Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO: Despre vlogging cu vrânceanul Cătălin Romeo, student la Politehnică

Astăzi discutăm despre vlogging, mai exact despre un vlogger vrâncean pe nume Cătălin-Romeo Penghis din Panciu. Recent, tânărul a postat pe canalul său de YouTube prima lui parodie intitulată „Camera de cămin, inspirată din piesa „Străzile din București‟ interpretată de florianrus și Mira. Romeo mi-a povestit despre noua lui pasiune: vloggingul, despre muzică și despre studenție.

De la Panciu, la București

Romeo are 22 de ani, s-a născut și a copilărit în Panciu. A făcut școala la Liceul de „Arte și Meserii‟ Panciu, iar apoi a fost elev al Liceului Teoretic „Ioan Slavici‟ Panciu. După Bac, Romeo s-a înscris la Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii București, unde este și în prezent student în anul 4. Pe lângă facultate, noua pasiune a lui este vlogging-ul, însă mai cochetează și cu muzica. „Cred că de la 15 ani, mi-am dorit să fac vlog, am avut niște încercări, niște episoade filmate cu o cameră gasită prin casă. Nu știam să editez, calculatorul nu mă ajuta, așa că mi-a fost rușine să le postez pentru că, trăind într-un oraș mic, prima oară ar fi ajuns la cei din oraș și, nefiind ceva wow, am așteptat. Acum sunt de părere că am așteptat cam mult, dar într-un final, din martie 2019, am început, am postat primul vlog, iar din vara acestui an am început să postez regulat și să mă țin cât de bine pot de treabă‟, spune Romeo.

Diferența dintre vlogger și creator de conținut

Este plin internetul de vloggeri. Tineri, care mai de care, postează pe rețelele de socializare clipuri video în care surprind micile lor întâmplări cotidiene, provocările sau ultimele reușite: totul în numele urmăritorilor. Astăzi prea puțini tineri se mai uită la televizor sau citesc ziarul… nu mai este la modă. Așa că internetul vine tare din spate cu acești creatori de conținut sau vloggeri. Care este însă diferența dintre cele două? „Vlogging-ul presupune crearea de videoclipuri online, în general pe YouTube, într-o anumită categorie: divertisment, politică, educație. Ca să fii vlogger ca la carte ar trebui să te filmezi pe tine și să încerci să faci conținut așa cum îți place, sperând că oamenii vor rezona. Am spus ca la carte pentru că sunt oameni care nu vor să se numească vloggeri, și aleg să își spună creatori de conținut pentru că ei filmează emisiuni online sau fac desene animate, fel și fel de lucruri, în timp ce vlogging-ul e ceva mai personal, implică o exprimare a personalității și gândurilor cuiva prin conținutul său, subliniază Cătălin-Romeo.

Carismă versus rezistență la „hate‟
Bun, am înțeles ce înseamnă vlogging-ul, acum vreau să știu dacă oricine poate face acest lucru. Adică, îmi iau o cameră de filmat sau, mai simplu, un telefon mai inteligent și mă filmez? „Ca să fii vlogger, cred că în primul rând îți trebuie carismă și multă imaginație la care se adaugă și multă răbdare, cel puțin la început. Tot aici ar mai intra perseverența și ambiția, pentru că fiecare etapă în carierea unui vlogger are dificultatea sa, la început e greu să faci oamenii să vină la tine ori să te faci auzit, mai târziu e greu să-i menții. Trebuie să ai mereu idei noi și să fii sincer cu ei pentru că pe YouTube nu e chiar ca la TV, pe YouTube, dacă porți o mască, mai devreme sau mai tarziu oamenii își dau seama și pleacă. Pe YouTube apare și hate-ul, acei oameni care fie au ceva cu tine, fie nu, și cărora nu le place ce faci sau pur și simplu nu au altceva de făcut decât să-ți lase comentarii negative, care nu trebuie luate în seamă, e o chestie la care chiar trebuie să fii rezistent, punctează tânărul.

Mai există noutate în vlogging?

A existat o perioadă în viața mea când urmăream vlogguri, aveam câțiva preferați, dacă-i pot numi așa. Îmi plăceau clipurile lor pentru că mereu veneau cu ceva nou: challenge-uri (provocări), discuții libere despre orice: viața la cămin, sfaturi despre make-up, recenzii, păreri despre site-uri de haine… orice. Însă, la un moment dat, și-au pierdut zvâcul, ceva le lipsea și asta m-a făcut să nu-i mai urmăresc.

L-am întrebat pe Romeo dacă are modele și dacă vine cu ceva nou în această industrie. „ Am câteva modele, dar îmi doresc să devin ceva mai mult decât au reușit ei. Am foarte mult content scris, idei care implică un buget ceva mai mare așa că l-am împărțit în două părți: episoade de vlog și piese…parodii muzicale. Am încercat să-mi fac o strategie, să-mi fac propiul nume, sper să și reușesc. Am discutat și cu o casă de discuri și am speranța că, dacă voi avea puțină susținere, proiectele mari pe care le-am pregătit o să apară. Apropo de noutate… de la întrebarea asta a apărut și primul vlog, m-am tot gândit: pe YouTube s-a făcut cam tot ce se putea face, deci, ce fac eu aici? Am pornit cu întrebarea asta la alți vloggeri mai mari, precum Dorian Popa sau Cristi Priză, mi-am dat seama că nu trebuie neaparat să vii cu ceva nou, dar poți să vii cu ceva mai bun. Ideile wow vin greu, până atunci eu atac o nișă pe care au adoptat-o și cei de la Noaptea Târziu, cea cu parodiile muzicale. Cred că pot mai bine, am un concept nou gândit, mai greu de realizat momentan, se numește Leapșa Farselor. Încerc ca în fiecare clip să aduc ceva nou, caut idei care nu s-au mai făcut, cel puțin în România, am mers mult momentan pe clipuri destinate studenților pentru că stau aici, între ei, m-am gândit că ar fi o rampă bună de lansare. Părerea mea este că e foarte greu să ajungi în mod real în top. Dacă apari repede, dispari repede, ca să apari în mod real în topuri e extrem de greu, e nevoie de foarte multă muncă, cred că după ce ai ajuns e ceva mai ușor să te menții acolo, comparativ cu drumul până acolo. Totuși, oamenii se plictisesc repede, sunt foarte mulți vloggeri, dacă nu vii mereu cu calitate, oamenii pleacă, nu te așteaptă, e nevoie de o relație foarte bună cu comunitatea‟.

Amintiri din tabăra studențească: plimbări cu nașul și frica de urs

Fiecare etapă a vieții vine la pachet cu surprizele ei, studenția în sine este o surpriză: viața la cămin, colegii de cameră, cursurile de la facultate și… taberele. Romeo a vrut să ne împărtășească câteva dintre experiențele pe care le-a trăit în tabăra studențească din această vară: „În august, anul acesta, am fost în tabără undeva lângă Predeal, Pârâul Rece. A fost prima oară când am mers într-o tabără studențească. Nu mă așteptam să fie așa, am văzut eu prin filme că în tabără este un profesor care îndrumă pe toată lumea la aceleași activități, n-a fost așa! Fiecare putea să facă ce voia. Împreună cu grupul meu, am reușit să ne unim înspre aceleași activități. Din 30 câți am fost în total, 25 am plecat spre Canionul 7 Scări, am împărțit drumul într-o parte cu taxiul, apoi trenul, apoi pe jos, ca să fie cât mai ieftin, că doar suntem studenți. Oboseala a secerat câțiva dintre noi, în sensul că din 25 doar 14-15 am ajuns la final, restul s-au întors pe parcurs. Au fost multe chestii funny făcute pe acolo, unele, recunosc, nu pot fi zise aici… ne-au claxonat trenurile, am băut apă din râu, am mers cu nașul ca pe vremuri, am mers prin pădure cântând tare pentru că acolo chiar erau urși și ne era super frică de ei, am zis cântând? Voiam să spun URLÂND !!! La hotel am jucat în fiecare seară jocuri de societate, de acolo ar fi mai multe povești funny care nu pot fi zise‟, se scuză studentul.

Student la București – „Vreau la mama!!!‟

„Viața de student la București are momente și momente… Au fost momente, în special în anul I în care am zis: Gata, vreau la mama!, dar și momente în care am zis: Nu mai plec de aici! Sunt pro trăit singur, pe cont propriu, pentru că așa îți organizezi timpul cum vrei. Asta când faci doar facultate, dacă apare un job, sau în cazul meu, YouTube-ul, ar fi bine să mai fie mami lângă tine să-ți facă de mâncare sau curat în cameră. Un lucru important e gestionarea banilor, care se învață, mai greu, dar se învață, trebuie să treci prin multe momente în care rămâi tu și zacusca, fără niciun leu până înveți cum să NU mai rămâi fără bani. Bucureștiul e un oraș în care poți face multe lucruri, dacă le cauți, mereu e ceva de făcut, sunt asociații de studenți, activități gratuite pentru studenți. Eu, în primii doi ani de facultate cântam foarte mult, în anul 2 chiar am început să am concerte pe la baluri de boboci și alte evenimente. Deci, dacă ai un talent sau o activitate și nu vrei să stai degeaba, se găsește mereu ceva de făcut‟, mai spune Romeo.

Parodia „Camera de cămin

„Că tot vorbeam de bugete mai devreme, Camera de cămin e prima parodie pe care am scos-o, e făcută doar cu un telefon și un laptop, înregistrat piesa, clip, editată… absolut toată e facută doar cu telefonul și laptopul. Sper ca cele ce urmează să fie realizate în studio-uri muzicale, ca să fie calitatea audio mai bună. N-a avut un succes răsunator de milioane de vizualizări, dar crede-mă că sunt foarte mândru de ea, am făcut totul singur, m-a frustrat mult asta, dar sunt mândru de ea, de clip, de cum a ieșit. Calitatea audio nu i-a permis să se audă măcar o dată la radio, vorbisem la Kiss FM să se comenteze puțin pe ea, nu neapărat să fie difuzată pentru că e parodie și la radio nu prea se ascultă așa ceva. Încă mai poate crește, o să încerc s-o mai promovez, e unul dintre puținele lucruri postate pe canal care a fost și pe gustul părinților mei, ceea ce mă mulțumește și mai mult. Feedback-ul general pentru cei care au ascultat-o a fost unul pozitiv‟, adaugă Romeo. Părinții tânărului nu sunt întru totul de acord cu ideea de meserie în ceea ce privește vlogging-ul, ei ar prefera ca Romeo să rămână pe drumul ingineriei sau al IT-ului.

Pe Romeo îl găsiți pe YouTube: Catalin Romeo, iar pe instagram: @thisisromeoo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?