Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

S-a sinucis într-adevăr Vincent Van Gogh?

Pistolul pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a se sinucide a apărut pentru prima oară în public în 2012 şi a coincis cu publicarea cărţii ”Aurait-on retrouve l’arme du suicide?” scrisă de Alain Rohan, relatează miercuri ziarul spaniol ABC. Ulterior, arma a fost expusă la Muzeul Van Gogh din Amsterdam între lunile iulie şi septembrie 2016. Casa de licitaţii AuctionArt – Rémy Le Fur a scos la vânzare acest pistol de tristă amintire, supranumit „arma cea mai celebră din istoria artei”. Pistolul a fost achiziţionat miercuri cu suma de 162.500 de euro de un cumpărător anonim.

Arma ar fi fost găsită în 1960, îngropată în pământ, de un cultivator şi ar fi fost predată familiei actualului proprietar al hanului din Ravoux. Pistolul vizibil degradat a fost atârnat deasupra tejghelei hanului. Scoaterea la licitaţie a armei a readus în discuţie împrejurările decesului pictorului olandez. Timp de mulţi ani, majoritatea experţilor au acceptat ipoteza că Van Gogh s-a sinucis cu o armă în 1890. El a agonizat timp de 30 de ore înainte de a-şi da ultima suflare. Ultimele sale cuvinte adresate fratelui său au fost: „tristeţea va dura pentru totdeauna”.

La 27 iulie 1890, celebrul pictor olandez care se instalase în Auvers-sur-Oise, la sfaturile fratelui său Theo, ar fi ieşit la o plimbare pe câmp. Pictorul se afla în atenţia medicului Paul Gachet pentru tulburările sale psihice. Van Gogh, care închiriase o cameră la o pensiune, se afla în culmea carierei sale pictând un tablou pe zi. În plimbarea sa de duminică, pictorul şi-ar fi ridicat cămaşa şi şi-ar fi tras un glonţ în piept cu acest pistol, împrumutat de la gazdă. Pistolul i-a căzut însă din mână, iar Van Gogh a leşinat. El s-a trezit la căderea nopţii, rănit, şi s-a întors la pensiune. În pofida îngrijirilor doctorului său, Van Gogh a murit după două zile de agonie.

Însă în 2011, biografii Gregory White Smith şi Steven Naifeh au argumentat că Van Gogh nu s-ar fi omorât, ci ar fi fost împuşcat accidental de Rene Secretan, un tânăr de 16 ani care îşi petrecea vacanţa în localitate. Autorii au găsit suficiente argumente pentru demonta legenda potrivit căreia pictorul şi-ar fi tras un glonţ în piept. Nu au fost găsite niciodată dovezi: nu a fost găsită arma, iar şevaletul pe care îl purta cu el (un lucru ciudat pentru cineva care vrea să se sinucidă) a ridicat multe semne de întrebare. De asemenea, nu au existat martori şi nici nu a fost practicată o autopsie. Mai mult, unghiul din care intrase glonţul arăta că a fost tras de la distanţă.

De-a lungul anilor au apărut mai multe mărturii care au schimbat povestea. A apărut şi un suspect, Rene Secretan, fiul unui farmacist bogat care locuia la Paris. El îşi petrecea verile la Auvers împreună cu fratele său Gaston. Rene era un adolescent cu probleme, îi plăcea să facă glume proaste şi de multe ori îi aţinea calea lui Van Gogh, îmbrăcat ca Buffalo Bill şi ţinând în mână un pistol de calibrul 38.

Întâlnirea dintre ei putea să fie accidentală. Nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat în acea zi de 27 iulie. O întrebare rămâne totuşi: De ce nu l-a denunţat Van Gogh pe cel care l-a împuşcat? Poate că pur şi simplu îşi dorea să moară, încheie ABC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?