Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Zeci de participanți azi la Bursa locurilor de muncă; unii au venit să-și caute un job, alții să-și vizeze carnetul de șomaj

Agitație mare la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți organizată astăzi de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. La ora stabilită, la sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Focșani s-au prezentat zeci de persoane. Mulți dintre cei prezenți au venit pentru vizarea carnetului de șomaj, iar când au aflat că au ocazia de a vorbi cu câțiva agenți economici pentru obținerea unui loc de muncă, au cam făcut cale întoarsă. „Eu am venit pentru viză… sunt și operată, nu pot să stau în picioare‟, spune o doamnă.

Cu toate că Bursa locurilor de muncă vizează în special absolvenții, au participat și persoane care fie își caută un loc de muncă, fie vor să-și schimbe domeniul de activitate. „AJOFM Vrancea desfășoară astăzi Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Această acțiune se desfășoară simultan în toate agențiile din țară și a început la ora 09:00. În Vrancea, acțiunea se desfășoară la Focșani și la Adjud. Noi ne aflăm la Focșani, în sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Pentru această acțiune, colegii noștri specialiști, au contactat un număr de 228 de agenți economici care au ofertat un număr total de 492 de locuri de muncă vacante în diferite domenii. Avem locuri de muncă vacante și pentru persoanele cu studii superioare, de exemplu ingineri, sau persoane care să lucreze în domeniul asigurărilor. La Focșani, până la ora 10:00, s-au prezentat aproximativ 90 de persoane și așteptăm în continuare să se prezinte oamenii pentru a-i putea ajuta să-și găsească un loc de muncă.
Această Bursă este destinată cu precădere absolvenților, dar și tuturor persoanelor care doresc să-și găsească un loc de muncă sau să-și schimbe domeniul de activitate. Locurile de muncă pe care le avem astăzi în ofertă sunt în următoarele domenii: confecții, construcții, servicii, ca muncitori necalificați, ca agent vânzări și consultant de asigurări. O ofertă generoasă vine și din partea MApN‟, a precizat Daniela Brihoianu din cadrul Compartimentului de Comunicare al AJOFM Vrancea.

Îți dorești o carieră militară?

O noutate în acest an este participarea Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ Focșani la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. „Este primul an când venim la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, Brigada 282 Blindată fiind în acest an parte a unui program pilot de recrutare și selecție pentru garnizoanele Focșani și Galați. Cei interesați pot afla modul în care pot accede la o funcție în cadrul Brigăzii 282 Blindată, fie în garnizoana Focșani, fie în garnizoana Galați.
Doritorii trebuie să aibă între 18-45 de ani și să fie absolvenți de minimum 10 clase. Nu este necesară experiența militară anterioară și asta pentru că, în urma selecției, candidații vor urma un program de pregătire. În total sunt disponibile 266 de locuri, dintre care 118 locuri în garnizoana Focșani și 148 în garnizoana Galați. Pentru informații suplimentare, ne găsiți pe pagina de Facebook a Brigăzii 282 Blindată «Unirea Principatelor» Focșani, dar și la sediul nostru din B-dul București, nr. 1-3 și/sau la telefon: 0725 054 360‟, a spus plt. maj. Oana Eșanu, din cadrul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ Focșani, ofițerul de comunicare și relații publice.
Tinerii care s-au oprit la standul brigăzii au vrut să afle care sunt drepturile unui militar, ce condiții de salarizare se oferă dar și ce anume trebuie să facă un militar. În ceea ce privește atribuțiile unui militar, cei interesați au aflat că până la momentul încadrării, în urma selecției vor parcurge un program de pregătire și, în funcție de specialitatea miltiară aleasă, vor afla ce are de făcut exact un militar.

Absolvent al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani, un tânăr care s-a oprit să vorbească cu militarii ne-a spus sincer: „nu știu de ce am venit aici‟. După ce a terminat liceul, a vrut să dea admitere la Facultatea de Medicină din Iași însă, „din păcate, nu am reușit să intru și mă pregătesc pentru a da din nou anul viitor‟. În ceea ce privește o eventuală carieră militară, tânărul spune că „într-o carieră militară trebuie multă disciplină și multe alte abilități pe care prespun că nu le am și de asta nu vreau să urmez această carieră. Sunt sigur că vreau să urmez medicina generală‟.

Elena și Andreea, absolvente ale Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu‟ Focșani și-ar dori să urmeze un curs de Manichiură. Am absolvit liceul de curând, însă nu au vrut să urmeze și o facultate. „Astăzi a trebuit să venim să semnăm șomajul și ne-a surprins cu chestia asta, n-am știut de Bursa locurilor de muncă. Ne-am oprit la standul de Manichiură. Nu am vrut la facultate pentru că vrem să rămânem pe estetică. Ne vedem făcând mai multe… păr, unghii și make-up… să lucrăm la un salon. Am aflat că putem face un curs de trei luni de manichiură. Este gratuit și la sfârșitul celor trei luni ni se oferă o sumă de 1.800 de lei‟, spun tinerele.

Ofertă mare, interes scăzut

Situația statistică a șomajului la data de 30.09.2022 arată că în județul Vrancea sunt 4.954 de șomeri dintre care: „beneficiari indemnizație de șomaj (75%) – 421, beneficiari indemnizație de șomaj (50%) – 159 și șomeri care nu beneficiază de drepturi bănești – 4.374‟. Din totalul șomerilor aflați în evidența AJOFM Vrancea 800 sunt absolvenți au unei forme de învățământ liceal/postliceal și doar 93 au urmat o facultate.

Florența Alexandroiu, repezentant al unei societăți din Focșani spune că participă la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți de fiecare dată când se organizează: „forța de muncă este slabă din cauza faptului că nu se mai fac calificări în domeniul de activitate al societății nostre, și anume prelurător prin așchiere, cu subramurile: stungar, frezor, rectificator, operator CNC, lăcătuș și sculer matrițer. Ne dorim să putem recruta și noi personal pentru că avem un deficit de personal‟.

Adelin, absolvent al Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu‟ Focșani spune că nu a mai vrut să dea la facultate și că și-ar dori un loc de muncă în Vrancea. „Am venit aici ca să-mi găsesc un loc de muncă. Sincer, nu m-am gândit unde mi-ar plăcea să lucrez, vreau să văd ce-mi pot oferi persoanele de aici. Am zis să merg la facultate, dar n-am mai vrut. Am vorbit cu un domn de aici care mi-a spus că mi-ar putea oferi un loc de muncă ca agent de securitate, mi-a lăsat un număr de telefon și, m-ar interesa. La armată nu vreau să mă duc pentru că nu-i de mine‟, spune tânărul.

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți am întâlnit-o și pe Violeta Lăcrămioara Bivolaru, reprezentantă a Asociației ASURA care ne-a spus că „unul dintre proiectele cu care am venit aici se numește «Viitorul sună bine». Organizăm cursuri de calificare profesională pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani.
Cursurile de calificare profesională pe care le organizăm sunt de lucrător comercial, patiseri și frizer. La final, tinerii vor primi o subvenție de 1.800 de lei, respectiv 1.400 de lei în funcție de proiectul pe care vor fi repartizați. De asemenea, organizăm cursuri de formare anteprenorială iar la finalul celor 40 de ore de cursuri acreditate aceștia vor primi 200 de lei și pot depune un plan de afacere care este subvenționat cu finațare nerambursabilă de 25.000 de euro‟ .

Obiectivele principale ale Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți sunt „creșterea gradului de ocupare, prin interacțiunea directă, pe teren neutru, dintre solicitanții de locuri de muncă și reprezentanții angajatorilor și realizarea de selecții în vederea ocupării locurilor de muncă vacante‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?