Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Electrica anunță scumpirea energiei electrice de la 1 ianuarie

Electrica Furnizare a anunțat că noile tarife la energie electrică vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Abonații celui mai mare furnizor de energie electrică au primit notificări cu noile tarife aplicate clienților casnici, fie că este vorba despre titulari de contract cu Serviciu Universal, fie că sunt titulari de contract cu tarif de piață concurențială. Noile prețuri, precizează Electrica, „au fost actualizate în acord cu modificările condițiilor de piață și cu evoluția prețurilor din sectorul energetic românesc, celelalte prevederi contractuale rămânând neschimbate”. De exemplu, pentru abonamentul Mobil 30, prețul final pentru un kWh este de 1,48 lei, inclusiv TVA. O simulare realizată de Electrica arată că, la un consum mediu de 120 kWh/lună, valoarea facturii ajunge la 178,43 lei, fiind inclusă energia consumată și prețul abonamentului. Adică aproape dublu decât în prezent.

Electrica Furnizare menționează că aceste majorări de prețuri ale energiei electrice nu se vor regăsi în totalitate în facturile din perioada noiembrie 2021- martie 2022, când vor fi acordate facilități de către statul român pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale. În această perioadă este plafonat prețul energiei electrice, dar se aplică și o schemă de compensare. „Dacă ești client casnic, ca urmare a plafonării, prețul final facturat pentru furnizarea de energie, pe care îl vei plăti pentru perioada 01.01.2022 – 31.03.2022, indiferent de tariful tău din contract, nu va fi mai mare de 1 leu/kWh (cu toate taxele incluse) pentru energie electrică, respectiv 0,37 lei/kWh (cu toate taxele incluse) pentru gaze naturale. De asemenea, dacă te încadrezi din punct de vedere al consumului realizat în categoria clienților casnici care beneficiază și de măsura compensării, aplicabilă pentru aceeași perioadă, prețul plătit de tine se va diminua și mai mult față de valorile menționate mai sus”, arată Electrica Furnizare. În cazul clienților noncasnici, aceștia pot beneficia la cerere și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege de anumite facilități acordate de statul român pentru plata facturilor la energie aferente perioadei 01.11.2021 – 31.03.2022.

Mecanismul compensării energiei electrice și a gazelor naturale pentru clienții casnici se aplică consumului realizat în intervalul 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022. De altfel, clienții care au primit facturile pentru luna noiembrie au regăsit în acestea un capitol distinct cu suma compensată din consumul de energie. Scopul mecanismului compensării este de a-i proteja pe consumatori de efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În cazul energiei electrice, limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea, aferentă întregului interval noiembrie 2021-martie 2022, este de 1500 kWh, alocat în tranșe lunare. „Statul român acordă lunar consumatorilor o compensație, ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale, după cum urmează: cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar. Prin aplicarea compensațiilor, prețul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub prețul de referință, respectiv de 0.68 lei/kWh pentru energie electrică (cu TVA și toate tarifele reglementate incluse) și 125 lei/MWh pentru gaze naturale (fără TVA și tarife reglementate incluse)”, precizează Electrica Furnizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?