Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

FOTO: Garduri electrice montate la Soveja pentru a ține urșii la distanță

Primăria Soveja continuă demersurile pentru limitarea accesului urșilor în gospodăriile locuitorilor. În acest sens, marți a fost montat un gard electric în zona de sud a satului Dragosloveni, zonă intens călcată de urși. „Împreună cu reprezentanții SVSU Soveja și cu sprijinul Ocolului Silvic Soveja am montat primul gard electric pentru a proteja locuințele din zona de sud a satului Dragosloveni împotriva atacurilor urșilor. Este prima zonă care a fost luată ca studiu, circa 700 de metri liniari, urmând să extindem acțiunea pe întreaga localitate. Atacurile urșilor au reprezentat o mare problemă pentru comunitatea noastră, astfel, măsurile pe care le-am luat au ca scop protejarea gospodăriilor și a cetățenilor. În nenumărate cazuri, exemplarele de urs au produs însemnate pagube, în unele situații punând cetățenii în pericol. Este de notorietate faptul că alături de reprezentanții Ocolului Silvic Soveja, împreună cu Jandarmeria montană și voluntari din cadrul SVSU Soveja, am executat mai multe măsuri în ceea ce privește alungarea ușilor. Din păcate, în cele mai multe cazuri astfel de acțiuni au dat rezultat imediat, dar pe termen lung se pare că ne vom confrunta din nou cu aceeași problemă“, a afirmat primarul Ionuț Filimon. Acesta a spus că în perioada următoare va fi monitorizată zona, iar dacă gardul va avea eficiență, acest tip de măsuri de protecție va fi extins la nivelul întregii localități. 

De altfel, șase fonduri cinegetice din Vrancea și Buzău vor primi garduri electrice printr-un proiect cu fonduri europene gestionat de Ministerul Mediului. Garda Forestieră Focșani a covocat gestionarii de fonduri cinegetice din Vrancea și Buzău pentru a ridica gardurile electrice vineri, 14 octombrie, de la sediul furnizorului din Covasna. Gardurile sunt achiziționate printr-un proiect cu fonduri europene. Proiectul prevede achiziția unui număr de 1140 de garduri electrice care vor fi predate fondurilor cingetice din arealul de implementare. 

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Ionică Cherciu, a explicat că gardurile oferite prin acest proiect european sunt un sistem complet, cu generator impulsuri, panou solar, împământare, acumulator, role fir, sistem complet pentru poartă cu arc, izolator dublu și izolator inelar, izolatori fir, etichete autocolante, tăbliță avertizare. În această etapă vor merge la Covasna pentru a ridica gardurile electrice, reprezentanții AV Tomis pentru Nereju, Ocolul Silvic Năruja pentru Nistorești, AVPS LRHunters Iași pentru Lepșa, iar de la Buzău, AVPS Călifarul Alb pentru Măgura, AVPS Călifarul pentru Brăiești și Asociația de Vânătoare Cerbul Carpatin pentru Cătina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?