Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO și GALERIE FOTO: Schimbări majore: centura Focșaniului va deveni bulevard, noi sensuri unice și sensuri giratorii, piste de biciclete! Proiect de 73,6 milioane lei!

PNL nu a votat acest proiect! Investiția a fost aprobată cu votul consilierilor PSD-ALDE din Consiliul Local Focșani

Străzile Focșaniului vor fi modernizate în cadrul unui proiect de resistematizare a infrastructurii cu ajutorul fondurilor europene. Vor fi construite piste pentru biciclete, benzi speciale pentru transportul public, sensuri unice pe marile bulevarde, două noi sensuri giratorii pe Șoseaua de Centură, care va fi transformată într-un bulevard al municipiului. Pregătirile pentru acest proiect au fost demarate în urmă cu trei ani de zile, când șoseaua de Centură a fost preluată în administrarea municipiului. Anul trecut a fost semnat contractul de finanțare al proiectului „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, care are o valoare de 73.6 milioane lei, ceea ce înseamnă peste 15,5 milioane de euro. Singurii care nu au votat acest proiect au fost consilierii liberali, investiția fiind aprobată cu votul majorității PSD-ALDE din Consiliul Local Focșani.

Lansarea proiectului a fost făcută, ieri, în Sala de Ședințe a Primărie, de către primarul Cristi Misăilă, managerul proiectului, Bogdan Bratu și reprezentantul firmei de consultanță, Ligia Brădean. Lansarea proiectului finanțat din fonduri europene nu are legătură cu campania electorală și face parte din graficul de evenimente stabilit la semnarea contractului de finanțare, în noiembrie 2019. Primarul Cristi Misăilă a arătat că, la acest moment, se derulează procedurile de evaluare a ofertelor pentru serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor din cadrul proiectului. Dacă nu vor fi contestații, atunci lucrările de execuție ar urma să înceapă în primăvara anului viitor. Chiar dacă termenul de finalizare este de 30 septembrie 2021, regulile europene permit o prelungire cu trei ani a acestor proiecte. „Ca la orice proiect am emoții până când văd că se finalizează procedurile de licitație și se semnează contractul de proiectare și de execuție. Este o modă în România să fie contestate licitațiile”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Edilul a adăugat că, din fericire, la această licitație au fost înscrise firme, spre deosebire de alte proiect unde nu a fost nicio ofertă. Este cazul a două loturi de blocuri care ar trebui reabilitate termic prin proiecte cu fonduri europene. Nicio firmă nu s-a prezentat la cele trei licitații organizate de municipalitate pentru desemnarea constructorilor.

Focșănenii, încurajați să utilizeze bicicletele și mijloacele de transport în comun

Proiectul „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale” va fi completat de alte investiții pregătite de municipalitate cu fonduri europene sau de la bugetul de stat. Unul dintre proiecte vizează reabilitarea sistemului de iluminat public din municipiu. Este o investiția care va moderniza în întregime iluminatul public pe arterele Focșaniului. Vor fi noi stâlpi de iluminat, vor fi rețele subterane de fibră optică. Un alt proiect care va încuraja folosirea bicicletelor are ca obiectiv achiziția a 287 de biciclete, monitorizate prin GPS, cu 30 puncte de închiriere la nivelul municipiului. Practic, la finalul investițiilor, pe principalele artere de circulație din Focșani vor fi piste pentru biciclete, fiind încurajată folosirea acestui mijloc de transport și asigurată siguranța bicicliștilor.

În paralel cu încurajarea folosirii bicicletelor prin asigurarea infrastructurii, se va stimula folosirea mijloacelor de transport public. De altfel, una dintre concluziile studiului de trafic realizat la nivelul municipiului Focșani arată că autoturismele sunt ocupate, în medie, de 1,3 persoane. Aceasta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, în autoturism se află doar șoferul, însoțit de soție sau/și copilul. Ori, aceasta are ca efect îngreunarea traficului și generează probleme cu locurile de parcare. Pentru a încuraja folosirea transportului public în comun și a descuraja folosirea autoturismelor personale a fost înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară prin care societatea de Transport Public va prelua trasee către localitățile limitrofe Focșaniului, precum Golești, Vînători, Cîmpineanca, Răstoaca, Milcovul dar și un sat din Vîrteșcoiu.

Lucrările realizate în cadrul proiectului

În cadrul proiectului vor fi implementate următoarele măsuri: benzi dedicate transportului public pe străzile: Bd. Unirii, Bd. Independenței, Str. Cuza Vodă, Str. Bucegi, Str. 1 Decembrie 1918 și Str. Anghel Saligny; sensuri unice de circulație pe următoarele artere: Bd. Unirii , Bd. Independenței (dus), Str. Cuza Vodă, Str. Bucegi (întors); introducerea unor sensuri giratorii în intersecțiile: Bd. București – Calea Munteniei și Str. Revoluției – Calea Munteniei; crearea de piste pentru bicicliști pe arterele mai sus amintite; 59 de staţii de transport public inteligente, panouri fotovoltaice pentru susţinerea sistemelor de iluminat, încărcare USB, afişaj publicitar şi informare călători; piloni antiparcare şi piloni retractabili, care vor fi instalați pe Bd. Unirii, pentru a oferi posibilitatea restricționării temporare a traficului auto pe un anumit tronson al arterei; stații de încărcare pentru vehicule electrice; reabilitarea trotuarelor și amenajarea spatiilor verzi; pregătirea infrastructurii de comunicații pentru sistemele inteligente de transport a căror implementare este avută în vedere prin alte proiecte (managementul traficului, informare călători, supraveghere video, bike-sharing, ticketing). Acest proiect va fi implementat pe următoarele străzi: Bd.Unirii, Bd. Independenței, Str. Bucegi, Str.Cuza Vodă, Str. Mărășești, Bd. Brăilei, Str. Vâlcele, Str. Anghel Saligny, Str. 1 Decembrie 1918, Bd. București, Str. profesor Ghe. Longinescu, Str. Bârsei, Str. Bicaz, Str. Odobești, Calea Munteniei si Calea Moldovei.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Creșterea atractivității transportului public, a deplasărilor pietonale și cu bicicleta, precum și a procentului de utilizare a acestor moduri de transport în cadrul distribuției modale a deplasărilor;

2. Realizarea de benzi de circulație dedicate transportului public, cu o lungime totală de 7.199 m;

3. Îmbunătățirea condițiilor de transport public în zona studiată prin repararea străzilor studiate, asigurându-se reabilitarea unei suprafețe de carosabil de 73.921 mp;

4. Aducerea sistemului rutier la parametrii tehnici corespunzători categoriei străzii, urmând a se asigura astfel condiții bune de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală (suprafața carosabilă și trotuare reabilitate – 165.450 mp);

5. Creșterea atractivității și siguranței deplasărilor cu bicicleta, prin introducerea infrastructurii specifice acestui mod de deplasare, respectiv prin realizarea de piste de biciclete cu o lungime de 11.025 m;

6. Creșterea atractivității și siguranței deplasărilor pietonale prin reabilitarea/crearea trotuarelor pe o suprafață de 91.537 mp;

7. Reducerea emisiilor GES cu 5,3% pentru primul an după finalizarea implementării proiectului;

8. Reducerea numărului de accidente și creșterea siguranței rutiere pentru toți participanții la trafic: conducători auto, bicicliști, pietoni, prin resistematizarea infrastructurii rutiere, inclusiv amenajarea a 2 sensuri giratorii (intersecția Calea Munteniei – Bd. București; intersecția Calea Munteniei – Str. Revoluției), precum și prin crearea de piste de biciclete și reabilitarea/crearea de trotuare.

VIDEO – Silvia Lungu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?