Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Plățile pentru programul Tomata se fac la sfârșitul anului

Legumicultorii care s-au înscris în programul Tomata în acest an vor primi banii abia în ultimul trimestru din acest an. Este încă o veste rea de la guvernanții liberali pentru producătorii de roșii înscriși în programul Tomata, după cea prin care au fost anunțați că vor primi doar 75% din cei trei mii de euro anunțați inițial. Suma stabilită de Ministerul Agriculturii este de 2250 euro, cu 750 euro mai puțin decât primeau în anii trecuți pentru roșiile produse în solarii și livrate în piețe sau magazine. Practic, anul acesta, legumicultorii înscriși în programul Tomata primesc 2250 euro pentru minim trei tone livrate pe 1000 mp iar anul trecut au primit 3000 euro pentru minim două tone roșii livrate pe 1000 mp. Iar 2020 a fost un an dificil pentru legumicultori din cauza condițiilor meteo dificile.

Decizia de diminuare a ajutorului de minimis a fost luată de Ministerul Agriculturii motivând că numărul producătorilor înscriși și sumele solicitate la plată depășesc bugetul alocat la nivel național. Dacă în anii trecuți legumicultori primeau un ajutor de minimis de trei mii euro pentru că produceau roșii în solarii, situația s-a schimbat în acest an când liberalii au schimbat condițiile pentru cei care s-au înscris în programul Tomata. Au fost mai multe modificări, printre care obținerea unei cantități minime de 3 kg roșii/metru pătrat, respectiv trei tone pentru 1000 mp, care trebuie obținută de producătorii care vor să obțină acest ajutor de minimis sau introducerea unui un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, ce poate fi verificat de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare.

Însă modificarea principală a vizat reducerea ajutorului de minimis în cazul în care numărul de cereri și sumele solicitate la plată depășesc bugetul alocat. De altfel, chiar de la lansarea programului Tomata, ministrul liberal al Agriculturii a spus că ajutorul de minimis este de „maxim 3000 euro”. Estimările au devenit realitate iar numărul de legumicultori înscriși depășește previziunile inițiale. La nivelul județului Vrancea sunt 111 producători de legume care au îndeplinit condițiile și care ar urma să primească acest ajutor de minimis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?