Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO : Volumul „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”, lansat la Ateneul Popular


Varujan Vosganian și-a lansat și la Focșani cartea „Jocul celor o sută de  frunze și alte povestiri”. Lansarea a avut loc ieri, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”. Sorin Francu, directorul Teatrului Focșani, a fost moderator. Acesta a recitat, în deschiderea evenimentului, poezia „Pe vremea când lumea era întreagă”. „Focșaniul găzduiește astăzi (ieri-n.r.) două manifestări foarte importante: una muzicală, cealaltă literară. Cred că suntem aici cei care trebuie să fim și, în primul rând, prieteni cu Varujan Vosganian, pentru că domnia sa este punctul central al acestei întâlniri, aducându-ne astăzi un volum apărut în 2013, dar care la Focșani nu a avut o lansare oficială”, a spus Sorin Francu.
Invitații Ștefania Oproescu – poetă, Gheorghe Neagu – prozator și Paula Grosu – actriță au citit câteva fragmente din volum, dar nu înainte de a spune câteva cuvinte la adresa scriitorului Varujan Vosganian și a cărții acestuia, despre trăirile exprimate în rândurile poveștilor sau metaforele folosite. „De la prima și până la ultima pagină, regăsim autorul în diferite ipostaze. În Jocul celor o sută de frunze sunt foarte multe elemente autobiografice, e o carte plină de metafore, de propoziții pe care nu le mai uiți după ce le-ai citit”, este de părere Ștefania Oproescu, apoi actrița Paula Grosu i-a provocat la lectură pe cei prezenți în sală.
Prozatorul Gheorghe Neagu a spus că îl vede pe autor, o persoană publică, că are emoții. În opinia sa, prin intermediul acestei cărți, Varujan Vosganian a făcut un gest frumos pentru noi, românii. „În spatele frazelor se găsește și poetul: spumos, plin de metafore, cu imagini care pot să te șocheze, dar să te și impresioneze”, a afirmat prozatorul.
În sală a fost prezent și Horia Moculescu, venit la Focșani pentru a juriza Festivalul de Muzică Ușoară „Florentin Delmar”. Acesta nu a vrut să rateze lansarea cărții, așa că a ocupat un loc în primul rând al sălii și a spus câteva cuvinte despre „Cartea șoaptelor”, scrisă tot de Vosganian, carte care „l-a umplut de frumos”. La finalul discursului său, Horia Moculescu și-a declarat admirația față de autor, spunându-i nici mai mult, nici mai puțin, că îl iubește. Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au numărat și viceprimarul Focșaniului Marius Iorga, dar și directorul Colegiului Național „Unirea”, profesorul Cornel Noană.
La finalul evenimentului, a luat cuvântul și Varujan Vosganian, care a citit poezia „Visul”, iar apoi a prezentat o parte din narațiunea cărții și a explicat și de unde vine titlul. „Este vorba de un joc între patru copii, care pe drumul spre școală, de la gară la liceul Cuza, mergeau pe frunze de castan. Au luat în geantă câte o sută de frunze. Unde nu găseau o frunză să calce, o scoteau din geantă, din cele o sută, și o puneau jos. Cine ajungea cel mai departe, acela câștiga”, spune autorul.
Cine a fost interesat și curios să parcurgă rândurile cărții, au putut să o achiziționeze la ieșirea din sală, la prețul de 30 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?