Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Medicii de la Spitalul Adjud, testați CONTRACOST după ce au participat la o ședință cu un medic confirmat cu COVID – 19 de la Spitalul Militar Focșani

Situație deosebit de gravă la Spitalul Municipal Adjud! 32 de medici din cadrul Spitalului Municipal Adjud, managerul spitalului și viceprimarul municipiului, Claudiu Cristea, au participat luni la o întâlnire cu un medic care lucrează la această unitate spitalicească, dar și la Spitalul Militar din Focșani. Ulterior s-a aflat că medicul respectiv a fost confirmat cu coronavirus, fiind unul dintre cei 41 de angajați confirmați în comunicatele de la MApN. Neștiind luni despre această situație, fiecare dintre participanți a mers în continuare la serviciu, existând așadar posibilitatea transmiterii mai departe a virusului.

După ce au fost informați că medicul de la Spitalul Militar Focșani cu care s-au întâlnit luni a fost confirmat pozitiv ca fiind infectat cu coronavirus, atât medicii cât și conducerea Primăriei Adjud au solicitat testarea pentru coronavirus. Viceprimarul municipiului Adjud, Claudiu Cristea, susține că au cerut Direcției de Sănătate Publică Vrancea să fie testați, dar li s-a refuzat testarea. ,,Luni, 22 martie 2020, în calitate de membru al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, am participat alături de 32 medici la o ședință la care a fost prezent unul dintre cadrele medicale depistate la câteva zile după, pozitivă pentru COVID-19. Din momentul în care am aflat că medicul participant la ședință, ce activează și în cadrul Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Popescu”, a fost evaluată ca fiind pozitivă la COVID-19, am luat decizia de a mă izola voluntar la domiciliu alături de familie. Ne revoltă întârzierea perpetuă a testării celor care au participat la ședința de luni și nu putem sta impasibili și nu putem ascunde gunoiul altora sub preșul nostru! Dacă am proceda astfel, nu ne-am respecta datoria față de cetățeni și am încălca prevederile proaspăt schimbatului art. 352 din Noul Cod Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor infectocontagioase. Ori, tocmai acest articol este încălcat în acest moment de către Direcția de Sănătate Publică Vrancea care, în ciuda obligațiilor care le revin prin lege și în ciuda insistențelor noastre, promite că vine să testeze cel puțin persoanele care au participat la respectiva ședință și nu-și îndeplinește nici măcar această promisiune”, a precizat viceprimarul Claudiu Cristea.

Testare CONTRACOST la Adjud

După publicarea articolului în Monitorul de Vrancea, după multe discuții și un schimb de adrese, DSP Vrancea a confirmat că o echipă medicală din cadrul acestei instituții a mers la Adjud pentru a-i testa pe cei care au intrat în contact cu medicul deja confirmat ca fiind infectat cu coronavirus. Numai că surpriza cea mare acum apare. Testarea pentru coronavirus a avut loc contracost. Viceprimarul Claudiu Cristea spune că a fost informat de managerul spitalului, Monica Bercea, că fiecare persoană trebuie să plătească testarea. În total este vorba de 16 mii de lei! ,,Pentru că am avut mai multe discuții cu cei de la DSP privind posibilitatea testării medicilor și tuturor celor care au intrat în contact cu medicul infectat, în momentul în care am văzut că nu vor să efectueze testarea, am solicitat să fim testați în privat urmând să plătim aceste teste. Numai că și în privat pentru a te testa ai nevoie de o adeverință tot de la DSP. Deși nu am primit aceste adeverințe, azi (vineri-n.r.) am fost anunțați că o echipă de la DSP vine să ne testeze. Ulterior, am fost sunat de managerul spitalului care mi-a spus că trebuie să plătim această testare, respectiv 16 mii de lei. Am găsit un sponsor care va plăti aceste teste. Nu este normal ce se întâmplă. Este vorba de medici, personal medical aflat în linia întâi în lupta cu temutul coronavirus”, a precizat viceprimarul Claudiu Cristea.

„Spitalul municipal Adjud a fost dezinfectat în baza unui program aprobat de DSP Vrancea. De asemenea, bolnavii au fost externați cu toții azi vineri, o parte mergând la domiciliu și o parte la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani”, ne-a mai spus viceprimarul Claudiu Cristea.

Cu ce se laudă prefectul Berbece?!

Administrația locală de la Adjud cere în zadar de câteva zile testarea, abia după apariția unui articol în Monitorul de Vrancea, Instituția Prefectului Vrancea a trimis o informare de presă în care se arată că „au fost trimise solicitări către Departamentul pentru Situații de Urgență ca angajații Spitalului municipal Adjud, unitate ce urmează să trateze persoanele infectate cu COVID -19 în Vrancea, să fie testați în perioada următoare”. Dar până acum ce ați așteptat, domnule prefect Berbece?

Cât despre intenția de a fi tratate la Adjud persoanele infectate cu coronavirus, v-ați interesat dacă există aparatura și echipamentele de protecție necesare? ,,Cetățenii municipiului Adjud nu sunt de acord cu transformarea Spitalului municipal Adjud în spital destinat tratării persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, ce provoacă boala COVID-19, în acest sens o mare parte dintre ei fiind pregătiți să protesteze prin formarea unui cordon de manifestanți în jurul spitalului. Dorim să subliniem faptul că nu are aparatură și echipament de protecție pentru cadre medicale necesare aplicării tratamentelor specifice acestei infecții”, a afirmat viceprimarul Claudiu Cristea.

Și tot de articole în presă a fost nevoie pentru ca „având în vedere situația de la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Popescu” Focșani, unde mai multe cadre medicale au fost confirmate ca fiind infectate cu noul virus”, după cum se arată în informarea menționată, Instituția Prefectului Județului Vrancea să trimită înștiințări către toate instituțiile publice din județ ca „în următoarele două zile, de week-end, să se realizeze o dezinfecție totală”. Ce mai vrea prefectul? Ca „și Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Popescu” Focșani să devină unitate suport dedicată tratării cazurilor de COVID – 19”. La MapN ați vorbit?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?