Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO! Armele găsite la perchezițiile de sâmbătă, scoase la vânzare de soţiile celor care l-au asasinat pe afaceristul vrâncean Constantin Chiriţă

Două femei, soţiile a doi dintre bărbaţii judecaţi în dosarul uciderii omului de afaceri Constantin Chiriţă, patron al unor case de schimb valutar din Focşani, au fost arestate de magistraţii Judecătoriei Buzău într-un dosar în care se fac cercetări pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi trafic de substanţe periculoase. Mandat de arestare a fost emis, în acest dosar, şi pe numele unuia dintre autorii crimei din luna februarie a anului 2019, chiar dacă acesta se află deja în arest. Întrucât soţii lor sunt după gratii, femeile, cu sprijinul acestora, au scos la vânzare un adevărat arsenal de arme care au fost găsite îngropate de anchetatori. Cel puţin una dintre aceste arme a fost căutată şi după comiterea crimei din Vrancea, dar nu a fost găsită. La momentul respectiv a fost făcută şi o pecheziţie tot la Bacău. De precizat este faptul că armele găsite acum nu sunt cele cu care s-a tras asupra omului de afaceri. Cele cu care a fost omorât afaceristul vrâncean a fost găsite aruncate şi expertizate.

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău. În temeiul art. 225 şi 226 Cod procedură penală cu referire la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpaţilor V.G.V. pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (…) şi trafic de substanţe periculoase (…) V.I. pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, şi i trafic de substanţe periculoase (…) şi I.L., pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de nerespectare a regimului armelor şi munitiilor (…) şi tentativă de trafic de substanţe periculoase (…)”, se arată în hotărârea magistraţilor de la Judecăţoria Buzău.

Reamintim că la finele săptămânii trecute, poliţiştii din Buzău “au efectuat 7 percheziţii domiciliare, în județele Vrancea și Bacău. (…). Din cercetări a reieșit că patru persoane (două femei, de 27 și 35 de ani și 2 bărbați, de 35 și 43 de ani), din Vrancea, ar fi deținut arme, muniții și substanțe toxice, pe care, în perioada martie-aprilie a.c., ar fi intenționat să le comercializeze. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 7 arme letale deținute ilegal – o armă automată militară, o carabină, 2 arme de vânătoare semiautomate, 3 pistoale calibrul 9 mm, 1.000 de cartușe aferente, un recipient cu aproximativ 2 kg. de substanță ce pare a fi mercur, un pistol neletal deținut ilegal și 2 dispozitive de tip amortizor. Față de cele două bănuite a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, bărbații fiind sub executarea unei pedepse privative de libertate. Ulterior, instanța a emis pe numele celor două femei mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile. În cauză, sunt continuate cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și trafic de substanțe periculoase.”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Române.

Patru inculpaţi în dosarul uciderii omului de afaceri

Constantin Chiriţă, zis “Telu”, patron al unor case de schimb valutar din Focşani, în vârstă de 61 de ani, a fost omorât în seara zilei de 22 februarie 2019, pe drumul care face legătura între DN 2 E85 şi comuna Slobozia Ciorăşti, acolo unde el locuia. S-a întâmplat puţin după ora 19.00 şi nu la mare distanţă de intrarea în comună. Maşina afaceristului, un Mercedes, a fost tamponată de un autoturism de teren. Din această din urmă maşină s-au şi tras două focuri de armă înspre autovehiculul victimei şi ambele au nimerit corpul afaceristului. Un glonţ l-a atins în zona braţului, iar cel de-al doilea în zona inimii, provocându-i decesul. Nu departe de locul faptei, oamenii legii au găsit maşina de teren cu care s-au deplasat doi dintre inculpați, fiind abandonată. Aceasta avea numere de Anglia, iar deasupra acestora erau montate numere de Suceava. S-a stabilit ulterior că numerele româneşti de înmatriculare erau false. În timpul cercetării la faţa locului, în maşina victimei anchetatorii au găsit o sumă extrem de mare de bani. Este vorba de aproximativ 30 mii euro, 20 mii lire sterline şi câteva sute de mii de lei.

În vara anului 2019, patru bărbaţi au fost trimişi în judecată în acest dosar. Unul dintre inculpați este Bogdan Ionuț S., în sarcina căruia s-au reținut, prin rechizitoriu, infracțiunile de omor calificat, tentativă la tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și distrugere. Cel de-al doilea inculpat este Gheorghe Vasile V., propus la arestare şi în dosarul de acum de la Buzău, care a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de omor calificat, tentativă la tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept. În sarcina lui Marius Daniel C., cel de-al treilea inculpat din dosar, s-au reținut infracțiunile de complicitate la omor calificat și complicitate la tentativă la tâlhărie calificată.

În dosar mai apărea şi un al patrulea nume, respectiv Pompiliu Gabriel I.., a cărui soţie a fost arestată acum în dosarul de la Buzău. Conform rechizitoriului din dosarul de omor, bărbatul a fost trimis în judecată judecat pentru instigare la omor calificat și instigare la tentativă la tâlhărie calificată. Cu alte cuvinte, el este cel care le-a dat pontul celor trei bărbați amintiți anterior, cu privire la omul de afaceri Constantin Chiriță, la sumele de bani pe care le avea acesta, dar și cu privire la traseul urmat de victimă.

Cu ce arme a fost executat omul de afaceri

Anchetatorii arătau în rechizitoriu că la data de 22 februarie 2019, în jurul orei 19.27, inculpatul Bogdan Ionuț S., împreună cu Gheorghe Vasile V., după o planificare prealabilă, a executat un foc de armă asupra mașinii în care se afla victima, scopul fiind acela de a-i lua acesteia banii. În urma executării focului de armă a rezultat decesul victimei, după cum spun anchetatorii.

Tot împreună, la aceeași dată și la aceeași oră, bărbații au încercat să fure banii victimei, prin folosirea armelor de foc, lucru pe care nu l-au reușit. Despre Bogdan Ionuț S., anchetatorii mai spuneau că a avut asupra sa o armă de foc letală, de tip pistol automat „Moschetto Automatico Beretta”, calibru 9×19 mm, iar în autoturismul marca Toyota Rav 4 a mai avut o armă letală de tip pistol semiautomat, calibrul 5,6 mm, marca Pietro Beretta, arme pe care le-a deținut fără drept. Arma pe care a folosit-o pentru uciderea afaceristului era o armă de foc letală, de tip pistol semiautomat, marca Vincenzo Bernadelli. Potrivit procurorilor, la data amintită, el a condus pe drumurile publice o mașină care avea aplicată o plăcuță cu număr de înmatriculare de Suceava, fără ca acest număr să fie atribuit de autorități, având cunoștință despre acest lucru. În final, anchetatorii mai aratau în rechizitoriu că același Bogdan Ionuț S., în timp ce conducea pe drumurile publice un autoturism marca Toyota Rav 4, cu intenție a intrat în coliziune cu autovehiculul marca Mercedes, condus de victimă, provocându-i avarii.

Despre cel de-al doilea inculpat, respectiv Gheorghe Vasile V., anchetatorii spun cam același lucru, cu mici excepții. Și el a executat un foc de armă asupra mașinii în care se afla victima, cu scopul de a-i sustrage banii, iar în urma folosirii armelor de foc a rezultat decesul victimei. La data respectivă, el a avut asupra sa o armă de foc letală, de tip pistol semiautomat, marca Vincenzo Bernadelii, iar în mașină a avut o altă armă letală de tip pistol semiautomat marca Pietro Beretta, pe care le-a deținut fără drept. De asemenea, el a folosit atunci fără drept o armă de foc letală, de tip pistol automat „Moschetto Automatico Beretta”. Anchetatorii mai spun că în perioada 2017 – noiembrie 2018, acesta ar fi deținut la locuința sa o armă neletală, marca Narcopnia, cu aer comprimat, fără a fi autorizat în acest sens.

Cel de-al treilea inculpat, Marius Daniel C., i-a transportat pe ceilalți doi inculpați care au tras efectiv în omul de afaceri, din Adjud până la punctul „Pod” (probabil de la Golești – n.r.), după care i-a așteptat în apropierea locului faptei, pe DN 2 E85, având cunoștință că aceștia au asupra lor arme de foc, pe care stabiliseră că le vor folosi. Anchetatorii spun că acesta din urmă știa și că cei doi urmează să acționeze asupra lui Constantin Chiriță pentru a-i lua banii.

Cei trei bărbaţi din Vrancea şi Bacău au fost prinși în Vama Nădlac, în timp ce voiau să iasă din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?