Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO: Șefi în pandemie. Interviu cu Eliza Botezatu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea

Care este secretul fericirii? Găsirea echilibrului perfect între viața profesională și cea de familie. Eliza Botezatu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, spune că face față cu brio și funcției pe care o are, dar și statutului de mamă. „Sunt născută în orașul Mărășești, însă Focșaniul mi-a devenit a doua casă. Sunt licențiată în Drept și am un master în Administrație Publică. Primul loc de muncă a fost ca secretar la Școala Generală «Anghel Saligny» din Focșani, unde m-am angajat imediat după terminarea facultății. Nu am lucrat foarte mult timp acolo, dar a fost o experiență plăcută și bună. În acea perioadă, învățam pentru intrarea în Barou, lucru care s-a și întâmplat după un an și ceva. Am trecut examenul de intrare în Baroul Vrancea, unde sunt și avocat stagiar suspendat. În 2009, mi-am început activitatea în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea pe funcția de inspector șef adjunct Relații de Muncă până în 2011, când am promovat examenul pentru funcția actuală, cea de inspector șef‟, spune Eliza Botezatu.

Cu toate că începutul profesional a fost relativ dificil, anii și-au pus amprenta, iar Eliza Botezatu spune că acum este un om mult mai „călit‟. Principalele atribuții ale ITM Vrancea sunt reducerea incidenței muncii nedeclarate și controlul securității și sănătății în muncă. Astfel, pentru a reuși să coordoneze și să îndrume inspectorii de muncă, Eliza Botezatu spune că este nevoie de „asumarea responsabilității, respect și curiozitate. Trebuie să fii bun ori de câte ori poți și să fii un om respectuos, în așa fel încât să poți obține, la rândul tău, respectul celor din jur. Totodată, consider că un loc aparte îl ocupă curiozitatea care se află în spatele ambiției de a progresa și de a dobândi constant cunoștințe noi în domenii cât se poate de variate‟.

Categoric, lipsa de forță de muncă este una dintre problemele cu care se confruntă județul‟

În fiecare an, printre obiectivele reprezentanților ITM Vrancea se află „reducerea incidenței muncii nedeclarate la nivelul economiei județului Vrancea și facilitarea tuturor partenerilor sociali la cunoașterea și aplicarea legislației muncii și cea a securității și sănătății în muncă‟. Eliza Botezatu spune că una dintre problemele cu care se confruntă Vrancea este lipsa locurilor de muncă, urmată de lipsa personalului calificat și necalificat. „Categoric, lipsa de forță de muncă este una dintre problemele cu care se confruntă județul nostru. Constat din ce în ce mai des un dezechilibru între cerere și ofertă care, în cea mai mare parte, vine din lipsa de personal calificat. Din păcate, persoane calificate pentru diverse activități și, implicit, diverse locuri de muncă, sunt din ce în ce mai puține. Chiar și personalul necalificat se găsește din ce în ce mai greu. Soluția cred că ar fi creșterea numărului locurilor de muncă, și, totodată, o creștere economică la nivel județean, care ar duce la atragerea de noi investiții, noi angajatori și noi locuri de muncă‟, spune Eliza Botezatu.

O altă problemă pe care trebuie să o gestioneze ITM Vrancea o reprezintă accidentele de muncă. În decursul anului 2021, la nivelul ITM Vrancea a fost comunicat un număr de „113 evenimente din care 10 soldate cu deces și unul soldat cu invaliditate. Sunt mai multe evenimente comunicate față de anul precedent, însă numărul deceselor este relativ mai mic. Avem foarte multe accidente de traseu. Practic, persoanele respective fie se deplasau de la domiciliu la locul de muncă, fie se întorceau acasă de la serviciu. Totodată, accidentele petrecute pe traseele forestiere sunt destul de dese, având în vedere faptul că vorbim despre un domeniu vulnerabil cu mult mai multe probleme‟, mai spune Eliza Botezatu.

Colegii mei au fost prezenți în teren ori de câte ori a fost nevoie‟

ITM Vrancea este una dintre instituțiile cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii pandemiei de COVID-19, astfel că volumul de muncă al angajaților a crescut în această perioadă. „Atribuțiile ITM Vrancea au crescut odată cu începerea pandemiei prin stabilirea unor noi atribuții de control confrom legii 55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a pandemiei de COVID-19. Pe lângă atribuțiile clasice pe care le aveam privind legislația muncii și a securității și sănătății în muncă, odată cu venirea pandemiei, am efectuat un număr mult mai mare de controale pe timp de noapte, atât singuri, cât și cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea pandemiei. Prin comparație cu anii precedenți, pentru noi, anul acesta a fost destul greu și de solicitant atât fizic, cât și psihic. Le mulțumesc colegilor mei care au dat dovadă de profesionalism și determinare chiar și în condiții mai grele de lucru. Cu toții traversăm o perioadă dificilă, cu toate acestea, colegii mei au fost prezenți în teren ori de câte ori a fost nevoie, atât ziua, cât și noaptea, atât în zilele lucrătoare, cât și în cele de weekend sau în sărbători legale‟, adaugă Eliza Botezatu.

Inspectorul șef al ITM Vrancea spune că în acești ani de activitate, a învățat foarte mult, însă a fost atentă și la nevoile familiei, înțelegând că trebuie să acorde o atenție sporită educării copiilor. „În fiecare an acumulez cunoștințe noi. Mă bucur că am parte de un colectiv foarte frumos și unit. Practic, suntem ca o familie. Datorită faptului că încă sunt mici copiii mei, mă axez foarte mult pe ei. Suntem la un nou început: școala. Încerc să-mi fac treaba cât mai bine la birou, așa cum am făcut-o și până acum, astfel încât să-mi duc la îndeplinire și atribuțiile de mamă‟, adaugă Eliza Botezatu.

Secretul fericirii constă în clipele petrecute cu familia, „acasă‟ fiind locul în care ne regăsim echilibrul pentru a face față provocărilor de la serviciu. Sărbătorile de iarnă sunt perioada în care acordăm mai mult timp atât familiei, cât și oamenilor din jurul nostru, fără de care viața ar fi, poate, monotonă. „Le urez tuturor vrâncenilor, mai ales în timpurile pe care le trăim, sănătate și sărbători liniștite alături de cei dragi! La mulți ani!‟, transmite Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM Vrancea.

Flash interviu:

  1. Cartea de pe noptieră: „«Când Dumnezeu nu mai iubește», scrisă de Sebastian Lăzăroiu‟.

  2. Ce înseamnă „acasă‟? – „Familia‟.

  3. Calitățile unei femei de carieră: „Asumarea responsabilității, generozitatea interioară, respectul mutual, curajul și încrederea în sine‟.

  4. Care este motto-ul care vă reprezintă? „Joacă cinstit, așteaptă-te ca alții să joace murdar și nu-i lăsa să te tragă în noroi‟.

  5. Timp liber: „Călătorii și activități cu copiii‟.

  6. Surse de informații: „În general, presa‟.

  7. Cum începe și cum se încheie o zi: „Începe cu cele mici și se termină tot cu ele‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?