Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Vrancea, capitala națională a viei și vinului

Peste 300 de probe, dintre care șase din Italia, sunt încrise la a X-a ediție a Concursului Naţional de Vinuri „Bachus” 2019, cel mai mare concurs din țară. Degustările juraților au loc la Domeniile Panciu Winery&Resort, cel mai nou complex hotelier din județ, deschis în podgoriile de la Sîrbi. La această ediție a concursului sunt înscrise 302 probe de vin, de la 53 de companii viticole. Probele sunt analizate de degustătorii Asociației Degustătorilor Autorizați din România, al cărei președinte, Prof. Univ. Dr. Dan Boboc, este și președinte al juriului. De menționat că ADAR este singura asociație de analiză senzorială recunoscută de Ministerul Agriculturii.

Concursul de Vinuri Bachus este un eveniment prin intermediul căruia Consiliul Județean Vrancea urmărește promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piaţa vinului într-o competiţie benefică în folosul consumatorului şi educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor româneşti şi din import comercializate în România.

Deschiderea oficială a Concursului a avut loc ieri, în cadrul unui eveniment la care a fost prezent vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare. Prezentarea competiției a fost făcută de profesorul Dan Boboc, care a subliniat importanța acestui concurs de vinuri în cea mai mare podgorie din țară. Acesta a arătat că aproape jumătate din probele înscrise în concurs sunt vinuri albe, circa 30% sunt vinuri roșii, celelalte fiind din categoria rose. Medaliile de aur și argint vor fi acordate în funcție de punctajul stabilit de degustători. Profesorul Dan Boboc a arătat că în fiecare regiune viticolă a României au loc asemenea festivaluri și concursuri de vinuri. Însă evenimentele de la Focșani sunt cele mai mari din țară, pe măsura podgoriilor vrâncene. „Din punct de vedere al numărului de probe, categoric este pe primul loc în România, vorbim de la 300 la 500 de probe care vin în fiecare an pentru a fi jurizate. Este lucrul care ne bucură în cea mai mare măsură dar în același timp este și un efort mare, cu atâtea sute de probe să poți să faci față unui asemenea concurs”, a spus profesorul Dan Boboc.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare a prezentat degustătorilor mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan. „Suntem onorați să fim gazdele dumneavoastră în Ținutul Viei și Vinului, așa cum este numit județul Vrancea, datorită podgoriilor celebre în toată lumea. Prin organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinului, cunoscut ca cel mai longeviv eveniment de profil din România, Consiliul Județean Vrancea a dorit să așeze județul Vrancea pe harta mondială a vinului, să facă din Vrancea capitala națională a viei și vinului. Concursul Național de vinuri, organizat în cadrul Festivalului, ajuns la cea de-a X-a ediție, a devenit un reper pentru producătorii de vin, dovadă fiind numărul mare de probe înscrise în concurs. Obiectivele urmărite sunt promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piața vinului într-o competiție benefică în folosul consumatorului și educarea publicului privind caracteristicile și tipicitatea vinurilor românești. Ne dorim ca acest concurs de vinuri, născut și crescut în Vrancea, să devină cel mai important concurs de profil din sud-estul Europei. După cum bine știți, marii câștigători ai Concursului Național de Vinuri vor fi înscriși în mod gratuit pentru participare la competiții internaționale din cadrul Concursului Mondial de Vinuri de la Bruxelles”, se arată în mesaj. De asemenea, vicepreședintele Ionel Cel Mare a mulțumit profesorului Dan Boboc, echipei ADAR precum și elevilor Colegiului Economic Mihail Kogălniceanu pentru sprijinul acordat, an de an, în desfășurarea concursului.

Încurajați micii producători de vinuri

Între degustătorii care participă La Concursul de vinuri se află profesorul Ioan Nămoloșanu, cel care și-a început cariera la sfârșitul anilor ‘60, la Stațiunea de la Odobești. Profesorul a subliniat importanța concursului pentru producătorii de vinuri vrânceni, cei care pot vedea astfel progresele pe care le-au făcut în ultimul an, pot afla unde se situează la nivel națională, față alți producători de vinuri. „Cred că și anul acesta majoritatea medaliilor vor fi luate de vinurile din Vrancea, ceea ce înseamnă că aici a fost, este și va fi un leagăn al civilizației vinului, un regal al vinurilor bune, de calitate, al vinurilor de cursă lungă. Pentru că vinurile din Vrancea cu asta sunt deosebite, se consumă fără prea multă greutate, fiind vinuri lejere, plăcute, apreciate de foarte mulți consumatori”, a spus profesorul Ioan Nămoloșanu.

Acesta a subliniat că prezența viei, a producătorilor de vin este un atu pentru dezvoltarea turismului pentru că „via și vinul atrag turismul”. Pentru de dezvolta micile afaceri din turism trebuie susținuți micii producători de vinuri, cei care au curajul de a produce vinuri diferite de cele realizate în marile crame. Însă acest lucru nu ar trebui să însemne vinuri fabricate fără atenție la curățenia din cramă, la igiena butoaielor sau tehnologia de fabricație. „Sunt încă foarte multe lucruri de făcut în privința calității vinurilor micilor producători. Aceștia nu trebuie să dispară. Ei fac sarea și piperul într-o podgorie fiindcă numai cu producții de la micii producători poți să faci vinuri tipice și vinuri cu anumite particularități care, de ce să nu o spunem, plac consumatorilor. Adevăratul agroturism aici se face. Poți să vezi ceva nemaipomenit, ceea ce nu vezi în marile întreprinderi de vinificație, hoteliere”, a subliniat profesorul Nămoloșanu.

Cele 4 comisii ale juriului sunt formate din specialiști ADAR pe care îi unește pasiunea pentru vin:

Comisia 1: președinte Arina Antoce, Gheorghe Crăciunescu, Cosmin Popescu, Otilia Neacsu, Cristian Tudor;

Comisia 2: președinte Petrică Badea, Livia Gârboiu, Marian Vasile, Ioan Danilescu, Ciprian Irimia;

Comisia 3: președinte Cătălin Păduraru, Constanța Vicol, Dorel Popa, Mihai Baniță, Nicolae Itu;

Comisia 4: președinte Diana Pavelescu, Liviu Grigorică, Delia Stătescu, Sorin Macoviciuc, Fernando Mihăilescu.

Cele mai apreciate vinuri albe, roşii şi băuturi spirtoase vor fi premiate cu Marea Medalie de AUR, respectiv:

Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obţinut (înscrierea unui număr de 10 de probe de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 1-3 mai 2020 la Brno, Republica Cehă)

Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roşu cu cel mai mare punctaj obţinut (înscrierea unui număr de 8 de probe de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 1-3 mai 2020 la Brno, Republica Cehă).

Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi spirtoase, băuturi pe baza de vin, cu cel mai mare punctaj obţinut (înscrierea unui număr de 6 de probe de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 1-3 mai 2020 la Brno, Republica Cehă)

Participanții clasați pe primele trei locuri vor fi înscriși de Consiliul Județean Vrancea la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles, organizat în perioada 1-3 mai 2020 la Brno, Republica Cehă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?