Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Pentru că nu poate mări deocamdată prețul la apă, CUP Focșani reduce salariile. Decizia este determinată de majorarea prețului energiei electrice

CUP Focșani pregătește reducerea salariilor angajaților pentru a putea face față majorării tarifelor la energia electrică. Reducerea salariilor va fi realizată pe o perioadă determinată, până va fi evaluat impactul facturilor la energie asupra costurilor pe care le are operatorul regional de apă și canalizare din Vrancea. Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu ne-a declarat că prețurile la energie electrică au crescut de aproape patru ori, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari pentru societate. CUP Focșani este cel mai mare consumator de energie electrică din Vrancea, cu peste 10 mii MWh consumați anual. Doar pentru anul 2022, CUP Focșani a încheiat un contract de peste 12,6 milioane lei pentru furnizarea energiei electrice, adică aproape un sfert din cifra anuală de afaceri. Contractul a fost încheiat la finele anului trecut, printr-o achiziție încheiată pe Bursa Română de Mărfuri cu firma Nova Power.

Cheltuielile mai mari cu energia electrică nu pot fi acoperite prin creșterea prețului la apă rece și canalizare, unde majorarea tarifelor poate fi realizată doar din luna iulie, conform calendarului asumat de CUP la accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare. Asta înseamnă că societatea trebuie să identifice soluții pentru plata facturilor la energia electrică, respectiv diminuarea altor cheltuieli. Deciziile vor fi luate când vor veni primele facturi pentru energia electrică și se va vedea impactul asupra cheltuielilor. „Nu putem spune la acest moment cu cât vor fi diminuate salariile și alte cheltuieli, trebuie să vedem valoarea facturilor, consumurile. Sunt lucruri care nu pot fi anticipate”, a declarat directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.

Acesta a explicat că societatea a pregătit un program pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică prin montarea de panouri fotovoltaice la stațiile de epurare, stațiile de apă. Dar acestea sunt soluții pentru viitor, nu pot fi implementate în perioada imediat următoare. „Sunt soluții pe care le vom aplica pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică, dar nu pot fi realizate peste noapte. Prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD) vom prinde panouri fotovoltaice pentru fiecare stație de epurare, fiecare stație de apă. Vor fi locale pentru că nu putem face pe o suprafață foarte mare, să devenim producători de energie electrică. Facem această investiție în panouri fotovoltaice pentru a acoperi consumul pe perioada zilei, iar pe perioada nopții vom prelua din sistem”, a precizat directorul Vasilescu.

Reamintim că, din cauza creșterii prețurilor la carburanți, la energie electrică și majorarea salariului minim pe economie, au fost majorate tarifele pentru serviciile de salubrizare stradală și colectarea gunoiului menajer prestate de CUP Salubritate. Majorările au fost aprobate în luna noiembrie când societatea fusese informată asupra dublării facturii pentru energia electrică pe care o consuma. La gunoiul menajer, tariful a crescut de la 12,29 lei/ persoană/ lună la 14,65 lei/ persoană/ lună, iar tariful pentru societățile comerciale este de 156 lei/ mc cu TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?