Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

FOTO: Ceremonie militară dedicată Zilei Veteranilor de Război

Militarii vrânceni și autoritățile locale din Focșani i-au omagiat pe veteranii de război în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Mausoleul Eroilor din cartierul Sud. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007 în amintirea datei de 29 aprilie, în care Regele Carol I a semnat decretul de instituire a titlului de „veteran de război” pentru foștii luptători în Războiul de Independență.

Cu această ocazie a avut loc ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane de flori și defilarea militarilor din Garnizoana Focșani. Astfel, generalul Daniel Condruz, comandantul Garnizoanei Focșani, a prezentat mesajul generalului Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării. „29 aprilie reprezintă una dintre cele mai importante sărbători militare și naționale. Este ziua în care omagiem curajul și devotamentul celor care au luptat pentru libertate, demnitate și pace în numele națiunii noastre. Ne reunim pentru a onora faptele de eroism și sacrificiu ale veteranilor de război”, se arată în mesajul transmis de comandantul Garnizoanei.

Prefectul Marius Iorga a transmis mesajul prim-ministrului României, Marcel Ciolacu: „România onorează (…) veteranii de război care au scris drumul spre independență și libertate al țării noastre. Avem un loc pe care să-l  numim acasă grație celor care, prin sacrificiu, au apărat tot ce ne aparține și tot ce iubim. Veteranilor aflați la vârstă venerabilă, pe care avem privilegiul să îi avem între noi, le doresc sănătate și viață lungă, în mijlocul unor familii și comunități care să le poarte recunoștință.

Memorie eternă veteranilor pe care îi onorăm, multă sănătate puținilor veterani supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial!”, se arată în mesajul premierului. Mesajul administrației județene a fost transmis de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare. „Gândurile noastre se îndreaptă, cu apreciere și recunoștință, către toți cei care au apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale României, chiar și aici, pe plaiurile Vrancei, în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

Martori eterni ai acestor lupte istorice care s-au purtat în Vrancea sunt mausoleele eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, județul nostru fiind unic datorită acestor monumente închinate eroilor noștri”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare.

          Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a arătat că Ziua Veteranului de Război este un gest de recunoaștere și de cinstire a celor care au luptat pe câmpul de luptă pentru ca România să fie un stat liber, independent și democratic.„Un popor care se respectă este obligat să își cinstească trecutul, actele istorice deosebite și pe toți cei care, de-a lungul timpului, au contribuit la acele momente care definesc fiecare națiune în parte.

Și este firesc să fie așa, pentru că prezentul este clădit pe trecut, iar viitorul se construiește pe ceea ce se întâmplă astăzi. Pentru fiecare popor, veteranii de război sunt cei care, în ciuda vârstei înaintate, a unor boli inerente sau a sechelelor dobândite pe câmpul de luptă, continuă să ne amintească zi de zi că fiecare dintre noi avem o responsabilitate uriașă față de Neam și Țară!

Cu speranța că ziua de mâine ne va aduce totuși liniște și pace, să cinstim așa cum se cuvine memoria eroilor noștri, iar noi la rândul nostru să transmitem mai departe generațiilor viitoare lecţia demnităţii, așa cum ne-a fost nouă predată de bravii noștri înaintași. Dumnezeu să le răsplătească dragostea de țară, curajul și sacrificiul celor care nu mai sunt printre noi și să îi odihnească în pace.

Vă vom cinsti şi nu vă vom uita niciodată! Onoare, Respect și Recunoștință veteranilor de război!”, a transmis primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?