Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO și GALERIE FOTO: Aproape 4.500 de elevi, la proiectul „Primul Război Mondial văzut prin ochi de copil”

Muzeul Vrancei i-a premiat, ieri, pe elevii școlilor care au participat la proiectul educațional „Primul Război Mondial văzut prin ochi de copil”, parte din manifestările organizate de Consiliul Județean Vrancea cu ocazia „Centenarului Primul Război Mondial”. Zeci de copii și cadre didactice au participat la evenimentul festiv ce a avut loc în Muzeul Unirii din Focșani. Premiile, respectiv diplome și pachete cu cărți, au fost oferite de directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu, și Irina Boroșu, șeful Secției de Științele Naturii, care elaborat și coordonat proiectul educațional.

Horia Dumitrescu a arătat că activitățile au fost organizate pe module, respectiv Istorie, Științe ale Naturii, Etnografie și Restaurare-Conservare. Au fost organizate zeci de activități la care au participat mii de copii din Vrancea, dar și din Bacău, Buzău sau Ilfov. Aproape 4.500 de copii au fost prezenți la acțiunile organizate de Muzeul Vrancei, respectiv vizionări de filme, recital cu muzica militară al Garnizoanei Focșani la Mausoleul din Sud, expoziție de desene pe baza materialelor documentare existente în arhiva Muzeului Vrancei, prezentări de arme și armament din Primul Război Mondial. De asemenea, la Modulul Științe ale Naturii a fost propusă activitatea „Câinii – eroi în Primul Război Mondial”, iar la modulul Etnografie a fost propusă activitatea „Olăritul – artă străveche”, activitate de modelaj, având ca sursă de inspirație vase ceramice din patrimoniul Muzeului Vrancei. La Modulul Restaurare – Conservare a fost organizată activitatea „Etapele de restaurare ale unui vas de ceramică”.

Am avut o participare pe care o așteptam de multă vreme, anume 36 de școli participante și 4429 de elevi, 151 de activități desfășurate în cadrul celor patru module, 19 acțiuni mari în cadrul celor patru teme”, a spus directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu. Acesta a invitat cadrele didactice să propună proiecte ;i teme pentru astfel de manifestări. „Oricând suntem alături de dumneavoastră, avem alte posibilități față de fiecare școală în parte”, a adăugat directorul Muzeului. La finalul acțiunii de premiere a avut loc un scurt moment artistic cu Corul Accord, al Asociației pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord din Mărășești, din care fac parte copii din mai multe localități ale județului, și actorul Valentin Cotigă.

Proiectul educațional „Primul Război Mondial văzut prin ochi de copil” este primul de o asemenea amploare pregătit de Muzeul Vrancei, pe o perioadă de un an de zile, în perioada 23 aprilie 2018 – 7 iunie 2019. Prin acest proiect educațional au fost propuse derularea de activități extrașcolare în acord și/ sau în completarea programei școlare, cu elevii din sistemul de învățământ preuniversitar. Prin acțiunile organizate în cadrul proiectului, elevii au putut cunoaște valorile de patrimoniu cultural și natural deținute de județul nostru, precum și evenimentele istorice desfășurate pe meleagurile vrâncene. Acțiunile din cadrul proiectului au făcut parte din manifestările organizate de Consiliul Județean cu ocazia „Centenarului Primul Război Mondial”. „Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural existent în Muzeul Vrancei, prin desfășurarea de activități muzeale cu elevii din învățământul preuniversitar din județul Vrancea, urmărește atât dezvoltarea interesului de cunoaștere, păstrare și transmitere a valorilor identitare românești, cât și formarea unor deprinderi de muncă intelectuală și de recreere în rândul elevilor”, se arată în prezentarea proiectului educațional.

Locul I a fost ocupat de școlile : ,,Ion Basgan” Focșani – 512 elevi, „Alexandru Vlahuță” Focșani – 456 elevi, „Alexandru Vlahuță” Gugești – 403 elevi, „Ștefan Cel Mare” Focșani – 360 elevi, „Nicolae Iorga” Focșani – 347 elevi. Locul II a fost ocupat de Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu, Școala Gimnazială 2 Mărășești, Școala „Anghel Saligny” Focșani, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, „Școala Gimnazială Nr.7” Focșani, CSEI „Elena Doamna” Focșani, DGASPC Vrancea. Locul III a fost ocupat de Școala gimnazială Costești din Buzău, Liceul „Gh. Asachi” Focșani, Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, Școala „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, Școala Gimnazială Vulturu, Școala nr.3 Focșani, Școala Gimnazială Nănești, Școala Gimnazială nr. 1 Buftea, județul Ilfov, Școala Gimnazială Obrejița, Grădinița nr.4 Focșani, Școala Gimnazială Vînători, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani.

Mențiuni au fost acordate unităților școlare: Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului din Bacău, Școala „Emil Atanasiu” Garoafa, Școala Gimnazială „Înv. Gheorghe Asanache” din Bordești, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești, Școala „Duiliu Zamfirescu”, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, Grădinița nr 15 Focșani, Clubul Copiilor Odobești, Școala Gimnazială Suraia, Școala Gimnazială Golești, Școala Gimnazială „Ion Diaconu” Tulnici.

Video – Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?