Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Vrâncenii, invitați azi la cea de-a 17-a ediție a Boteitului Oilor!

Vrâncenii sunt invitaţi să participe azi la cea de-a 17-a ediţie a „Boteitului oilor“, eveniment care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean, Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Local Negrilești. „Boteitul oilor“ este un obicei important care vine din negura timpului şi este unic în Vrancea. La manifestări au fost invitaţi să participe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, parlamentarii vrânceni, dar și primari ai localităților din Vrancea.

Manifestările vor începe la ora 10.00, în Piaţa Agroalimentară, unde se va desfăşura tradiţionala tocmeală a oilor. În program, vor urma: Grupul vocal de adulţi Urmaşii lui Negrilă, din comuna Nistoreşti, Grupul de copii Mioriţa, al Şcolii Gimnaziale Dumitru Pricop, din Negrileşti, slujba bisericească şi binecuvântarea preotului şi lansarea de carte Vasile Taftă, prezentată de profesorul conf. dr. Costică Neagu.

La eveniment au fost invitați și artiști de marcă, din care amintim pe Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan şi Ilie Dură. Pe scenă vor mai evolua: formaţia de Buciumaşi din comuna Spulber; ansamblul folcloric Chipăruşul din comuna Nereju; formaţia de dansuri bărbăteşti Brâul de la Jitia din comuna Jitia; grupul de Cimpoieri din comuna Nistoreşti; grupul Fluieraşii din Paltin; Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei. Alături de îndrăgita solistă de muzică populară Maria Murgoci, vor susţine un bogat spectacol de dansuri şi muzică populară tradiţională. Manifestările vor fi prezentate de actorul Sorin Francu.

De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci şi ciobani. Aceştia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfinţenie de gospodarii din Negrileşti. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ţine o slujbă şi apoi a stropeşte animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriţi de vitregiile vremii şi stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceştia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru.

Atât tocmirea cât şi boteitul oilor au loc în prezenţa majorităţii locuitorilor comunei. După tocmire şi slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munţilor în aplauzele celor prezenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?