lucrări… e bun că se face, dar e nămol mare pe alee, nu putem merge pe ea. O să mai dureze, o să mai stăm cu gropile. Se lucrează destul de încet, deși sunt multe echipe”, ne-a spus și Anica Bîtcă.
    Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani constă în modernizarea centralei termice și refacerea unei părți din rețeaua de termoficare, în zona Sud și Centru. În Sud vor fi reabilitate șase puncte termice. Proiectul are o valoare totală de 150 milioane lei, din care 50% este contribuția UE, 45% a Guvernului României și 5% contribuția Primăriei Focșani. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană cuprinde refacerea infrastructurii (străzi, alei, trotuare), a spațiilor verzi și introducerea unui sistem de monitorizare video. În cartierul Sud vor fi reabilitate complet 9 străzi. Valoarea totală a proiectului este de 60 milioane lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?