Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Primarul Misăilă: „Lupta pentru interese politice nu este relevantă pentru bunăstarea națiunii noastre”

Focșănenii au dansat Hora Unirii în jurul monumentului Unirii din centrul municipiului, într-un gest simbolic de unitate și solidaritate în această perioadă de dezbinare. Manifestările pregătite de Primăria Focșani pentru ziua de 24 Ianuarie, când au fost serbați 161 ani de la Unirea Principatelor Române, au fost denumite generic „La Focșani, Hora ne unește”. Evocarea istorică a momentului Unirii Principatelor Unite a început aseară, la Teatrul Municipal Focșani, cu un moment special la care au participat artiștii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, ai Corului Pastorala, Corului de copii Pastia și ai Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”. S-a cântat Hora Unirii și a fost pusă în scenă o scurtă scenetă cu artiștii Teatrului Municipal, pentru a marca momentele de acum 161 de ani, când Focșaniul era împărțit în două de râul Milcov.

Pentru că Focșaniul nu a fost un târgușor oarecare, cum vor unii să rescrie istoria focșănenilor. „Acum 100 de ani, pe aceste locuri se afla pichetul de graniță 147, cel care despărțea Focșanii Munteni de Focșanii Moldovei. Într-un gest simbolic, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ajuns pe aceste meleaguri, s-a oprit, i-a chemat pe cei doi soldați care făceau de strajă, unul moldovean și altul muntean, și le-a spus „De azi înainte și pe vecii vecilor, domnitorul Principatelor Unite a ridicat gărzile de la hotarul dintre români, de la Focșani”. În amintirea acestor întâmplări, în 1931, aici la Focșani a fost inaugurată borna de hotar chiar în prezența prim ministrului Nicolae Iorga. De-a lungul timpului, în momente dintre cele mai importante și nu numai, orașul Unirii a fost gazdă a importante personalități ale României dar și ale corpului diplomatic acreditat. Iată de ce Focșaniul este un loc de o importanță deosebită în istoria neamului nostru.

Orașul Unirii nu este un târgușor, așa cum a fost catalogat nefericit de către unii care astăzi se află vremelnic în niște funcții politice. Pentru noi, focșănenii, Unirea Principatelor Române reprezintă un act de mândrie și de demnitate națională. Este datoria noastră de onoare să celebrăm momente în care pe 24 Ianuarie 1859 s-a hotărât Unirea Principatelor sub un singur steag, sub un singur domnitor, sub un singur destin. 24 Ianuarie este ziua în care orgoliile politice nu își au loc, este ziua în care dăm mână cu mână căci la Focșani hora ne unește. Ca urmași ai celor care au luptat și au murit pentru libertate și pentru unitatea României, avem datoria să asigurăm bunăstarea neamului românesc într-un stat unitar și suveran. Iată că astăzi, poate mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, avem nevoie de solidaritate. Nu uitați că unirea face puterea și Unirea a făcut posibil ca acum 161 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza să fie ales ca domn al Moldovei și Țării Românești. Unirea în cuget și simțiri a mobilizat întreaga suflare a neamului românesc în jurul idealurilor de libertate și suveranitate și a făcut ca 24 ianuarie 1859 să fie momentul de început al statului modern. 24 Ianuarie este primul și cel mai important pas către crearea la 1 Decembrie 1918 a României Mari, România tuturor românilor.

Astăzi, ca primar al orașului Unirii, de aici de la Focșani, vă adresez un mesaj de solidaritate. Lăsați la o parte meschinăriile politice și haideți să fim uniți în jurul intereselor noastre naționale, să luptăm pentru ca România să fie puternică, lupta pentru interese politice nu este relevantă pentru bunăstarea națiunii noastre. Cred cu tărie că obligația noastră este una singură, românii să trăiască în unitate, pace și solidaritate”, a spus primarul Cristi Misăilă, înainte de a parcurge, simbolic, cu flacăra Unirii, drumul dintre cele două instituții de cultură realizate de maiorul Gh. Pastia, Teatrul Municipal și Ateneul Popular.

A urmat un Marș al Torțelor către Piața Unirii unde a fost formată o horă îmensă cu oamenii veniți să celebreze Unirea Principatelor Române. Ulterior, de la ora 19.00, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” a avut loc Concertul tradițional al Orchestrei de Cameră „Unirea” dedicat Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Concertul a fost dirijat de Mihnea Ignat, cu participarea soliștilor Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian).

Focșănenii sunt invitați duminică, de la ora 19.00, la Cinematograful Balada din Focșani, unde este programat filmul artistic „Maria, Regina României”, în prezența actriței din rolul principal, focșăneanca Roxana Lupu. Organizatorii evenimentului au anunțat că înaintea proiecției va avea loc și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actrița focșăneancă iar cei care vor participa la eveniment pot obține autograful artistei care în film o întruchipează pe cea care a jucat un rol determinant în Marea Unire de la 1918. Proiecția filmului nu este întâmplătoare, pentru că Mica Unire de la 1859 și eroismul soldaților români din Primul Război Mondial în luptele de la Mărășești, Mărăști, Soveja, Oituz au făcut posibilă Unirea de la 1 Decembrie 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?