Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Strigătul de ajutor al unei mame din Bordești; locul pe care-l numea acasă a ars ca o torță: „Băiatul mic plânge că i-au ars cărțile de la școală”

În plină iarnă, o familie din Bordești a rămas fără locuință, după ce un incendiu puternic le-a mistuit în totalitate modesta căsuță. Primarul din localitate, Adrian Gavrilă, a lansat un apel umanitar pe pagina de Facebook, pentru a veni în sprijinul Ioanei Costandache, femeia care încearcă să-și revină după șocul emoțional prin care a trecut în seara zilei de 22 ianuarie anul acesta, când și-a văzut casa pusă la pământ de un incendiu de proporții. „Incendiul a avut loc sâmbătă seară. Acasă erau doi dintre copiii mei pentru că, dacă lucrez în schimburi la Gugești, la ora aceea eram la muncă. Nu apucasem să ajung acasă. Mi-a ars tot. Cred că, cel mai probabil, focul s-a aprins de la un coș de fum”, spune Ioana Costandache.

Femeia a rămas văduvă în urmă cu 20 de ani, și de atunci își crește singură copiii. „În total am cinci copii dintre care doi sunt căsătoriți, unul este plecat în străinătate la muncă și mai am doi care locuiesc cu mine, cel mare are 20 de ani și cel mic are 11 ani și este în clasa a V-a. Tatăl lor este decedat. Îi cresc singură”, mai spune femeia. Rămași fără agoniseala de-o viață, cei doi copii, împreună cu mama lor, locuiesc în prezent într-o casă învecinată cu locuința lor. „Un om bun ne-a lăsat să locuim într-o casă cu chirie până ne punem casa noastră pe picioare. Este foarte greu să rămân fără casă în plină iarnă. Sunt foarte mulțumită de ceea ce am primit până acum. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care m-au ajutat până acum. Nici nu mă gândeam să fie așa buni cu mine”, spune femeia.

Nimeni să nu treacă prin ce trec acum”

Mama povestește cu ochii în lacrimi că băiatul cel mic, elev în clasa a V-a, „plânge că i-au ars cărțile de la școală”. Puținii bănuți pe care micuțul reușise să-i strângă au ars odată cu rechizitele, manualele, hainele și actele lor. „Frica cea mai mai mare a băiatului cel mic este că i-a ars ghiozdanul cu rechizite și cărți, și întreba cu ce se duce la școală, cu ce le plătește. Avea câțiva bănuți strânși și i-au luat foc. Am rămas cu buletinul meu și cu hainele de muncă, iar copiii au rămas cu hainele pe care le aveau pe ei atunci. În rest, mi-a ars tot. Cu ei (n.r. copiii) am muncit și am reușit să facem ce aveam. Ei nu au avut o copilărie obișnuită, au stat acasă. Singură m-am chinuit cu ei. Nu mai pot. Puterea este la Dumnezeu. Oamenii cu suflet mare tot Dumnezeu îi trimite. Este foarte greu, mai ales în plină iarnă. Să dea Dumnezeu sănătate la toată lumea, și celor care mă ajută și celor care nu mă ajută. Nimeni să nu treacă prin ce trec acum”, spune, printre lacrimi, Ioana Costandache.

Primarul comunei Bordești, Adrian Gavrilă, spune că incendiul a fost atât de puternic, încât, până la sosirea pompierilor, „am intervenit cu SVSU pentru a izola focul. Casa ardea ca o torță. Când au venit pompierii, au reușit să stingă incendiul. De sâmbătă și până în prezent, ne-am mobilizat și am reușit, alături de comunitate, să venim în sprijinul familiei. Mai sunt oameni care și-au manifestat dorința de a oferi materiale de construcție și bani. Le voi solicita consilierilor locali un ajutor de urgență pe care să-l acordăm familiei și sper să fie de acord”. Pentru a veni în sprijinul Ioanei Costandache, primarul a postat următorul mesaj pe pagina sa de Facebook: „În seara zilei de 22.01.2022, în comuna Bordești, a avut loc un incendiu care a distrus agoniseala de o viață a unei familii de oameni gospodari, greu încercate de soartă!

În urmă cu aproximativ 20 de ani, Costandache Ioana, de comunitate cunoscută mai mult sub numele de Monica, a rămas văduvă, rămânând singurul ocrotitor al familiei formată din patru copii minori. Dumnezeu i-a dat putere să meargă mai departe îndeplinind onorabil calitatea de mamă cât și de «tată»! Iată că din nou, soarta a fost crudă sâmbătă seară cu această familie, lăsând-o în mijlocul iernii fără un adăpost deasupra capului, având în întreținere de această dată doi copii, din care unul în clasa a V-a! Pe această cale, vă rog, să ne adunam forțele, să putem ajuta la reclădirea locuinței familiei Costandache.

Orice ajutor este binevenit: haine, mobilă, materiale de construcții, bani sau forță de muncă. Acum, ei locuiesc într-o locuință vecină, pusă la dispoziție de o persoană cu suflet bun, dar, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al oamenilor de bine, sperăm că se vor întoarce cât mai repede în casa lor. Cei care vor și pot să ajute, oameni cu suflet mare, și doresc să doneze bani familiei Costandache, pentru a ajuta la reclădirea casei lor, o pot face în conturile:

RO52BTRLEURCRT00G8630001- în euro;

RO40BTRLRONCRT00G8630002- în lei.

Beneficiar: Costandache Ioana
Telefon de contact: 0787787370.
Relații suplimentare: 0237254100 – Primăria comunei Bordești.
Orice sumă, oricât de mică, înseamnă foarte mult! Vă mulțumesc tuturor anticipat!!
”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?