Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: S-a dat startul celei de-a doua ediții a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru‟

Până pe 20 septembrie, se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru‟, un proiect organizat de Asociația Protha Panciu cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea. Anul acesta, spectacolele din Focșani vor avea loc în aer liber. Cei interesați de aceste activități cultural educative sunt așteptați în Piața Unirii, începând cu ora 15:30, în limita locurilor disponibile.

La conferința de presă, care a avut loc ieri, în sala de spectacole a Cinematografului „Balada‟, au fost prezenți Cristi Valentin Misăilă, primarul Focșaniului, Dănuț Cristian, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Sfârloagă, inițiatorul proiectului, și actorul Alexandru Pribeagu.

Un festival cu și despre tineri

Festivalul de Teatru Tânăr „Ora de Teatru‟ se va desfășura în opt localități din județ: Focșani, Adjud, Dumbrăveni, Dumitrești, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra. În cadrul acestui festival vor avea loc ateliere de teatru cu copii și tineri, realizate de actori, coregrafi și muzicieni profesioniști, precum și de membri ai Trupei de Teatru Protha. Actorii profesioniști participanți la atelierele de teatru sunt: Alexandru Pribeagu, Anette Markka, Cătălin Florea, Cătălin Mocan și Bogdan Sălceanu. Atelierele de mișcare vor fi coordonate de coregrafii profesioniști Denis Bolborea, Cristian Hariga și Eugen Curelici, iar atelierul de ritm și muzică va fi realizat de Nidal Ștefan. Acestora li se va alătura Eduard Crucianu, student la actorie, fost membru al Trupei de Teatru Protha.

Îmi face o deosebită plăcere să fiu alături de dumneavostră la acest moment de deschidere a celei de-a doua ediții a festivalului organizat de Asociația Protha, asociație care a început această poveste în 2020 cu un concurs de idei și de variante, pentru a aduce tinerii alături în aceste momente ale trăirii noastre, când ar trebui să fim mai distanțați. Tinerii trebuie să fie în legătură unii cu alții, trebuie să meargă mai departe, iar asta este obligația administrației publice județene care, cu siguranță, și de această dată și-a adus aportul prin acele finanțări de la bugetul Consiliului Județean pentru proiecte realizate de tineri pentru tineri. Cu toții știm că trupa Protha este o trupă emblematică a județului Vrancea, cu care ne mândrim. Domnul președinte Marian Oprișan, și administrația publică județeană, întotdeauna a sprijinit tinerii, le-a sprijinit ideile. Anul acesta, trupa Protha a câștigat o finanțare de 40.000 de lei de la bugetul Consiliului Județean Vrancea pentru acest festival‟, a spus Dănuț Cristian, vicepreședintele instituției.

Primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, i-a apreciat pe inițiatorii festivalului, care au gândit o serie de activități și pentru tinerii cu dizabilități. „Este o bucurie să fiu alături de dumneavoastră, de reprezentanții acestei trupe minunate cu care noi, vrâncenii, ne mândrim. Este un prilej de bucurie pentru că putem să arătăm tuturor cetățenilor din Municipiul Focșani, și nu numai, că avem tineri de valoare, tineri care, iată, vor să facă ceva și să împărtășească din experiența deja foarte vastă acumulată în acest domeniu.

Deși, dacă ne uităm în actele lor de identitate, mulți dintre componenții acestei trupe n-au trecut de un sfert de veac, au o experiență extraordinară și știu foarte bine ce au de făcut. Îi felicit pentru inițiativă, îi felicit în primul rând pentru că se gândesc și la copiii cu dizabilități, este un lucru de suflet, un lucru care ne ajută pe noi toți să conștientizăm că ceea ce ne-a dat Dumnezeu ar trebui să prețuim foarte mult. Iar prin faptul că sprijinim și am sprijinit întotdeauna actele de cultură, demonstrează încă o dată că suntem, înainte de toate, purtătorii unei credințe, aceea că trebuie să ne păstrăm identitatea de neam și țară prin promovarea valorilor noastre culturale‟, a subliniat primarul Cristi Valentin Misăilă.

Unul dintre actorii care participă la acest eveniment cultural, Alexandru Pribeagu, a spus că a fost plăcut suprins să afle de activițățile desfășurate de Trupa Protha și de oamenii care-i sprijină. „M-am bucurat să iau parte la un astfel de festival. Din experiența mea de mulți ani, în care activez și ca trainer, și ca protagonist în unele festivaluri, am avut surprinderea plăcută să văd că acest festival se adresează și unei alte categorii de public care, de multe ori, este mai puțin solicitată, sau mai puțin cooptată în astfel de proiecte culturale și educative. M-am bucurat foarte mult să fiu solicitat în acest sens și să iau parte la acest festival în calitate de animator la astfel de ateliere. Ca și art terapeut, am avut ocazia, în ultimi ani, să lucrez cu mulți copii care sunt în spectrul acestui sindrom: autism‟, a spus Alexandru Pribeagu.

Proiectul se bucură de sprijinul sponsorilor S.N. „Nuclearelectrica” S.A., Vexio, S.C. Mercury360 Communications SRL si SC Altex Prod SRL, dar și al partenerilor: Direcția Generală de Asistență Socială și Protectia Copilului Vrancea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani, Primăria Focșani, Primăria Adjud, Primăria Panciu, Primăria Mărășești, Primăria Vidra, Primăria Dumitrești, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia Focșani, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focșani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobești, Colegiul Național „Unirea” Focșani, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Național „Emil Botta” Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești, Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi” Vidra și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?