Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO! Dan Negru a fost la fântânile de la Păunești: „România turistică, pe care n-o arată nimeni e și asta!”

Dan Negru, unul dintre cei mai iubiți și apreciați prezentatori români a mărturisit în repetate rânduri că preferă să își petreacă vacanțele la noi în țară. Chiar dacă multe vedete preferă să plece peste hotare şi să petreacă vacanţele în destinaţii exotice, iată că Dan Negru nu face parte din această categorie.

Prezentatorul și realizatorul român a postat astăzi pe pagina sa de facebook un film în care prezintă imagini cu fântânile cu cumpănă din localitatea vrânceană Păunești.
„În Italia sau în Franța erau obiective turistice aflate pe toate hărțile. Turismul de la noi promovează vara roabele cu șampanie din Mamaia și iarna, cozile de mașini de pe DN1. Atât.
România turistică, pe care n-o arată nimeni e și asta:
comuna Păuneşti de astăzi, în nord-estul judeţului Vrancea, aproape de limita cu județul Bacău, pe malul stâng al râului Carecna. Aici se găseşte un loc unic în ţară: centrul comunei, unde există 30 de fântâni cu cumpănă” este textul care însoțește filmul postat de Dan Negru. 
De altfel, nu este o noutate faptul că Dan Negru nu ar alege stațiunea Mamaia printre destinațiile sale de vacanță. În urmă cu o săptămână, cunoscutul prezentator român a afirmat că „Mamaia s-a stricat cu roaba de șampanie și cu aroganțele băieților de bani gata”.

 

Despre cele 30 de fântâni cu cumpănă și ciutură de la Păunești știm că au fost făcute în urmă cu 100 de ani. Potrivit Radio România Internațional, fântânile au fost construite de oamenii înstăriți ai localității.

„Perimetrul în care se găsesc fântânile nu e mai mare de 2.500 de metri pătraţi. Aici localnicii încă mai folosesc fântânile cu cumpănă şi ciutură, fântâni care reprezentau mândria localităţii, pentru că au fost săpate din nevoia ca oamenii să aibă apă, într-o comună amplasată pe mai multe dealuri, unde pânza freatică se află la mare adâncime.

În afară de nevoia de apă, o altă explicaţie dată de localnici pentru construcţia fântânilor este aceea că obiceiul locului era de a se construi sau repara un puţ ori un izvor de apă la 40 de zile de la moartea unei persoane. Lângă aceste surse de apă s-au ridicat troiţe, s-au pus cruci sau icoane. Pe timpuri, la sărbătorile religioase din comună, toată suflarea satului se aduna în jurul fântânilor şi se sfinţeau apele, făcându-se  agheasmă”, se arată în articolul publicat de Radio România Internațional.

„În zonă vin mulţi străini care filmează aceste piese inedite, dar încă este aşteptată aprobarea proiectului de restaurare muzeală a fântânilor. Oricum, zona este frumoasă şi primitoare”, după cum a lăudat-o Gheorghe Popa, primarul comunei, citat de Radio România Internațional

Păuneştiul, cu cele 30 de fântâni ale sale, este încă o dovadă a frumuseților fără seamăn cu care a fost înzestrată Vrancea – leagănul Mioriței, locul în care s-au îmbinat armonios pitorescul cu istoria, tradițiile şi ospitalitatea, locul aflat parcă anume la întâlnirea celor trei regiuni istorice româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?