Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Comunele cu primari PSD și AUR au primit jumătate din banii repartizați de CJ Vrancea primarilor PNL

Primarii PSD și AUR ai comunelor vrâncene acuză modul discreționar în care au fost alocați banii către comunitățile locale de către Consiliul Județean, în acest an. Majoritatea banilor au fost direcționați către comunele conduse de edili PNL, iar diferențele sunt de șase ori între cea mai mică și cea mai mare sumă alocate. Cele 42 de comune conduse de edili PSD au primit 6,8 milioane lei, comparativ cu cele 13 milioane lei alocate de Consiliul Județean pentru 29 de comune PNL.

          S-au dat discreționar, acuză primarul Grigore Mihăeș de la Năruja. Edilul spune că necesarul era de 820 mii lei pentru a asigura continuarea proiectelor aflate în derulare însă a primit doar 120 mii lei. Aceasta în condițiile în care bugetul pentru acest an este cu aproape 600 mii lei mai mic decât anul trecut. Primarul a atras atenția că edilii PNL au fost privilegiați și la finele anului trecut când au fost alocate 28 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Cei mai mulți bani au fost dați tot pentru primăriile PNL, unele comune primind și câte un milion de lei, pentru cheltuieli de funcționare și cheltuieli cu asistența socială. Ori, este greu de crezut că toți banii au fost cheltuiți în ultimele două săptămâni, sumele fiind direcționate către excedentul bugetar pentru a fi utilizate în acest an. Este dezastru ceea ce se întâmplă. Sunt comunități care au nevoie de fonduri pentru proiectele de dezvoltare. Niciodată nu a fost o asemenea discrepanță între comunități la alocarea de fonduri, a spus primarul Grigore Mihăeș.

Comuna Vrâncioaia este una dintre comunitățile care au primit doar 100 mii lei de la Consiliul Județean în acest an. E o bătaie de joc ce s-a întâmplat. Nu au fost niciodată diferențe atât de mari la sumele alocate localităților. Acum este o diferență de șase ori între cea mai mică sumă alocată, 100 mii lei și cea mai mare sumă, de 600 mii lei. Sunt mai multe proiecte pe care vrem să le realizăm în comună, proiectul canalizării Vrâncioaia-Ploștina, trebuia să creștem capacitatea la alimentarea cu apă pentru a nu mai avea problemele de anul trecut, doream să amenajăm și ulițele comunale, aveam pregătit proiectul pentru modernizarea Școlii Poiana, ne-a spus primarul Ionică Danțiș.

Gugești este altă comună care a primit 100 mii lei în condițiile în care necesarul era de 400 mii lei. Fără comentarii ceea ce s-a întâmplat. Cred că vom băga acești bani în excendent, să mai adunăm și să putem realiza un proiect în comună”, ne-a spus primarul Vasile Vatră.

Tot 100 mii lei a primit și comuna Pufești, condusă de primarul AUR, Nicolae Damian. Suma repartizată reprezintă mai puțin de 10% din necesarul de 1,2 milioane lei solicitat de administrația locală din Pufești, atât pentru funcționare, pentru investiții aflate în derulare sau cofinanțare pentru investiții noi dar și pentru întreținerea drumurilor. Făcând haz de necaz, primarul îi mulțumește Consiliului Județean că măcar i-a dat bani, și nu i-a luat. Edilul arată că prin repartizarea fondurilor, cei de la PNL-USR se comportă altfel decât atunci când erau în opoziție și promiteau că banii vor fi repartizați tuturor administrațiilor locale. Am primit 100 mii lei, adică mai puțin de 10% din cât am solicitat. Sunt conștient că nu poți să îi împaci pe toți, că vor fi nemulțumiți dar sunt discrepanțe foarte mari, vizibile. Nu este vorba de politică, de opoziție, de putere. Vorbim despre a face administrație, a precizat primarul Nicolae Damian. Banii solicitați de Primăria Pufești erau pentru investiții precum proiectul pentru rețea de apă potabilă și apă uzată unde se dorea extinderea, ceea ce înseamnă cheltuieli cu proiectare, extinderea de la Școala Domnești, realizarea studiului de fezabilitate pentru Căminul cultural are trebui depus la CNI, rețeaua de alimentare și distribuție cu gaze naturale.

Consiliul Județean spune că alocările au fost transparente

Într-un comunicat de presă, conducerea Consiliului Județean a respins acuzațiile consilierilor județeni PSD referitoare la alocările bugetare din acest an și susține că acestea s-au făcut transparent. În privința acuzațiilor privind repartizarea pe criterii politice a fondurilor, conducerea CJ Vrancea respinge categoric această insinuare făcută de consilierii județeni ai Partidului Social Democrat, se arată în comunicatul administrației județene. Aceasta menționează și cazul localităților conduse de edili PSD care au primit sume egale sau chiar mai mari decât unele comune PNL, respectiv Andreiașu de Jos, Câmpineanca, Cîrligele, Fitionești, Gologanu, Milcovul, Slobozia Ciorăști, Vulturu, Vidra și Vintileasca, conduse de primari PSD. Alocările au fost făcute în contextul în care s-a ținut cont și de veniturile proprii care sunt previzionate a fi realizate de administrațiile locale din Vrancea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?