Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Patron condamnat pentru ucidere din culpă, după ce un angajat a murit în urma unui accident de muncă. Are de plătit și daune către soția victimei

Un bărbat de 29 de ani din Slobozia Bradului, administrator al unei societăți de colectare a deșeurilor feroase și neferoase, a fost găsit vinovat pentru un accident de muncă întâmplat în iunie 2018, în urma căruia un angajat și-a pierdut viața. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, sentința pe fond fiind de condamnare la închisoare cu suspendare. În plus, instanța a acordat și daune văduvei angajatului său, angajat care la data decesului avea 60 de ani. (…) condamnă pe inculpatul (…), la următoarele pedepse: 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru ucidere din culpă; 5 luni închisoare, pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. (…) constată că infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat sunt concurente. (…) dispune aplicarea pedepsei mai grele de 2 ani şi 6 luni închisoare care va fi sporită cu o treime din cea de-a doua, urmând să execute o pedeapsă de 2 ani, 7 luni şi 20 de zile închisoare. (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea, pe durata termenului de încercare de 2 ani. (…) admite acţiunea civilă intentată de partea civilă (…) şi obligă inculpatul la despăgubiri civile în valoare de 100.000 lei, reprezentând daune morale. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 1.400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 1.000 de lei reprezintă cheltuielile judiciare din faza urmăririi penale). (…) admite plata cheltuielilor judiciare făcute de partea civilă și obligă inculpatul la plata sumei de 2.400 lei reprezentând cheltuieli judiciare, se arăta în hotărâre, care a fost atacată cu apel de inculpat.

De menționat și că vrânceanul are câteva obligații de îndeplinit pe durata termenului de supraveghere, inclusiv aceea de a presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 60 zile la Primăria Slobozia Bradului sau Şcoala cu clasele I-VIII din comună. Aceasta în condițiile în care bărbatul a plecat la muncă în Germania pe parcursul cercetărilor. Însă, în timpul anchetei, acesta și-a recunoscut vinovăția. Din ce s-a reținut în rechizitoriu, în vara anului 2018, vrânceanul a decis să construiască o hală, deși nu avea autorizație de construcție sau un proiect de construcție, lucrarea fiind executată de angajații societății. În plus, ultima instruire întocmită pe numele victimei fusese efectuată cu mai bine de un an în urmă, iar pe 11 iunie 2018, ziua accidentului, acesta nu avea cască sau alt echipament de protecție. În aceste condiții, victima, care era angajat ca sudor, a fost lovit de o grindă metalică care practic l-a strivit de schela metalică pe care se afla. La scurt timp, victima a fost transportată de câțiva colegi cu mașina la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, care era cel mai aproape, însă aici medicul de gardă a constatat că bărbatul nu mai prezenta semne vitale, și i-a sfătuit să anunțe poliția. Chiar cu acest sfat, colegii au urcat în mașină și au mers la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, unde bărbatul a fost resuscitat, dar fără rezultat, fiind declarat decesul. În urma anchetei s-a stabilit că victima a prezentat o insuficiență cardio-respiratorie acută, consecința directă și imediată a unui traumatism toracic grav cu fracturi costale multiple, hemotorax bilateral, explozie cardiopericardică, smulgere venă cavă inferioară în porțiunea intrapericardică, leziuni care au condus la deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?