Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

A început introducerea apei pe Canalul Siret Bărăgan

A început introducerea de apă în canalul Siret-Bărăgan pentru pregătirea campaniei de irigații 2019. Conform normativelor, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va introduce apă până la nivelul de 3 metri. Canalul Siret-Bărăgan a trecut în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va fi inclus în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Această investiție are o lungime de 191 kilometri, cu cele două etape de realizare, etapa I, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km, respectiv etapa a II-a, cuprinzând canalul pe zona Râmna –Ialomița (Acumulare Dridu), pe lungime de 139,5 km.

Prin finalizarea primei etape a investiţiei, situată în judeţul Vrancea, cu o lungime de 51,5 kilometri, va fi asigurată folosirea irigaţiilor pe o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare, ceea ce va facilita accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigaţii şi va asigura o productivitate crescută a culturilor. Transferul Canalului a fost aprobat în cadrul unei ședințe de guvern din luna februarie.

Trecerea la Ministerul Agriculturii va asigura finanțare pentru această investiție deoarece infrastructura principală de irigaţii din administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare se reabilitează prin Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Conform situației investiției, lucrările la Canalul magistral Siret-Bărăgan, etapa I, sunt în diverse stadii de execuție, respectiv lucrările sunt finalizate și recepționate pe o lungime de circa 5,7 km, pe o lungime de circa 28,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție și pe o lungime de circa 15,5 km lucrările la canal nu sunt începute, iar lucrările executate pe diverse porțiuni, menționate anterior, se află în prezent în conservare.

Măsurile prevăzute de Guvern prevăd declararea obiectivului „Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I-a” ca infrastructură de irigații de utilitate publică. De asemenea, se completează Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.793/2016, cu obiectivul „Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I-a”. Următoarea etapă este elaborarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a Strategiei de extindere a infrastructurii de irigații, ce va cuprinde proiecte de investiții cu impact semnificativ în economie. Finanțarea se asigură de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Finalizarea obiectivului “Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I“ asigură premisele necesare aplicării irigațiilor pe o suprafață de circa 120 mii ha, cu rol determinant în obținerea de producții sigure și stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili”, se arată în motivarea proiectului de act normativ.

La sfârșitul lunii mai 2018 a fost realizată punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care asigură apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. Este foarte important să continuăm această investiție. Mulțumim Guvernului României pentru această zi istorică. Mă bucur foarte mult că strigătele mele au fost auzite de guvern în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan. Aduceți-vă aminte că am cerut ca acest canal să intre la marile proiecte de investiții, din fericire atât doamna prim ministru cât și domnul ministru Daea au fost foarte receptivi și iată că am făcut primul pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România, aflat la cotul Carpaților, a precizat atunci președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Tot atunci premierul social democrat Viorica Dăncilă a declarat că punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret este o investiție foarte importantă pentru agricultură și economia românească. Este o investiție foarte importantă, putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România și cred că acest moment este un moment foarte important, un moment istoric pentru că după 1989 încoace niciun guvern nu s-a gândit să introducă irigațiile pe canalul Siret Bărăgan. Vreau să îl felicit pe ministrul Agriculturii pentru această inițiativă și pentru faptul că, potrivit programului de guvernare, încearcă să asigure irigații pe o suprafață cât mai mare. Vorbim de 1,2 milioane de hectare irigate, iar până în 2020 vrem să irigăm două milioane de hectare de terenuri agricole, așa cum am promis în programul de guvernare. Vrem ca acest proiect să devină o realitate, a precizat Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?