Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO: Alianța PNL-USR din CL Focșani nu s-a limitat doar la a strica sărbătorile de iarnă. A distrus și Unirea Principatelor!

În municipiul reședință de județ nu doar că nu se va marca în niciun fel trecerea în anul 2022, ci s-a ajuns în situația în care ziua de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, să nu mai însemne nimic. Aceasta este voința PNL și USR, adică a aleșilor din Consiliul Local Focșani, cărora locuitorii din municipiu le-au dat suficientă putere pentru a reuși să își bată joc de absolut tot. După un an steril de mandat, au încheiat „în forță” 2021, aruncând în derizoriu chiar însemnătatea Unirii de la 24 Ianuarie 1859. Concret, grație celor 12 a „picat” proiectul care prevedea aprobarea alocării a 312,65 mii lei pentru organizarea, în 2022, a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Poate părea o sumă mare, însă, defalcat, fiecare leuț fusese explicat.

Voința majoritarilor a fost exprimată de ex-directorul Victor Dumitru, probabil ca să arate că totuși e liderul de grup al PNL-iștilor din CL Focșani. Așa că a ridicat mânuța pentru a citi un amendament de pe foaie, amendament care aparent aparținea nu doar PNL, ci și USR (în coadă). Și, chiar dacă nu a comentat nimic, asumându-și practic rândurile citite împleticit de Dumitru, viceprimarul Tătaru a ținut să avertizeze de la început că nu va participa la vot. Adică are amendament, dar nu votează. Dar în rest, muncește la proiecte de nu mai are loc nimeni de dumneaei. Ei, și a trecut domnul Dumitru la citit cifrele de pe foaie, s-a încurcat în calcule, noroc că era în preajmă doamna viceprimar credincioasă a PNL să îi mai arate cu degetul pe foaie. Vocația de profesor nu dispare, știm. Dar chiar să ajute „elevii” la copiat, nu o credeam în stare.

În fine, a citit domnul Dumitru ce i se scrisese pe foiță, a bătut câmpii, a decis că voința e de a tăia absolut tot din sumele care se propuneau a fi alocate – mai puțin 6 mii lei pentru organizarerea „Maratonului Unirii”, că va diminua de la 30.45 mii lei la 21,65 mii lei suma propusă pentru cocarde tricolore, fulare tricolore, steguleţe și hărți turistice cu orașul Focșani. Important e că nu s-a umblat la ideea de a da 500 de hărți, ca să fie mulțumită și doamna viceprimar, care e culta geografiei, având un doctorat în domeniu. Se merită 10 mii lei, firește.

Nu se merită însă ca, de Mica Unire, municipiul nostru să fie vizitat de figuri marcante din țară și de peste hotare. Nu pentru grupul PNL și USR, care a decis să lase pe zero tot ceea ce însemna protocol și orice gest pe care municipalitatea ar fi putut să îl facă pentru cei care ar fi urmat să ne viziteze. Au lăsat totuși 7.000 de lei, „pentru apă, cafea și sucuri”. Am scris doar câteva rânduri, însă în realitate discuția a fost mult mai amplă și mai contondentă, nelipsind acuzele, motiv pentru care primarul Cristi Valentin Misăilă a intervenit și a subliniat că, pentru a nu mai lăsa loc de interpretări, va retrage proiectul. Nu că aceasta a limitat circul orchestrat de majoritari. Vă bateți joc de memoria celor care au reușit să facă România Mare, de istoria acestei țări. Opriți demagogia, retrag proiectul. Pentru că este o bătaie de joc. Vă bateți joc de focșăneni prin ceea ce faceți. Nu are sens, oricum ați făcut varză tot orașul și ați distrus toate sărbătorile, inclusiv acest moment istoric. De când ați venit i-ați privat pe focșăneni de toate bucuriile – mici, care erau, pe care noi puteam să le oferim. Ceea ce voiam noi să facem prin aceste invitații … nu aveam invitați maneliști, cum ați făcut la CSM. Aveam invitați ambasadori ai Franței, ai Israelului și alți oameni de seamă. Eu nu îmi permit să invit un om și să îi dau doar un ceai și o cafea. Unui om care vine de la mii de kilometri distanță. Să vă fie rușine. Vă bateți joc de istoria acestui oraș și a acestei țări. De aceea retrag acest proiect, a explicat primarul.

Viceprimarul Ana Maria Dimitriu a avut un soi de satisfacție că a fost retras proiectul și a glăsuit că ar trebui ca primarul să suporte toate cheltuielile, dacă vrea. În plus, a făcut cumva un soi de comparație cu faptul că Primăria Focșani ar arunca banii atunci când premiază cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie sau pe cei care aniversează 100 de ani.

În replică, alesul social democrat Mihai Nedelcu a precizat: Ați privat focșănenii de o mică bucurie. Ați privat copiii din Focșani de un spectacol pe care l-ați fi putut oferi, dacă ați fi fost generoși. E păcat ce se întâmplă în această ședință și în acest municipiu. Pentru faptul că ați furat sărbătorile focșănenilor, veți fi la un moment dat amendați. Asta denotă lipsa dumneavoastră de cultură, lipsa dumneavoastră de educație. Să confiscați și să anulați o sărbătoare… să vă bateți joc și de Mica Unire, să știți că pe mine nu mă miră. Poate pe unii care v-au crezut mai intelectuali, mai inteligenți, s-ar putea să îi mire prostiile pe care le-a spus colegul meu, Victor Dumitru. Se dovedește că nu vreți binele focșănenilor, se dovedește că nu vreți să fiți lângă ei. V-au votat oamenii, vor să marcheze anumite momente. Nu ne putem face de râs. Orașul Unirii nu se poate face de râs. Pe dumneavoastră, dacă vă iau la întrebări rapid, nu știți ce s-a întâmplat atunci. Ne jigniți pe toți. Mă așteptam la această mascaradă politică, dar am avut o speranță că nu se va întâmpla. Părerea mea este că nu v-aș fi trecut liceul. Voi la istorie aveți nota 4 și din punctul meu de vedere voi sunteți repetenți. Ați furat toate sărbătorile.

Ar mai fi de menționat că în proiect se specifica clar că la eveniment vor fi invitați ambasadori, membrii delegațiilor străine, șefii autorității locale și județene, consilieri locali, profesori și intelectuali din Municipiul Focșani, însă consilierii PNL și USR s-au făcut că nu înțeleg despre ce este vorba, ci au sărit care mai de care să justifice că Focșaniul nu are nevoie de astfel de „paranghelii”. N-are nevoie Focșaniul de prezența unor oameni culți, a unor ambasadori, a unor oameni care ar putea să creeze o vizibilitate municipiului reședință de județ. Uită domnii PNL-iști și doamna Tătaru de petrecerea „cultă” pe care au pus-o la cale pe 8 decembrie, cu lăutari, mâncare și băuturică pe alese. Ocazie cu care și-au făcut poze „de colecție” de pus pe Facebook, au făcut live-uri în care și-au etalat priceperea în alte cântatului și dansului. Problema o fi că mai există oameni din alte medii, care nu fac toate cele de mai sus, oameni care urmau să vină în vizită la Focșani. Așa că, nu avem nevoie să marcăm Unirea Principatelor la Focșani, au spus în cor cei 12 magnifici.

Cum deja ne-a obișnuit în dulcele stil clasic de budoar, doamna viceprimar-președinte de ședință – deși și-a pierdut ușor cumpătul, cine știe din ce motive – a spus clar și răspicat că nu era vorba decât despre tăierea de pe listă a mesei pentru 250 de persoane. Nu o fi auzit ce i-a citit consilierul Dumitru chiar lângă urechiușă. Nu mai vorbim de faptul că probabil nici nu a avut habar despre ce era vorba în propoziție. În rest, când dumneaei face vizite oficiale la care se bea câte un pic, poate se și mănâncă, e bine. Când e vorba să vină persoane mai distinse și să fie asigurat protocolul, mai bine spune pas. Important e că totuși ulterior, pe pagina USR Vrancea a apărut un comunicat semnat „29 decembrie 2021”, în care se explică ce rău este primarul Misăilă. Comunicatul nu e asumat pentru că de fapt aparține PNL și l-a preluat USR-ul, ca și cum ar fi gândit la comun. Adevărul este că e nevoie de multe minți luminate să scrie, negru pe alb, despre „evenimente megalomanice”. S-a blocat dex-ul, ne scuzați. Cuvântul nu există în dicționar. Bașca, uitând ce au făcut pe 8 decembrie la un anumit local, PNL-iștii și doamna vice Tătaru scriu în comunicatul semnat „29 decembrie 2021” că primarul pune la cale evenimente în pandemie. Dar despre evenimentul privat la care au participat 46 de persoane – după calculul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, chiar nu spuneți nimic? În condițiile în care toți cei care au participat au primit „felicitări” de la IPJ Vrancea, pentru că s-a constatat că s-a încălcat legea. Pentru că petrecerile erau nițel interzise. Una e să bei și să mănânci, alta e să o „arzi” pe evenimente private pe care să le pui totuși pe Facebook, să știe toți cât de bine se simt unii cărora li s-a urcat puterea la cap. Despre petrecăreți, numai de bine.

La mulți ani, focșăneni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?