Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și FOTO: Povestea unei preotese. Paraschiva Fetti, soția preotului Miron din Irești, campioană națională la box

Pe pagina de facebook – Corul Parohiei Iresti – Oficial au fost publicate ieri câteva rânduri și câteva fotografii cu și despre „Paraschiva Fetti – preoteasa părintelui Miron: din Sibiu în Vrancea și din ringul de box în strană, înconjurată de copii”:

„Cum a sfătuit-o primul ei antrenor, Maestrul Adrian Mihai, să treacă de la Kickbox la Box, pe viitoarea multiplu campioană națională, medaliată cu argint la Europene, bronz la Mondiale, înfruntând fără frică luptătoare din Anglia, Canada, Turcia, China, etc., fata care în cantonamente era nelipsită de la Liturghiile și Privegherile de la Mănăstirea Cozia, Patriarhie,………

Născută la Sibiu de Ziua SUA, botezată la Mănăstirea Râmeț de părintele Ioanichie de la Mănăstirea Frăsinei, care i-a schimbat numele din Codruța în Paraschiva, a acceptat foarte rar să dea interviuri, acum este mamă nu doar pentru cei 4 băieți pe care i-a născut, exemplu de dăruire, demnitate și sacrificiu, este alături de părintele Ionel, într-un proiect complex și unic, derulat în Vrancea de aproape 8 ani, fiind considerată sufletul activităților.

„Specialista” în knoct-out prin lovitură la ficat spune că „Minunea este posibilă, dar nu fără seriozitate, bunătate, muncă și credință. Munca de performanță trebuie respectată,……..deși trăiam un fel de bucurie când primeam o medalie, totuși, de nenumărate ori plângeam, gândindu-mă că și adversara a muncit enorm și totuși nu primește nimic……..”

Copiii din proiectul „Corul Parohiei Irești” au înțeles că „O luptă-i viața, dar, te luptă, cu dragoste de ea și dor !” , cum zice marele Coșbuc.

„Pentru mine, fiecare persoană care se alătură sprijinind acest proiect e considerată ca făcând parte din familia mea și mulțumesc din suflet fiecăruia, căci fiecare persoană a fost trimisă de Dumnezeu spre noi și facem astfel cu toții parte din familia Sfintei Ecaterina”, zice doamna preoteasă Paraschiva, transmițând tuturor să aibă parte de o primăvară cu pace, bunătate și blândețe!”.

Într-un articol publicat în septembrie 2020 de Ziarul Lumina – https://bit.ly/3hvV30c , se arată că părintele Ionel Miron și preoteasa Paraschiva Fetti au împlinit în 2019 un deceniu de la căsătorie. „S-au cunoscut mergând în aceeași direcție. „De câte ori eram în București, nu lipsea zi să nu merg să mă închin la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală”, povestește părintele. Pe atunci, preoteasa era studentă la Universitatea Națională pentru Educație Fizică și Sport. „Să știți că sfântul ne-a adus împreună”, își amintește ea. „Eram în metrou și m-a întrebat cât este ceasul. Am început să vorbim și ne-am dat seama că amândoi mergeam la sfântul. Într-adevăr, modul lui Dumnezeu de a rămâne anonim este așa-zisa coincidență.”

Ea și-a dat licența în atletism și a făcut performanță într-un domeniu mai puțin feminin: pugilismul. „Este multiplă campioană națională, a fost pe locul doi în Europa și a treia din lume”, dezvăluie mândru părintele. Preoteasa și-a păstrat numele de fată, Fetti, pentru că, după numeroasele titluri câștigate, a devenit cetățean de onoare al comunei natale, Șura Mică. „Am considerat mereu acest sport ca pe o scrimă, nu ca pe o luptă. Era provocarea de a puncta”, povestește preoteasa. „Însă de zece ani performanțele mele sunt în alt domeniu: m-am dedicat total familiei și slujirii alături de soț”, adaugă ea. Au patru copii. (…) Cum reușesc să se descurce și cu slujirea, și cu obligațiile familiale, și cu consilierea copiilor din cor? „Răbdare, răbdare și iar răbdare. Altfel nu am face față. Sportul îl practici, dar aici te dedici, pur și simplu”, explică preoteasa. Și sinceritate. Aceasta îi face și pe copiii pe care-i păstoresc să vină la ei cu deschidere pentru orice sfat, ca la niște părinți”.

Din experiența sportivă, preoteasa i-a învățat pe copii câteva elemente de autoapărare într-o tabără la mare organizată cu ajutorul sponsorilor.

Părintele și preoteasa au ajuns în Irești, comuna Vidra, în 2014. Coordonează Corul parohiei, care a devenit cunoscut după participarea, în 2018, la emisiunea „Românii au talent”, dar și Asociația Sfânta Ecaterina Cel ce dă lui își dăhttps://asociatiasfantaecaterina.ro/ , „fondată în anul 2019 cu scopul de a ajuta persoanele aflate în dificultate, între care copiii proveniți din familii nevoiașe, mame victime ale violenței domestice, bătrânii neajutorați, copiii care vor să petreacă util timpul, să formeze echipe de lucru și de petrecere a timpului liber și au dorința de a se implica în artă, sport și alte domenii, dar nu are cine să îi sprijine și să îi pună în valoare.”

Acum, Asociația Sfânta Ecaterina Cel ce dă lui își dă „pune la dispoziția refugiaților din calea războiului, Centrul Montan Sfânta Ecaterina care poate adăposti 30 de persoane. O picătură de dragoste într-un Ocean de suferință… Dumnezeu Să readucă pacea! Telefon : 0767160744, Preot Miron Ionel”, după cum se arată într-o postare pe pagina de Facebook a asociației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?